Proctologie fără internare: Tratamente care te fac să te simți mai bine fără spitalizare
Multe afecțiuni proctologice pot fi tratate în ambulatoriu, adică fără a fi necesară internarea pacientului în spital. Hemoroizii, fisurile anale sau polipii anali pot beneficia de proceduri minim invazive. De asemenea, medicamentele și ajustările dietei pot ameliora simptomele și preveni recidivarea afecțiunilor, fără a fi nevoie de spitalizare. Descoperă în articolul de mai jos mai multe detalii despre metodele de tratament pentru afecțiunile proctologice.
Scleroterapia
Scleroterapia este un tratament hemoroizi minim invaziv ce constă în injectarea unei soluții chimice în zona din jurul hemoroidului. Această soluție provoacă formarea țesutului cicatricial, coagulând sângele care circulă către hemoroid. Astfel, acesta se micșorează treptat și, în final, dispare. Procedura este rapidă, durează în jur de 5-10 minute și nu necesită anestezie. În unele cazuri, pot fi necesare ședințe suplimentare pentru a obține rezultatele optime.
Fototermocoagularea cu raze infraroșii
Aceasta este o altă metodă minim invazivă utilizată pentru tratarea hemoroizilor interni, în special cei de gradul 1 sau 2. În timpul acestei proceduri, căldură generată de lumina infraroșie coagulează vasele de sânge ale hemoroidului. În final, acesta se micșorează și dispare. În locul său se formează o cicatrice pe peretele canalului anal, care previne recidivarea hemoroizilor în acea zonă.
Procedura durează în jur de 10 minute nu necesită anestezie. Procedura poate avea câteva efecte secundare, cum ar fi disconfortul sau sângerările ușoare, dar acestea dispar în câteva zile.
Dacă suferi de boala hemoroidală, un medic proctolog poate evalua tratamentul potrivit în urma unui consult.
Sfincterotomia laterală internă
Sfincterotomia laterală internă este o metodă de tratament recomandată pentru fisurile anale cronice, care nu se vindecă în aproximativ 6 săptămâni prin metodele conservatoare de tratament. Procedura are ca scop reducerea tensiunii din mușchiul sfincterian anal intern. Chirurgul va secționa parțial acest mușchi pentru a reduce presiunea exercitată în zona afectată și pentru a promova vindecarea.
O fisură anala poate crește riscul de infecții în zona rectală, ceea ce, în unele cazuri, poate duce la formarea unui abces anal. Acesta este mai greu de vindecat decât alte afecțiuni proctologice, prevenția fiind cea mai bună metodă.
Excizia polipilor anali
Excizia polipilor anali se referă la îndepărtarea excrescențelor mici care apar adesea în contextul criptitei, o inflamație a glandelor anale. Acești polipi, care nu prezintă simptome clinice evidente și sunt de dimensiuni reduse, pot deveni dureroși dacă sunt lăsați netratați. Procedura de excizie este minim invazivă și se efectuează cu ajutorul unui surgitron, un aparat care utilizează laserul pentru a îndepărta și cauteriza polipii prin termocoagulare.
Consultă un specialist proctolog pentru un diagnostic corect, deoarece polipii anali pot fi adesea confundați cu hemoroizii externi, iar tratamentul adecvat depinde de o evaluare precisă.