Povestile Noptii de Sanziene la Muzeele Minovici

Povestile Noptii de Sanziene la Muzeele Minovici

Muzeul Minovici
Despre aceasta competitie care reuseste sa mobilizeze tinere talente din cele mai indepartate colturi ale tarii, am discutat cu doamna Laura Grünberg, coordonatoarea concursului de eseuri.

– Cum trebuie sa intelegem legatura dintre scrierile unor copii si aceasta sarbatoare, Sanzienele?
– Sarbatoarea de Sanziene este organizata de catre Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici, asociatie care isi doreste sa readuca tinerii in muzee in general si in gradina Minovici in particular. Acest concurs de eseuri, aflat deja la editia a V-a,  face parte din programul nostru educational mai amplu.

Temele concursului se pliaza bine pe spiritul acestei sarbatori. Energia, autenticitatea, curatenia sufleteasca, pasiunea care se degaja din multe din eseurile trimise an de an de copii cu varste intre 10 si 18 ani este foarte in ton cu spiritul acestei Sarbatori a tineretii, dragostei, energiei. Copiii premianti care vin an de an din toate colturile tarii si pasesc cu emotie prin gradina Minovici dau culoare si sens eforturilor noastre de a readuce in circuitul cultural acest minunat spatiu. Eseurile premiate si expuse in gradina sunt adevarate lectii de trezire la viata pe care le propunem celor mari, uneori prea mari, in aceasta noapte magica.

– Cum stabiliti tema eseurilor in fiecare an?
Echipa educationala a asociatiei face de obicei un brainstorming legat de tema si apoi supunem propunerile bordului. Cautam sa fie teme cu priza la tineri, teme importante pentru societatea de azi in care ei traiesc, teme incitante care sa fie in spiritul valorilor cultivate de „brandul” Minovici, brand pe care noi dorim sa il readucem in atentie. Am propus subiecte precum „Ce mai e cool in cultura”, „Nevoia de modele”, „Dezlegarea la cuvinte” (mai precis la a vorbi despre patriotism). Anul acesta am propus un exercitiu de restaurare a unui lucru, a unei valori, a unei mentalitati. I-am invitat pe tineri sa mediteze la restarare ca la un act de creatie dar si ca la o problema de implicare si responsabilitate sociala. 113 tineri din toate colturile tarii, incusiv din Republica Molodva, au simtit nevoia sa ne scrie despre asta!

– Cum difuzati informatia catre potentialii participanti la concurs?
Folosim din plin beneficiile spatiului virtual. Anuntam concursul pe site-ul Asociatiei Prietenii Muzeelor Minovicihttp://www.minovici.ro/, si pe o serie de site-uri educationale dezvoltate de departamentul educational INTUITEXT al companiei SOFTWIN (suntparinte.ro; didactic.ro). Avem acolo o echipa coordonata de dna Mariuca Talpes care se implica cu tot sufletul in acest concurs si nu numai, ei fiind cei care organizeaza si atelierele de creatie pentru copii care au loc cu mare succes in gradina de la sosea la fiecare eveniment.

 – Cine sunt membrii jurului si ce criterii au in vedere atunci cand jurizeaza?
Juriul e format din scriitori, critici literari, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile sau ai departamentelor de comunicare din diverse companii.

Anul acesta alaturi de mine (Laura Grunberg) in juriu a fost Ilinca Bernea-scriitoare si regizoare de teatru si criticul literar, profesorul Ion Bogdan Lefter. In procesul de selectie suntem exigenti in ceea ce priveste respectarea conditiilor impuse (numar de cuvinte, redactare ingrijita cu respect pentru limba romana) si punctam la eseuri: talentul literar, originalitatea, creativitatea, autenticitatea. In mod special in acest an am cautat copii si tineri nu doar cu talent literar ci cu spirit civic, cu dorinta de implicare, de a face ceva concret pentru „restaurarea”  valorilor adevarate in aceasta tara.

Interviu realizat de Mihaela Serea
Foto: © Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri