Profesoara de voce Lucia Ciubotaru: “În muzică, totul începe de la a-ți iubi propria voce”

Şi-a întâlnit dragostea în Egipt şi s-a stabilit în Olanda

Toate teoriile care împart vocile pe categorii sunt doar nişte concepte, nu există voce de cap sau voce de piept, există o singură voce, provenită din corzile vocale, iar capul sau pieptul sunt doar cutii de rezonanță care propagă sunetul. Intervin volumul, suportul, respiraţia, ambitusul ori articulaţia şi accentele. Vezi, vocea umană are o gimnastică a ei, însă una ştiinţifică, medicală, bazată strict pe anatomie, pe biologie, pe fiziologie. Nu e aici nimic misterios sau ezoteric. Sunt doar anatomie şi ştiinţă pură a corzilor vocale'.

cantareata lucia ciubotaru

„Un vis devenit realitate' sunt vorbele care ar rezuma drumul Luciei Ciubotaru în viaţă. A fost acolo o fascinaţie a provocării, a fost şi dragoste, şi aplecarea sufletului către lumea uluitoare a sunetelor, şi darul de a-i învăţa pe alţii, însă descoperirea care i-a schimbat viaţa a venit dintr-o întâmplare.

Cânta cu un contract în Egipt, când l-a întâlnit pe Peter, cel care avea să-i devină soţ şi care venise pentru o lună să facă scufundări în Marea Roşie. S-au îndrăgostit, luna de vacanţă a lui Peter a devenit jumătate de an, apoi au venit în Olanda şi s-au căsătorit.

Acolo, în Olanda, a pornit să predea canto şi unul dintre elevi a întrebat cum poate învăţa să cânte „grunt', o tehnică vocală de heavy metal, unde corzile vocale sunt foarte deschise. „Muzica clasică impusese un anumit mod de a ține maxilarul și mandibula și de a controla aerul, numit loose-jaw, considerat sunetul ideal. El este sunetul perfect pentru operă, doar că nu poți să creezi sunete rock sau pop la un anumit nivel, doar folosind tehnica aceasta, e nevoie de altă stare a corzilor, de altă tehnică'.

Tot căutând răspunsul, pe care pe atunci nu-l ştia, a descoperit un articol decupat din ziar care vorbea despre un seminar pe care îl va susţine Cathrine Sadolin, inventatoarea unei noi tehnici vocale. Intrigată şi dornică să afle mai mult, Lucia a mers la seminarul inventatoarei şi întâlnirea a convins-o să îşi schimbe viaţa: „Aveam o melodie la care răgușeam tot timpul, fiindcă eu voiam să cânt funk, cu tehnica clasică. I-am spus lui Sadolin, ea a zâmbit, mi-a explicat şi… în cinci minute cântam fără probleme.

Am fost fascinată de posibilităţile pe care le întrevedeam şi am decis fără ezitare să merg la cursurile ei din Danemarca și să devin profesor certificat CVT'.

lucia ciubotaru cantareata

Are programe de colaborare cu primării şi şcoli olandeze

Acum, Lucia predă tehnică vocală, articulaţii şi accente în diferite limbi, lucrează cu cântăreţi, dar şi cu actori care vor să-şi îmbunătăţească tehnica vocală ori cu oameni de afaceri care țin speech-uri în public şi vor să înveţe cum să-și utilizeze corzile vocale în funcție de context, le oferă ajutor celor care au probleme de voce sau care trebuie să îşi refacă vocea după o operaţie sau o traumă şi are, în Olanda, programe sociale sau programe de colaborare cu şcoli publice şi cu primării pentru lecţii cu profesori sau funcționari care lucrează cu publicul.

Principiile tehnicii CVT țin de anatomie, de știință, nu e doar o teorie bazată pe constatările unui antrenor vocal, ci produsul unor studii medicale de folosire a corzilor vocale. „Profesorii', spune ea, „folosesc adesea o funcție vocală neutrală cu care nu pot să acopere gălăgia copiilor, aşa că pornesc să ţipe ca să se facă auziţi.

Dar asta stinge metalul vocii, corzile vocale se tensionează continuu, iar la finalul cursurilor se simt epuizaţi fizic. De fapt, această folosire incorectă a vocii este motivul pentru care mulţi dascăli fac noduli pe corzile vocale'.

Fire independentă, Lucia nu se plânge de ceea ce i-a rezervat viaţa: „Ce mi-aş dori mai mult? Nu ştiu exact, poate mi-aş dori ca ziua să aibă 30-40 de ore, ca să pot face tot ce îmi propun'.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate