Prima evaluare psihologică a copilului – 4 aspecte la care ar trebui să se aștepte părinții

Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă continuu, pot întâmpina anumite dificultăți de relaționare sau de învățare la școală, probleme de concentrare sau înțelegere. Când se întâmplă acest lucru, este recomandată o evaluare psihologică, pentru a identifica cu precizie care este problema și cum poate fi soluționată.

TOP 4 aspecte despre prima evaluare psihologică a copilului

  1. Scopul pe care îl urmăresc părinții la solicitarea psihologului, determină procedurile ulterioare 

Cel mai important aspect la prima evaluare psihologică a copilului este scopul acestei consultații. Fie că vin după sfaturi de parenting, la recomandarea medicului sau au anumite îngrijorări în ce privește comportamentul copilului motivele pentru care solicită întâlnirea copilului cu psihologul va determina numărul ședințelor și testelor aplicate. Spre exemplu, dacă ne referim la o evaluare psihologică la recomandarea medicului de familie, mersul ședinței va fi ghidat de cerințele evidențiate de către medic.

  1. Primul pas va fi completarea unui chestionar de către părinți

Până la vizita propriu-zisă la psihologul clinician, părinții vor completa un chestionar privind istoricul de dezvoltare medical, social și academic al copilului. Informațiile obținute de la părinți, precum și studierea rapoartelor de la școală reprezintă primul pas în evaluarea psihologică a copilului. După obținerea tuturor detaliilor despre comportamentul fetei sau băiatului, urmează prima întâlnire în cabinetul psihologului. La această etapă, este foarte importantă compatibilitatea psihologului cu părintele și copilul. În acest demers te poate ajuta un psiholog din București de la Clinicaaproape.ro, care va fi în contact cu experiențele copilului.

  1. Rezultatele evaluării vor fi comunicate exclusiv părintelui sau tutorelui

Dacă la consultație participă atât copilul, cât și părintele, atunci rezultatele sunt comunicate doar părintelui sau tutorelui. Aceasta ar însemna că părintele va trebui să vină la o discuție separată cu psihologul, pentru a înțelege situația și recomandările psihologului. În urma acestei discuții, părintele va ști cum să acționeze și să se comporte în situația respectivă. Totodată, pentru a vorbi cu fiica sau fiul despre rezultate va fi alegerea părintelui ce să discute cu propriul copil. Pentru ca fata sau băiatul să coopereze, psihologul, recomandă organizarea unei întâlniri de familie. Adică, părinții vor aloca timp pentru a discuta și a crea o atmosferă de încredere în familie și copilul să simtă confort psihologic.

  1. Evaluările sunt întotdeauna individualizate

Fiecare copil este diferit, ceea ce înseamnă că abordarea psihologică va fi adaptată la nevoile copilului. O evaluare psihologică va lua în considerare cât mai multe aspecte despre care psihologul clinician poate obține informații, precum familia, școala, cercul de prieteni. O evaluare psihologică poate analiza inteligența, realizările copilului (adică, stăpânirea lecturii, matematicii, scrisului), memorie și atenție, dezvoltare comportamentală. În funcție de solicitările și necesitățile părinților, vor fi studiate aspectele de care au nevoie copii lor sau la recomandarea medicului.

Cu toate acestea, vizita copiilor și a părinților la psiholog este recomandată să fie într-o atmosferă liniștită, atunci când ambii sunt odihniți și sănătoși. Trebuie evitată evaluarea psihologică dacă părintele sau copilul are febră, indigestie sau oricare alte probleme, care perturba cursul sesiunii.

Sursă foto: Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial