Radiculită: cauze, simptome, tratament.

Radiculita este o patologie a sistemului nervos, caracterizată prin inflamarea rădăcinilor nervilor care ies din coloana vertebrală. Inflamaţia apare de obicei ca răspuns la compresia  rădăcinii nervului.

În dependență de localizare deosebim:

  • Radiculita cervicală
  • Gât și umăr
  • Radiculita toracică
  • Radiculita lombară
  • Radiculita sacrală

Această boală se întâlnește destul de frecvent. Conform statisticilor, aproximativ 15% din populația adultă este afectată de radiculită în grade diferite. Grupul de risc include persoanele cu vârstă cuprinsă între  35 – 50 de ani. Principala cauză a bolii reprezintă modificările degenerative-distrofice la nivelul coloanei vertebrale

Deşi radiculita poate apărea în orice regiune a coloanei vertebrale, ea se manifestă  mai des în zona – sacrală.

Boala poate evalua în formă acută și cronică.

Cauze radiculită:

Boala este rezultatul compresiei nervilor spinali, ceea ce duce la inflamarea lor. Cauzele sunt diverse:

  • Hipotermie frecventă;
  • Ereditară;
  • Situații stresante;
  • Dureri de spate;
  • Tulburări metabolice;
  • Boli infecțioase;
  • Spasme musculare spinoase;
  • Exces de presiune excesivă etc.

Radiculită simptome

Simptomele care se întâlnesc în radiculită, depind de localizarea procesului inflamator:

Ø radiculită cervicală – durere la nivelul gâtului, acompaniată de o înclinare a capului în spate, afectarea vederii, auzului, mers inconstant, amețeli;

Ø radiculită toracică – durere în regiunea toracică, agravată de respirație și mișcări;

Ø gâtul și radiculita la umăr – împușcă dureri în gât, corpul umărului, agravate prin rotirea capului, prin mișcări ale brațelor, prin tuse.

Dacă simțiți simptome similare, consultați imediat un medic.

Radiculită tratament

La diagnosticarea radiculitei, tratamentul este adaptat sub fiecare pacient, luând în considerare mulți factori, precum vârsta, bolile concomitente, inclusiv stilul de viață al pacientului și tipul de activitate. Tratamentul complex implică tratament  medicamentos și proceduri fizioterapeutice.

Indiferent de regiunea afectată și dificultatea diagnosticului diferențial cu alte patologii, neurologul va prescrie în majoritatea cazurilor terapie intensivă pentru a ușura rapid durerea.

Tratamentul medicamentos începe cu utilizarea analgezicelor și a medicamentelor antiinflamatorii. La moment  Ketoprofen, Movalis, Diclofenac  sunt cele mai eficiente. După eliminarea sindromului de durere, sunt indicate fizioterapia, masajul și terapia manuală. La radiculita lombară se utilizează steroizi – înlocuitori ai cortizolului. Aceste medicamente ușurează durerea, inflamația și umflarea (prednisolon, hidrocortizon, dexametazonă etc.). Aceste medicamente sunt utilizate după cum este prescris de un medic, deoarece sunt posibile efecte secundare – cum ar fi , tulburări gastro-intestinale, osteoporoza, creșterea în greutate, edem.

Uneori pacientului îi sunt prescrise antidepresive, care îl ajută să se relaxeze și să se calmeze.

Unguentul contra radiculită este inclus în tratamentul complex, el reduce durerea, are un efect anestezic local, încălzește și ameliorează inflamația. Experții recomandă următoarele unguente: Ketonal, Finalgon, Viprosal, Voltaren-gel.

Tratamentul complex poate include și Urimil sau Milgamma. Aceste medicamente ajută la regenerarea normală a nervilor periferici și refacerea tecii de mielină.

Dacă se diagnostichează radiculită acută, ale cărei simptome sunt dureri acute ale coloanei vertebrale, ceea ce duce la o complicație a mișcărilor, medicul poate prescrie o blocadă terapeutică a coloanei vertebrale, care este o procedură pentru introducerea unor doze mici de medicamente în centrul procesului patologic.

În funcție de rezultatele examinării, dacă avem diagnosticată radiculita lombo-sacrală, tratamentul poate fi prescris folosind următoarele tehnici:

  • intervenție chirurgicală pentru decomprimarea vertebrei ( care se utilizează și în afecțiuni precum durere persistentă, pareza membrelor inferioare, disfuncție a organelor pelvine);
  • terapeutic care combină terapia medicamentoasă și purtarea corsetelor de susținere;
  • terapia de tracțiune folosind dispozitive pentru tracțiunea coloanei vertebrale și masaj;
  • fizioterapie, exerciții fizice.

Este mai ușor să prevenim boala decât să facem față consecințelor!!!!

Trebuie să avem grijă la întărirea mușchilor coloanei vertebrale. Acest lucru este posibil prin activitatea fizică și menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare. Alergarea, înotul, ciclismul sau mersul pe jos funcționează bine asupra mușchilor coloanei vertebrale. Prevenirea radiculitei spune, de asemenea, despre menținerea unei poziții corporale corecte la ședere și mers pe jos, precum și dormirea într-un pat confortabil, cu o saltea bine aleasă. Nu trebuie uitat să evitați supraîncărcarea coloanei vertebrale – este inadmisibil să transporți obiecte grele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial