Povestea lui Hedy Lamarr, actrița de la Hollywood care a avut ghinion pentru că era… frumoasă

Hedy Lamarr, această vedetă de la Hollywood din anii ’30 și ’40 se întâlnea cu Charlie Chaplin pe vremuri și era considerată cea mai frumoasă femeie din lume. Dar, pe lângă asta, ea a creat un dispozitiv care ar costa în jur de 30 de miliarde de dolari astăzi.

Iată povestea destinului lui Hedy Lamarr, actrița al cărei cap fermecător ascundea idei care erau cu mult înaintea timpului lor.

Hedy Lamarr. Primii pași în lumea cinematografiei

Hedy Lamarr s-a născut la Viena în 1914 și a primit numele de Hedwig Eva Maria Kiesler. Părinții ei erau oameni educați, inteligenți de origine evreiască. Tatăl ei era director de bancă, iar mama ei era pianistă . De la o vârstă fragedă, Lamarr a arătat interes pentru teatru și cinema și a învățat pianul și baletul.

În 1933, Lamarr a fost remarcat pe scena unui teatru din Viena de către cel mai bogat om din Austria, Friedrich Mandl. Era atât de persistent încât tânăra a acceptat să se căsătorească cu el, în ciuda dezaprobării părinților ei. Și asta a fost o greșeală.

Căsătoria a devenit o cușcă pentru Lamarr și nici măcar nu a fost de aur. Soțul gelos i-a interzis să joace în filme, i-a spionat și ascultat apelurile telefonice și a ținut-o la distanță. Ieșea însoțită de o servitoare și avea fonduri extrem de mici pentru nevoile ei.

Până și bijuteriile actriței au fost închise în seif. Gândul că altcineva i-ar vedea soția în filme l-a îngrijorat atât de tare încât a început o vânătoare pentru fiecare copie a oricărui film în care jucase.

În cele din urmă, Lamarr a renunțat și a decis să evadeze. La una dintre petreceri, ea a cerut ajutor unui ofițer britanic. El a fost de acord. Actrița își făcea valizele când soțul ei a intrat brusc. El a pornit recorderul cu disc de vinil și Lamarr și-a auzit propria voce implorând ofițerul să o ajute să scape. După cum s-a dovedit, Mandl o ascultase în secret și în sala de mese.

Atunci fata a ajuns la extreme. Și-a îmbrăcat uniforma de servitoare și a cusut toate bijuteriile pe care le putea descurca. Apoi a evadat la Londra.

Spre faimă, prin greutăți și aventuri

Lucrurile au început să meargă bine pentru Lamarr, deoarece șeful Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer, se afla și el la Londra. Lamarr a aranjat o întâlnire cu el cu ajutorul unui agent al studioului care se ocupa de căutarea talentelor. Mayer i-a oferit un contract pe 6 luni cu o plată de 125 de dolari pe săptămână. Ea a refuzat pentru că știa că talentul ei valorează mai mult.

Dar când a plecat, Lamarr și-a dat seama că a făcut o greșeală pentru că era o șansă bună să devină vedetă de la Hollywood. Dar era prea târziu, Mayer mergea într-o călătorie de croazieră înapoi în Statele Unite și toate biletele pentru această călătorie se epuizaseră.

Lamarr a decis să meargă din nou la extrem și s-a furișat la bord, prezentându-se ca dădacă a unui pasager de 14 ani. Mayer a fost atât de impresionat de îndrăzneala actriței și de reacția pe care a provocat-o frumusețea ei pe vasul de croazieră, încât s-a gândit din nou și i-a oferit un contract pe 7 ani cu o plată săptămânală de 550 de dolari.

Mayer i-a oferit fetei să preia numele de scenă, Hedy Lamarr, în onoarea actriței de film mut, Barbara La Marr, pe care soția sa o admira. El i-a oferit unul dintre rolurile principale din Alger (1938) și a început să promoveze actrița necunoscută în public ca o actriță austriacă foarte populară și „cea mai frumoasă femeie din lume'. Și nu s-a înșelat – când oamenii au vizitat cu nerăbdare cinematograful pentru a o vedea pe ecran, au fost uimiți. Frumusețea lui Hedy Lamarr le-a tăiat răsuflarea.

Începând din acest moment, Lamarr a preluat imaginea unei frumuseți superbe de origine exotică. Ea a câștigat un mare succes datorită rolului său de Dalila din Samson și Dalila(1949). Deși a jucat alături de mulți actori populari din acea vreme, precum Clark Gable, Judy Garland și Charles Boyer, majoritatea personajelor ei aveau foarte puține replici. Creierul ei dezvoltat suferea de o lipsă de stimulare. Și în timp ce actrița de pe ecran a fost înconjurată de atenția bărbaților, adevărata Hedy Lamarr a fost epuizată de plictiseală și singurătate.

Archival Cinema and EntertainmentSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 6)

Pasiunea ascunsă a lui Hedy Lamarr

În copilărie, Lamarr a ascultat cu pasiune poveștile tatălui ei despre cum funcționau lucrurile. La vârsta de 5 ani, ea a dezasamblat și a asamblat o cutie muzicală. Mai târziu, mintea ei sclipitoare a absorbit toate informațiile pe care le-a auzit de la oamenii de știință la întâlnirile organizate de primul ei soț, Friedrich Mandl. În timp ce se odihnea de la actorie, ea a făcut câteva descoperiri reale.

La una dintre cinele de gală din 1940, Lamarr a întâlnit un bărbat care îi împărtășea pasiunea. Împreună cu compozitorul George Antheil, au dezvoltat ideea unui dispozitiv pe care l-au brevetat ca un „dispozitiv de comunicare secret'. Dar, se pare, au fost prea înaintea timpului lor, ideea fiind respinsă. Dar zeci de ani mai târziu, pe baza conceptului original al lui Lamarr și Antheil, au fost dezvoltate Wi-Fi și Bluetooth.

Hedy Lamarr a avut 6 soți și mulți amanți. Ultimul ei soț a fost avocatul ei de divorț . După ce a divorțat de el, Lamarr nu s-a mai căsătorit. Iar femeia al cărei chip fermecător i-a inspirat pe artiștii Disney să creeze imaginea Albei ca Zăpada a trăit în singurătate ultimii 35 de ani.

În anii ’60, când frumusețea ei a început să se estompeze, Hollywoodul nu a mai avut nevoie de ea, iar cariera ei a început să scadă. Drept urmare, Lamarr a trăit cu o mică plată de pensie de doar 48 de dolari pe săptămână.

Abia în 1997 a primit un premiu pentru invenția ei, dar nu a urmat nicio recompensă financiară. Cu toate acestea, până la sfârșitul vieții ei, Lamarr a continuat să creeze lucruri, cum ar fi un guler fluorescent, un nou tip de semafor și modificări pentru o căptușeală supersonică. Cu toate acestea, aceste invenții au rămas inutile pentru oameni.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete