Povestea uimitoare a lui David, copilul care a trebuit să trăiască într-o bulă de plastic

David Phillip Vetter a petrecut 9 luni în pântecele mamei sale și, la doar câteva secunde după naștere, a fost plasat într-o bulă de plastic din care nu a mai ieșit niciodată. David suferea de o afecțiune rară numită SCID (Imunodeficiența combinată severă – SCID – Severe combined immunodeficiency), ceea ce înseamnă că nu avea un sistem imunitar funcțional.

Povestea acestui băiețel nu poate fi uitată, chiar și la mai bine de 50 de ani de la naștere și a schimbat viețile a milioane de oameni.

David a venit pe lume în septembrie 1971, în Texas. A fost al treilea copil al părinților săi Carol Ann și David. Aceștia au avut o fiică, Katherine, iar mai târziu un fiu, David Joseph, care a decedat în copilărie, din cauza SCID (imunodeficiență combinată severă). Când cuplul a aflat că vor avea încă un băiat, medicii au spus că ar exista o șansă de 50% ca acesta să se nască cu SCID.

David și cadoul care i-a permis să se deplaseze liber

Specialiștii au crezut că măsura de a-l ține pe David în plastic, în bula sterilă, va fi doar pentru o perioadă scurtă, până când vor căuta și găsi un leac pentru SCID. Ei credeau că băiatul va depăși SCID până la vârsta de 2 ani. În cele din urmă, David a fost ținut în bula sterilă toată viața, pentru a fi protejat împotriva virușilor și bacteriilor care i-ar fi putut fi fatale.

Personalul Centrului Spitalului din Texas, unde David și-a petrecut primii 5 ani de viață, s-a întrebat dacă este etic să crești un copil în interiorul unei bule, iar în cele din urmă a fost de acord că da.

Fiecare lucru pe care îl primea băiatul, mâncare, apă, scutece, haine, cărți, trebuia să fie sterilizat și introdus prin niște trape de aerisire. Aceste centre de izolare și izolare au fost proiectate de inginerii NASA, care au creat ulterior și un costum pentru David, asemănător cu un costum de astronaut, pentru ca acesta să se poată deplasa liber.

david-vetterSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 10

Datorită costumului spațial, care valora 50.000 de dolari la acea vreme, mama copilașului, Carol Ann, și-a putut ține în brațe și îmbrățișa fiul pentru prima dată pe 29 iulie 1977, când David avea 5 ani. Potrivit Bright Side, în 1983, medicii au prezentat o nouă procedură, o transfuzie de măduvă osoasă de la donatori care nu sunt perfect compatibili.

Katherine, sora lui David, s-a oferit voluntar ca donator în încercarea de a vindeca afecțiunea fratelui ei. Din păcate, 4 luni mai târziu, la doar 12 ani, David Vetter a decedat din cauza limfomului, un cancer despre care s-a confirmat ulterior că a fost introdus în organismul său de către virusul Epstein-Barr, care era inactiv în măduva surorii sale.

Spitalul din Texas a deschis mai târziu Centrul David, dedicat cercetării, diagnosticării și tratării deficiențelor imunitare. Astăzi, datorită băiatului și a moștenirii pe care a lăsat-o în urmă, există legi care permit efectuarea de paneluri de screening pentru nou-născuți.

Mai mult decât atât, mulți copii care suferă de SCID sunt diagnosticați la timp și pot duce acum o viață sănătoasă și normală. Un medic renumit a împărtășit că „Ceea ce ne-a oferit David a fost o lecție puternică în multe domenii ale medicinei – și pur și simplu în viața însăși”, mai scrie sursa citată anterior.

Epitaful de pe piatra de mormânt a lui David Vetter spune: „El nu a atins niciodată lumea, dar lumea a fost atinsă de el”.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate