Profesoara de voce Lucia Ciubotaru: “În muzică, totul începe de la a-ți iubi propria voce”

lucia ciubotaru

Povestea Luciei Ciubotaru pare răspunsul la o provocare. Un articol decupat dintr-un ziar i-a schimbat viaţa, iar pasiunea a dus-o în topul unei profesii în care numărul experţilor se numără pe degete, iar azi este unul dintre cei mai buni „antrenori de voce' din Europa.

Am plecat să o descopăr pe Lucia, intrigat de ceea ce auzisem că face şi de specializarea sa cu nume ciudat: profesor de voce. Cartea sa de vizită impresionează: Conservatorul, la Bucureşti şi o carieră de succes în muzică, a cântat cu Direcția 5 acum 22 de ani, mai mult de zece ani de predat canto, a urmat un an de Conservator pentru cânăreţi la Utrecht şi alţi trei pentru profesori, la Conservatorul din Copenhaga, studiind Tehnica Vocală Completă (CVT) chiar cu Cathrine Sadolin, inventatoarea tehnicii.

Este profesor autorizat de CVT, singura din Europa de Est, şi lucrează cu unii dintre cei mai mari solişti, cu celebrităţi ale scenei, cu speakeri, mari oameni de afaceri şi mulţime de VIP-uri, a deschis patru şcoli de voce în Olanda şi „Atelierul de Voce' din România, unde predă tehnica CVT.

Poţi cânta bine în 20 de minute şi perfect în 2 săptămâni

La Atelier începe, pentru mine, partea dificilă: să descifrez felul în care vocea umană se schimbă în sunete care încântă auzul şi inima. Sau care impresionează, impun ori fascinează, dau încredere, fermitate, ori pretind, sau atrag… Aflu aici un lucru care mă lasă perplex: nu există: „Eu nu am voce'. Ai, dar nu ştii să o foloseşti.

Şi absolut oricine poate cânta: „Toți avem vocea provenită din corzile vocale, toţi putem cânta foarte bine dacă dorim. Nu există om afon. Sunt studii ştiinţifice care o spun, nu e o vorbă în vânt. Corzile vocale sunt ca două elastice care se extind cum vrem noi, trebuie doar să înțelegem cum să lucrăm cu ele şi asta ne învaţă CVT.

În Danemarca, atunci când învăţam cu Sadolin, la examene, aducea o persoană de pe stradă, la întâmplare, şi aveam 20 de minute să o învăţăm să cânte. Şi reuşeam. Şi acum, dacă iau pe cineva care n-a cântat niciodată, garantez că în două săptămâni îl fac să cânte perfect'.

CVT se bazează pe setări exacte şi poziţii ale corzilor vocale

Spectacolul unei ore de învăţare a vocii uimeşte fără drept de apel. Sunetele şi exemplificările ce vin din studioul muzical par liniile unui soi de balet sonor, fantastic de complex în aparenţă, dar simplu până la urmă, căci rezultatul se vede rapid.

Aud acolo despre metalul din voce şi culoarea sunetului, light şi dark, despre twang şi lipsa tensiunii pe maxilar şi buze, despre distorsion, grunt, growl, tehnică de ornamentaţie, despre rattle şi alte efecte vocale ori despre schimbarea de setare când ţii un discurs în diverse moduri vocale: „Fiecare folosire a corzilor vocale impune o setare anume, poziţionarea lor închisă sau deschisă, apoi o anume poziție a limbii şi un mod în care eliberăm aerul din plămâni.

profesoara de voce lucia ciubotaru

În funcție de aceste setări foarte clar stabilite, poți face cu vocea exact ce vrei. Poţi să cânţi orice stil: pop, rock-metal, soul, clasic, musical, la fel cum poţi să ţii discursuri în public care să transmită o stare sau un mesaj anume. Asta face CVT. Aici nu există sunet care să nu fie descris detaliat şi pe care vocea ta să nu îl poată scoate.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate