Produce sute de borcane de zacuscă după o rețetă preluată de la o centenară

Mădălina Hristu, din comuna Giuvărăşti, județul Olt, produce sute de borcane de zacuscă în gospodăria sa după ce a preluat o reţeta simplă, fără chimicale şi aditivi, de la familia sa.

Zacusca de Giuvărăşti, produs care se încearcă să fie certificat ca unul tradiţional oltenesc este produsă de Mădălina Hristu după o rețetă pe care o are de la o mătuşă ce a împlinit recent 102 ani.

Astfel, toate legumele sunt coapte atent pe grătar, apoi vinetele şi ardeiul kapia sunt decojite fără a intra în contact cu apa. Legumele sunt tocate manual şi puse apoi la fiert în tuci.

Astfel, un borcan de zacuscă poate fi păstrat în cămară şi doi ani, deşi nu are niciun ados de aditivi.

'Coacem vinetele şi coarna-kapia pe grătar, totul este copt şi de aici gustul deosebit. Cam asta ar fi şi diferenţa între o friptură pe grătar şi una la teflon. Cam aşa este şi cu zacusca făcută la bloc şi cea făcută în gospodărie, la tuci. Eu am dat reţeta multor persoane, dar nimeni nu a reuşit să o facă aşa cumo fac eu. Vinetele se scurg, se toacă manual cu un tocător de lemn. Totul este făcut în gospodăria noastă de la Giuvăşti. Nu am un secret anume, nu pun absolut nimic, doar sare şi puţin piper. În schimb, nu spălăm kapia, unor persoane le este greu să decojească ardeiul fără să-l bage în apă. Eu nu fac asta, ca să-şi păstreze gustul şi aroma. Acesta poate fi un secret. Pun zacusca fierbinte în borcane şi o sterilizez lent. Adică pun peste borcane o pătură şi le las aşa acoperite şi 24 de ore. Ţine şi doi ani', a spus, pentru gazetanoua.ro, fermierul de la Giuvărăşti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate