În secolul XV pelerinii musulmani introduc cafeaua folosind diferite tipuri de cafea boabe și apar din ce în ce mai multe locuri unde se savurează cafeaua. Cafeaua este numită K hawah, care înseamnă revigorant.
În anul 1600, venețienii introduc cafeaua în Europa. Înspre anul 1650, Anglia începe să importe cafeaua și apar primele cafele delicioase și în Europa. Iar Boston va fi primul oraș care va deschide o cafenea. Consumul de cafea se extinde în lumea întreagă pentru a deveni cel mai plăcut act din viața de zi cu zi, dimineața devreme.
Din cauza unei cereri tot mai mari apar din ce în ce mai multe plantații de cafea în țările tropicale pentru a produce și mai multă cafea. Brazilia, Columbia sau Vietnam sunt printre cei mai mari producători de cafea. Producția anuală în secolul XX era de între 6 și 7 milioane de tone, în timp ce cu 100 de ani înainte era de doar 10 000 de tone. Iar cafeaua are din ce în ce mai multe varietăți pentru a putea seduce un plublic cât mai larg.
Chiar dacă există peste 70 de specii de cafea, nu toate sunt comestibile și unele dintre ele nu au niciun interes gustativ. Astfel că, cele două tipuri de cafea pe care le putem regăsi în comerț sunt arabica și robusta.
Arabica are peste 200 de varietăți. Este o specie de arbore, sensibilă la căldură și la frig, care are tendința de a crește la umbra arborilor mai mari. Calitatea gustativă a cafelei arabica este net superioară celei robusta și unele varietăți sunt foarte celebre datorită aromelor lor complexe.
Robusta este o varietate mai bogată în cafeină, dar nu este atât de gustoasă ca și arabica. Dar. Oferă cea mai frumoasă spumă tipică pentru cafelele de tip espresso. Savoarea unei cafele Robusta este mai fină și mai acră.
Ideal ar fi să macini boabele de cafea exact înainte de a prepara cafeaua pentru a i se păstra toate aromele volatile și pentru a i se păstra toate calitățile aromatice. Deci cel mai bine ar fi să achiziționezi cafeaua boabe și să ai o cafetieră care să le macine exact atunci când pregătești cafeaua.
Apa este la fel de importantă pentru a prepara cafeaua. Ai nevoie de o apă filtrată fără clor sau calcar.
Cafeaua, una din cele mai apreciate băuturi calde din lume are o mulțime de beneficii: