Purificatoarele de aer – cât de eficiente sunt?

Purificatoarele de aer – cât de eficiente sunt?

Ne dorim să avem o casă cât mai curată și mai primitoare. Devenim mai atenți la tot ce înseamnă spațiu curat, fără microbi, germeni sau virusuriîn special atunci când avem copii. În primul rând încercăm să îi protejăm pe ei și vrem să le oferim cel mai sigur mediu acasă. 

De aceea, purificatoarele de aer au o mare căutare atunci când vine vorba de calitatea aerului pe care îl respirăm în propria locuință. 

În continuare vei afla detalii despre purificatorul de aer: cum funcționează, ce anume filtrează și la ce trebuie să acorzi atenție atunci când vrei să cumperi unul. 

Cum funcționează un purificator de aer? 

Descris simplu, un astfel de aparat este format dintr-un filtru sau mai multe, precum și un ventilator care are două acțiuni: aspiră aerul, iar după purificare îl împrăștie înapoi în încăpere. 

Atunci când este aspirat, aerul trece prin filtru sau seria de filtre, iar diversele particule poluante (praf, păr de animale, polen și altele) sunt reținute în aceste filtre. Aerul curățat este apoi eliberat înapoi în cameră. 

Filtrele sunt realizate de cele mai multe ori din materiale precum: hârtie, fibră de sticlă sau plasă. Pentru o bună eficiență, filtrul trebuie schimbat la anumite perioade de timp, deoarece în timp acumulează o cantitate foarte mare de poluanți și nu reușește să mai filtreze eficient. 

Unele modele de purificatoare de aer sunt prevăzute cu aplicații care se instalează pe telefon și care te anunță atunci când este timpul să schimbi filtrul. Astfel, e foarte simplu; practic nu trebuie să ții minte când trebuie schimbat sau să îl verifici manual. 

Dincolo de costul pe care îl presupune un astfel de purificator de aer, le poți lua în calcul și pe cele date de achiziția unor filtre noi și costul pentru o mentenanță oferită de un tehnician specializat. 

Purificatorul va fi eficient pe termen lung doar dacă îl întreții corespunzător. 

Ce anume filtrează un purificator de aer?

Fiecare aparat în parte poate purifica anumite tipuri de particule prin intermediul filtrelor cu care este prevăzut. 

Unele aparate folosesc filtre reutilizabile, lavabile. Acestea sunt mai eficiente pentru a reține particule mai mari din aer, cum ar fi acarieni și polen. 

Dacă nu te încântă ideea de a fi nevoit să schimbi filtre la o anumită perioadă de timp, poți opta pentru acele dispozitive prevăzute cu filtre ultraviolete, care au capacitatea de a distruge impurități biologice precum mucegai sau bacterii. 

Dincolo de aceste două variante, mai există și purificatoarele de aer care funcționează pe bază de ionizatoare. Ionizatorul este un filtru suplimentar considerat cel mai avansat mod de curățare și purificare a aerului la ora actuală. Prin ionizare, sunt îndepărtate praful, polenul sau diverse alte particule mici care produc alergii.

În cazul aparatelor care sunt prevăzute cu ionizator, e bine să verifici ca acestea să nu producă ozon. Deși el este folosit pentru descompunerea poluanților, totuși poate avea și un efect negativ: este un iritant pulmonar și poate agrava un astm deja existent. În orice caz, vei găsi pe ambalaj sau în cartea tehnică a produsul specificat dacă produce și folosește ozon. 

Ce anume nu filtrează un aparat de purificare? 

Aparatele de purificare a aerului sunt prevăzute să rețină particule precum praf sau polen, însă nu pot reține gaze. Ele ar avea nevoie de un filtru de carbon activ, care se găsește în general la filtrele auto sau la hotele de bucătărie. Astfel, din acest punct de vedere, un purificator de aer nu te poate ajuta. 

În ceea ce privește mucegaiul, pentru a scăpa de el, cel mai bine este să folosești un dezumidificator. Un purificator de aer nu are capacitatea de a elimina mucegaiul, de aceea e nevoie de un aparat care să elimine umezeala din încăperile închise. Aceasta este vinovată de crearea unui mediu propice dezvoltării sporilor de mucegai. 

Referitor la capacitatea unui purificator de aer de a reține particule precum virusuri, momentan părerile sunt împărțite în lumea cercetătorilor. Unele voci spun că din moment ce filtrele unor astfel de purificatoare pot reține particule cu o dimensiune de maximum 0,3 microni, este imposibil să poată reține virusurile care au o dimensiune de 0,1 microni. 

În plus, virusurile se așază pe suprafețe. Este puțin probabil ca un purificator de aer să poată absorbi aerul din cameră înainte ca acestea să adere pe suprafețe. 

Alte voci susțin însă că aparatele prevăzute cu un filtru HEPA pot reține astfel de particule, chiar dacă sunt de dimensiuni mult mai mici, și că asigură o calitate a aerului mult mai bună decât dacă nu ar exista un astfel de aparat într-o încăpere. 

În orice caz, trebuie să ținem cont în continuare de recomandările date de medici și de autorități, chiar dacă alegem sau nu să folosim un astfel de purificator de aer în locuința noastră. 

La ce trebuie să acorzi atenție atunci când vrei să cumperi un purificator de aer? 

Este bine să iei în considerare rata de curățare a emisiilor din aer (CADR). Aceastamăsoară viteza de curățare a purificatorului în ceea ce privește îndepărtarea prafului și polenului. Se recomandă cel puțin un CADR cu valoarea 300, iar una peste 350 este ideală.

De asemenea este importantă existența unei aplicații care simplifică utilizarea și monitorizarea.

Este util dacă ai posibilitatea de a instala o aplicație, cu ajutorul căreia să poți verifica eficiența aparatului. O astfel de aplicație îți permite și să pornești sau să oprești aparatul de la distanță. Te bucuri astfel de un consum redus de energie și de o utilizare simplă și rapidă. 

E bine să iei în considerare și existența unui filtru HEPA la purificatorul de aer pe care îl vei alege. Un astfel de filtru este eficient pentru îndepărtarea particulelor fine, iar produsul trebuie să poată elimina măcar 99,97% din particulele care au diametrul de 0,3 microni. 

Având în vedere aceste specificații, alege purificatorul de aer în așa fel încât să fie eficient și să corespundă nevoilor tale. 

Surse foto: Consumerreports.org, Bestreviews.com, quora.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu IT Galaxy

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial