Profesoara de voce Lucia Ciubotaru: “În muzică, totul începe de la a-ți iubi propria voce”

lucia ciubotaru

Povestea Luciei Ciubotaru pare răspunsul la o provocare. Un articol decupat dintr-un ziar i-a schimbat viaţa, iar pasiunea a dus-o în topul unei profesii în care numărul experţilor se numără pe degete, iar azi este unul dintre cei mai buni „antrenori de voce' din Europa.

Am plecat să o descopăr pe Lucia, intrigat de ceea ce auzisem că face şi de specializarea sa cu nume ciudat: profesor de voce. Cartea sa de vizită impresionează: Conservatorul, la Bucureşti şi o carieră de succes în muzică, a cântat cu Direcția 5 acum 22 de ani, mai mult de zece ani de predat canto, a urmat un an de Conservator pentru cânăreţi la Utrecht şi alţi trei pentru profesori, la Conservatorul din Copenhaga, studiind Tehnica Vocală Completă (CVT) chiar cu Cathrine Sadolin, inventatoarea tehnicii.

Este profesor autorizat de CVT, singura din Europa de Est, şi lucrează cu unii dintre cei mai mari solişti, cu celebrităţi ale scenei, cu speakeri, mari oameni de afaceri şi mulţime de VIP-uri, a deschis patru şcoli de voce în Olanda şi „Atelierul de Voce' din România, unde predă tehnica CVT.

Poţi cânta bine în 20 de minute şi perfect în 2 săptămâni

La Atelier începe, pentru mine, partea dificilă: să descifrez felul în care vocea umană se schimbă în sunete care încântă auzul şi inima. Sau care impresionează, impun ori fascinează, dau încredere, fermitate, ori pretind, sau atrag… Aflu aici un lucru care mă lasă perplex: nu există: „Eu nu am voce'. Ai, dar nu ştii să o foloseşti.

Şi absolut oricine poate cânta: „Toți avem vocea provenită din corzile vocale, toţi putem cânta foarte bine dacă dorim. Nu există om afon. Sunt studii ştiinţifice care o spun, nu e o vorbă în vânt. Corzile vocale sunt ca două elastice care se extind cum vrem noi, trebuie doar să înțelegem cum să lucrăm cu ele şi asta ne învaţă CVT.

În Danemarca, atunci când învăţam cu Sadolin, la examene, aducea o persoană de pe stradă, la întâmplare, şi aveam 20 de minute să o învăţăm să cânte. Şi reuşeam. Şi acum, dacă iau pe cineva care n-a cântat niciodată, garantez că în două săptămâni îl fac să cânte perfect'.

CVT se bazează pe setări exacte şi poziţii ale corzilor vocale

Spectacolul unei ore de învăţare a vocii uimeşte fără drept de apel. Sunetele şi exemplificările ce vin din studioul muzical par liniile unui soi de balet sonor, fantastic de complex în aparenţă, dar simplu până la urmă, căci rezultatul se vede rapid.

Aud acolo despre metalul din voce şi culoarea sunetului, light şi dark, despre twang şi lipsa tensiunii pe maxilar şi buze, despre distorsion, grunt, growl, tehnică de ornamentaţie, despre rattle şi alte efecte vocale ori despre schimbarea de setare când ţii un discurs în diverse moduri vocale: „Fiecare folosire a corzilor vocale impune o setare anume, poziţionarea lor închisă sau deschisă, apoi o anume poziție a limbii şi un mod în care eliberăm aerul din plămâni.

profesoara de voce lucia ciubotaru

În funcție de aceste setări foarte clar stabilite, poți face cu vocea exact ce vrei. Poţi să cânţi orice stil: pop, rock-metal, soul, clasic, musical, la fel cum poţi să ţii discursuri în public care să transmită o stare sau un mesaj anume. Asta face CVT. Aici nu există sunet care să nu fie descris detaliat şi pe care vocea ta să nu îl poată scoate.

Citește continuarea pe pagina următoare

Şi-a întâlnit dragostea în Egipt şi s-a stabilit în Olanda

Toate teoriile care împart vocile pe categorii sunt doar nişte concepte, nu există voce de cap sau voce de piept, există o singură voce, provenită din corzile vocale, iar capul sau pieptul sunt doar cutii de rezonanță care propagă sunetul. Intervin volumul, suportul, respiraţia, ambitusul ori articulaţia şi accentele. Vezi, vocea umană are o gimnastică a ei, însă una ştiinţifică, medicală, bazată strict pe anatomie, pe biologie, pe fiziologie. Nu e aici nimic misterios sau ezoteric. Sunt doar anatomie şi ştiinţă pură a corzilor vocale'.

cantareata lucia ciubotaru

„Un vis devenit realitate' sunt vorbele care ar rezuma drumul Luciei Ciubotaru în viaţă. A fost acolo o fascinaţie a provocării, a fost şi dragoste, şi aplecarea sufletului către lumea uluitoare a sunetelor, şi darul de a-i învăţa pe alţii, însă descoperirea care i-a schimbat viaţa a venit dintr-o întâmplare.

Cânta cu un contract în Egipt, când l-a întâlnit pe Peter, cel care avea să-i devină soţ şi care venise pentru o lună să facă scufundări în Marea Roşie. S-au îndrăgostit, luna de vacanţă a lui Peter a devenit jumătate de an, apoi au venit în Olanda şi s-au căsătorit.

Acolo, în Olanda, a pornit să predea canto şi unul dintre elevi a întrebat cum poate învăţa să cânte „grunt', o tehnică vocală de heavy metal, unde corzile vocale sunt foarte deschise. „Muzica clasică impusese un anumit mod de a ține maxilarul și mandibula și de a controla aerul, numit loose-jaw, considerat sunetul ideal. El este sunetul perfect pentru operă, doar că nu poți să creezi sunete rock sau pop la un anumit nivel, doar folosind tehnica aceasta, e nevoie de altă stare a corzilor, de altă tehnică'.

Tot căutând răspunsul, pe care pe atunci nu-l ştia, a descoperit un articol decupat din ziar care vorbea despre un seminar pe care îl va susţine Cathrine Sadolin, inventatoarea unei noi tehnici vocale. Intrigată şi dornică să afle mai mult, Lucia a mers la seminarul inventatoarei şi întâlnirea a convins-o să îşi schimbe viaţa: „Aveam o melodie la care răgușeam tot timpul, fiindcă eu voiam să cânt funk, cu tehnica clasică. I-am spus lui Sadolin, ea a zâmbit, mi-a explicat şi… în cinci minute cântam fără probleme.

Am fost fascinată de posibilităţile pe care le întrevedeam şi am decis fără ezitare să merg la cursurile ei din Danemarca și să devin profesor certificat CVT'.

lucia ciubotaru cantareata

Are programe de colaborare cu primării şi şcoli olandeze

Acum, Lucia predă tehnică vocală, articulaţii şi accente în diferite limbi, lucrează cu cântăreţi, dar şi cu actori care vor să-şi îmbunătăţească tehnica vocală ori cu oameni de afaceri care țin speech-uri în public şi vor să înveţe cum să-și utilizeze corzile vocale în funcție de context, le oferă ajutor celor care au probleme de voce sau care trebuie să îşi refacă vocea după o operaţie sau o traumă şi are, în Olanda, programe sociale sau programe de colaborare cu şcoli publice şi cu primării pentru lecţii cu profesori sau funcționari care lucrează cu publicul.

Principiile tehnicii CVT țin de anatomie, de știință, nu e doar o teorie bazată pe constatările unui antrenor vocal, ci produsul unor studii medicale de folosire a corzilor vocale. „Profesorii', spune ea, „folosesc adesea o funcție vocală neutrală cu care nu pot să acopere gălăgia copiilor, aşa că pornesc să ţipe ca să se facă auziţi.

Dar asta stinge metalul vocii, corzile vocale se tensionează continuu, iar la finalul cursurilor se simt epuizaţi fizic. De fapt, această folosire incorectă a vocii este motivul pentru care mulţi dascăli fac noduli pe corzile vocale'.

Fire independentă, Lucia nu se plânge de ceea ce i-a rezervat viaţa: „Ce mi-aş dori mai mult? Nu ştiu exact, poate mi-aş dori ca ziua să aibă 30-40 de ore, ca să pot face tot ce îmi propun'.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate