Premieră terapeutică anti-cancer: Medicină cu particule micronice

În Târgu Mureş, un medic român, unul dintre puţinii mari profesionişti în neuroradiologie şi radiologie intervenţională, aplică, în premieră, o tehnică minim invazivă de tratare a cancerului hepatic cu microparticule embolizate.

micronic

Numele ştiinţific complet al terapiei pare desprins dintr-o secvenţă SF: „chemoembolizare in-tra-arterială cu microparticule încăr-cate DC Bead, iar urmărind aplica-rea ei pe ecrane albastre cu pulsaţii sonore şi imagini termografice, con-vingerea se adânceşte. De fapt, în blocul operator al Clincii „Nova Vita din Târgu Mureș, se întâmplă, în premieră, una dintre cele mai noi, mai neobişnuite şi dătătoare de speranţă terapii împotriva cancerului hepatic: oameni afectaţi de tumori maligne, în stadii greu operabile clasic, sunt trataţi cu ajutorul unor microparticu-le ghidate prin vasele sangvine direct către locul afectat de boală.

Speranță de viață

Tehnica a fost încercată deocamda–tă doar în București, iar acum, după perfectarea procedurii, Târgu Mureș devine singurul oraș din restul României, unde pacienții pot beneficia de ea. E o terapie greu de parcurs fără o supra-specializare medicală, un drum atent dirijat de sonde subţiri cât firul de păr şi controlat imagistic pas cu pas, cu încărcături citostatice micronice, dozate astfel încât să atace tumora. Tehnica a fost pusă la punct împreună cu medici ai Centrului Universitar din Ljubljana, Slovenia, şi e aplicată la Târgu Mureş de dr. Lucian Mărginean, nume consacrat în radiodiagnostic şi imagistică medicală.

45 de minute pe ceas

„E întotdeauna greu să vorbeşti despre suferinţele celor pe care îi ai ca pacienţi, spune dr. Mărginean. „Aşa a fost şi atunci când am decis să aplic noua terapie în cazul unei femei de 68 de ani, aflată la un pas de moarte, cu o tumoră malignă hepatică a cărei remisie mulţi medici nu o mai credeau posibilă. Fusese operată clasic, dar după trei luni apăruse o recidivă locală, adică alte formaţiuni tumorale, iar situaţia părea disperată, fiindcă o nouă intervenţie ar fi fost prea agresivă, complicată, periculoasă şi inutilă. Soluţia a fost acest tratament ultra-modern, confortabil şi minim invaziv care a fost urmat de o evoluţie excelentă a pacien-tei. Tehnica e uluitor de comodă: se face o minimă anestezie locală, apoi urmează chemoembolizarea.

dr-lucian-marginean

Se identifică vasele ce irigă formaţiunea tumorală şi care au doar 2-3 mm, apoi sunt abordate cu microcatetere speciale, prin care se introduce o subs-tanţă chimioterapeutică impregnată pe particule de ordinul micronilor, care vor blo-ca hrănirea formaţiunii şi vor elibera local citostatic în concentraţie mare fără a afecta restul organismului. Toată intervenţia du-rează circa 45 de minute, urmată de 24 de ore de repaos supravegheat şi imobilizare, după care pacientul pleacă acasă. Văzându-l pe doctorul Mărginean, eşti sur-prins, fiindcă nu arată deloc ca un „om de ştiinţă-vizionar. Nu are nici ochelari groşi de un deget, nici barbă lungă şi albă, ba chiar iese puţin din tipare: e extrem de tonic, înalt, elegant, zâmbeşte ca un avocat de succes, are alură de sportiv de perfor-manţă și explică întocmai ca un profesor. În spatele acestui portret stă un medic bântuit de căutarea unei soluţii terapeu-tice de avangardă, destinată să învingă cancerul.

Absolvent de medicină la Cluj, a descoperit radiologia intervenţională şi, dedicat acestei supraspecializări, a plecat la cursuri în Budapesta, Roma, Saragosa, Amsterdam şi Bruxelles, a făcut cercetare în Praga şi Paris, a descris experimente, a încercat soluţii, a citit şi scris zeci de studii şi a lucrat doi ani în sălile de ope-raţii ale marilor spitale pariziene. „Chemoembolizarea cu microparticule DC Bead e o procedură minim invazivă de tratare a tumorilor maligne hepatice, primare și secundare, în stadiu intermediar (cancer hepatic sau metastaze hepatice), fiind o metodă modernă și eficientă, alternativă la tratamentul chirurgical, care, de cele mai multe ori, implică riscuri majore şi o recuperare postoperatorie dificilă. Prin noua terapie, rapidă şi nedureroasă, se poate controla sau chiar opri progresia tumorii, cres-când substanţial şansele de supravieţui-re, precizează autorul premierei.

Căsătorit, dr. Mărginean susţine că reali-zarea vieţii sale sunt cele două fetiţe ge-mene, Ioana şi Ilinca, şi spune că, deşi a fost şi este încă asaltat de oferte tentante de a munci în Occident, a ales să rămână în ţară pentru a porni un Centru de Excelenţă, unic în România, în neuroradiologie şi radiologie intervenţională. Ştie că e un „deschizător de drumuri pentru că e convins că tehnicile minim invazive ghidate imagistic reprezintă viitorul medicinii. „Nu pot să spun că mi-a fost simplu să ajung aici. Şi de fapt, extrem de puţine lucruri sunt simple în lumea medicală. Puţini înţeleg că în ori-ce pas nou către vindecarea maladiilor incurabile se ascunde o cantitate uriaşă de studiu şi de muncă. Ceea ce e important este lupta. Puterea de a nu accepta sentinţe. Şi încrederea în binele hărăzit de Dumnezeu oricărei fiinţe de pe lume. Ca medic e dificil să împaci amestecul de visuri, cerinţe obligatorii şi aşteptări şi să faci toate astea foarte bine, la limita de sus a profesionalismului. Dar e frumos, e superb când vezi că reuşeşti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate