Povestea magarusilor vindecatori

Povestea magarusilor vindecatori

Magarus-Onoterapie
De la kinetoterapie, la onoterapie

Pentru mine, totul a inceput prin 2004, cand, proaspat absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport, specializarea kinetoterapie, am hotarat sa merg sa lucrez la un centru de recuperare pentru copii cu dizabilitati multiple, unde am facut recuperare neuromotorie pediatrica.

Pare o alegere ciudata, insa o datorez pasiunii mele de a descoperi tainele acestei specializari care vindeca cu ajutorul miscarilor si care nu este simpla deloc. Asa am ajuns la Centrul Don Orione din Voluntari, un loc cu oameni minunati si marinimosi, unde incepea proiectul unei terapii care nu se mai practicase la noi in tara, terapia cu magarusi.

Copiii reinvata miscarea

Onoterapia, terpia cu magarusi, este o disciplina utilizata de multa vreme in tari ca Anglia si Franta, pentru a stimula persoanele cu nevoi speciale, si am vazut ce rezultate extraordinare se obtin.

La inceput am facut cunostinta cu cei patru magarusi special alesi, adusi de la Cernavoda, dintr-un adapost pentru animale abandonate, apoi am invatat pasii terapiei.

Sedintele incep cu terapia de contact, in timpul careia copiii mangaie si vorbesc cu magarusul pentru a se obisnui si a se simti in siguranta langa acesta. Apoi pornesc sa mearga calare, asezati nu pe sa, ci pe o patura nu prea groasa, care transmite mai bine miscarile si caldura animalului.

Sedintele de onoterapie sunt gandite astfel incat sa produca o stare musculara controlata, caci miscarea calare simuleaza identic mersul uman, beneficiile motorii si psihoterapeutice ale copiilor cu probleme fiind absolut uimitoare.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala a intervievatei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera