Piața europeană a camioanelor continuă trendul de redresare post-pandemie până în 2022

Pe fondul incertitudinilor determinate de această criză sanitară globală, piața europeană a camioanelor a înregistrat la finalul lui 2020 o scădere îngrijorătoare a comenzilor cu 27%. 

Însă preconizările experților sunt cât se poate de îmbucurătoare pentru acest sector economic, estimându-se o revenire a cărei trend va cunoaște un vârf maxim în 2022.  

Mai puține camioane comandate în Europa în 2020 

Incertitudinile din întreaga societate au determinat o stagnare a extinderii flotei de camioane la nivelul continentului european, comparativ cu anii premergători lui 2020.

Analizând situația comenzilor de camioane la nivelul Uniunii Europene, cele mai mari rulaje au fost înregistrate de două țări din Europa Centrală și de Est: 

  • România: +24% 
  • Polonia: +17% 

Obținerea acestor valori îmbucurătoare a avut la bază faptul că serviciile de logistica și transporturi internaționale de mărfuri, către estul continentului european, au înregistrat în primul an de pandemie (2020) valori foarte bune.  

Mai mult decât atât, în 2020, Polonia a devenit țara europeană cu cel mai ridicat volum de transporturi de marfă rutiere, acest indice atingând valoarea impresionantă de 1.15 milioane camioane grele (masă maximă admisă > 3.5 tone) nou înmatriculate.  

Șoc economic mai mic decât cel produs de criza din 2009 

Se pare că piața europeană a camioanelor își revine mult mai bine în urma șocului economic produs de această pandemie, dacă ar fi să comparăm cifrele înregistrate acum (valorile minime de vânzări din primăvara lui 2020) cu minimele determinate de criza din 2009. 

Recesiunea din urmă cu mai bine de zece ani genera vânzări de camioane sub minimele istorice înregistrate la momentul respectiv, situație determinată în timp real de faptul că marii producători de camioane amânau / sistau producțiile pentru ofertele deja plasate. 

Iată că auditele făcute până în prezent arată că există suficient de multe semnale pentru a crede în acest trend favorabil al redresării economice post-pandemie, pe zona de comerț cu autovehicule comerciale grele. 

Comenzile în 2021 pentru camioane continuă să crească

Aruncând o simplă privire peste valorile înregistrate în perioada similară din 2020, putem concluziona că volumele de comenzi pentru camioane au spulberat chiar și cele mai pesimiste previziuni. 

Analizând problema dintr-un unghi cât se poate de amplu, această revenire surprinzătoare a pieței a fost determinată și de optimismul resimțit la nivelul întregului sector de transporturi marfă, ca urmare a politicilor intervenționiste UE pentru fluidizarea traficului rutier. 

Așadar, acest an fiscal se poate încheia cu valori foarte bune, privind vânzările de camioane noi și second-hand, la nivelul întregului continent european. Nu doar vânzările la dealerii autorizați surprind în acest an, ci și cele online, pe fondul unei digitalizări crescânde a instrumentelor de comandă pe acest sector. 

Concluzii

Chiar dacă anul trecut a generat o adevărată undă de șoc pentru sectorul economic european al camioanelor grele ( > 3.5 tone), estimările făcute de experți, pe baza datelor centralizate și analizate până în acest moment, indică o revenire a pieței până în 2022. 

Comparativ cu alte perioade de criza economică, cea din prezent, generată de această pandemie globală, a avut un impact minim asupra celor care prestează servicii de logistică și transport internațional de mărfuri. 

Acest lucru a fost determinat într-o mare măsură de politicile implementate la nivel UE, pentru fluidizarea într-un timp cât mai rapid a traficului transfrontalier. 

Cu toate că valul patru al pandemiei ne oferă suficiente motive pentru a rămâne în continuare sceptici asupra situației sanitare globale, prin politici implementate coerente, piața camioanelor poate reveni la valorile înregistrate în anii ce au precedat 2020.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial