Pe urmele lui Grigorescu și Tonitza

La nouă ani, David Alexandru, cel de-al 19-lea bursier al campaniei Jurnal de fapte bune, a impresionat o lume întreagă cu tablourile pe care le realizează. În doar trei ani, micul artist a câștigat 80 de diplome, a organizat 12 expoziții, iar lucrările sale au fost expuse deja la Washington sau Viena.

jurnal de fapte bune

Dacă dai o căutare pe Internet după numele David Alexandru, multe rezultate sunt în engleză. Explicația e simplă, chiar dacă pare neverosimilă: la doar un an de când luase pentru prima oară pensula în mână, David s-a clasat pe locul 4 (și a căpătat și distincția de cel mai tânăr concurent) din peste 13.000 de participanți la un concurs organizat de Saatchi Gallery – muzeul de artă contemporană al Londrei – și de nu mai puțin celebra publicație britanică “Sunday Telegraph”.

Neverosimil le-a părut talentul ieșit din comun al copilului și multor dascăli sau artiști, care nu o dată l-au acuzat că pretinde pe nedrept că lucrările sale i-ar aparține.

Povestea geniului din Iași

David are 9 ani și este elev în clasa a IV-a la Liceul Teoretic „Miron Costin din Iași. Nu poate spune că a moștenit talentul de la părinți, întrucât ei lucrează în domenii total diferite, în timp ce fratele mai mare nu are înclinații artistice, ci sportive. Iar David părea să-i urmeze exemplul, fiind pasionat de baschet și karate.

Cu atât mai mare a fost surpriza familiei când, încă de la șase ani, a început să câștige concursuri locale, apoi naționale de pictură. „Îmi amintesc vacanța de final de grădiniță, când luasem o colecție de cărți cu pictori celebri.

Piticul s-a uitat prin albumul Tonitza și a schițat un cap de fetiță. I-am pus o întrebare ridicolă… și am început să plâng. I-am zis apoi: . Deja când l-am văzut și pe al doilea, mi-am dat seama că aveam de-a face cu un veritabil talent, povestește Valerica Alexandru, mama băiatului.

Rampa de lansare

Untitled

Aproape zilnic, micul pictor se așază la masa de lucru și dă viață foilor albe. Se pricepe să deseneze orice, de la icoane până la portrete și peisaje. În paralel, continuă să se perfecționeze executând reproduceri după pictori celebri. „Dintre artiștii mari, cel mai mult mă inspiră Tonitza, Modigliani, Van Gogh. Oricum cel mai mult m-am apropiat de Grigorescu, pe care l-am descoperit prin tablourile sale cu scene de război, pentru că îmi place istoria, spune David.

Prima sa expoziție a fost la Turnul Golia din Iași, în 2013, și a fost compusă din 66 de lucrări. Urmare a acestui vernisaj, micul artist a fost invitat să își prezinte opera în întreaga țară și, apoi, și peste hotare. Așa au ajuns lucrările sale la București, Viena, Chișinău, Londra, Washington chiar și India.

„La Viena, am participat la o expoziție de 1 iunie, organizată de ICR. Reacția publicului a fost extraordinară, oamenii au fost foarte impresionați. La fel și noi, ulterior, când am fost contactați de conducerea ICR Viena, să ne anunțe că vrea să continue colaborarea cu David. Mai exact, în septembrie, în cadrul Zilei Europene a Limbilor, fiecare țară de pe  continent urmează să publice cartea “Scufița roșie” cu ilustrator autohton. Pentru România, povestea va fi desenată de copilul meu, spune mama micului pictor.

David, “un băiat talentat, cu un viitor artistic bun”

O poveste frumoasă e legată și de expoziția de la Washington, unde a fost invitat de Dan Cumpătă, poate cel mai valoros artist român în viață, stabilit de trei decenii în SUA. Acesta a văzut în David „un băiat talentat, care se vede că are ambiție și drag pentru artă. În viață, atât timp cât faci totul cu dragoste și muncești, ai mari șanse de reușită, cu atât mai mult când mai ai și talent. Cred că David o să aibă un viitor artistic bun.

Dan Cumpătă rămâne, de altfel, unul dintre principalii stâlpi de susținere ai micuțului, alături de Carmen Chiorcea, directorul Centrului de Promovare Turistică a Iașiului, care i-a organizat nu mai puțin de cinci expoziții pe plan local, și de Viorel David, un om de afaceri din Târgu-Jiu, care l-a sprijinit financiar atunci când era cea mai mare nevoie.

În urmă cu doi ani, David a reușit să-și vândă primul tablou, „Oaza, o pictură în ulei, expusă în Turnul Golia din Iași. O femeie, pasionată de artă, i-a văzut lucrarea și i-a oferit 200 de lei. „Din acești bani ne-am permis să îi luăm o mână de pensule. Pe măsură ce vindea am început să-i luăm culori, caiete cu foi speciale, pensule profesionale.'

Proiectul de suflet

Sunt oameni avuți care nu se gândesc niciodată să își ajute semenii, alții, care își regăsesc spiritul filantropic la anii senectuții. Iar alții, încă din copilărie. E și cazul lui David: după ce a aflat anul trecut de inițiativa unei asociații de ajutorare a copiilor din Kenya, nu a stat pe gânduri și a organizat o expoziție cu tabolurile sale, iar banii pe care i-a obținut i-a dat copiilor nevoiași din deșertul Chalbi. Spune că nu există bucurie cum a simțit el atunci când a aflat că din suma strânsă 20 de copii au fost scoși din trib și plimbați în Nairobi pentru prima dată.

Deși nu are bani pentru un studio al lui, a organizat o expoziție pentru copiii defavorizați din Kenya

Anul acesta, David și-a propus să strângă bani pentru achiziția unui ecran mare, la care copilașii să poată vedea pentru prima dată desene animate. Tocmai de aceea, luna viitoare, puștiul va organiza o licitație cu 40 de lucrări pentru a strânge o nouă sumă de bani pe care o va dona micuților din Kenya.

În ceea ce-l privește pe David, cel mai mult în momentul de față își dorește să aibă un studio în care să fie liniștit și să poată picta în voie. Până atunci, familia locuiește într-un apartament mic, în care David își împarte camera cu fratele lui. „Toate planurile mele sunt legate de pictură, spune David. Ca să facă performanță, mama sa îi va angaja un profesor de desen din bursa lunară de 1.000 lei, câștigată în cadrul campaniei Jurnal de fapte bune. Tot din acești bani, părinții își doresc să-i amenajeze în balconul din apartament un colț doar pentru el.

DESPRE JURNAL DE FAPTE BUNE

Jurnal de fapte bune e un proiect derulat de Asociația Pentru Familie, cu sprijinul Caroli și în parteneriat cu Libertatea și Fundația Ringier, prin care 30 de copii fără posibilități materiale, dar cu performanțe în sport, muzică, arte sau învățătura, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de  1.000 lei. Talentul deosebit, imaginația fără limite, dragostea pentru artă și un caracter atât de frumos se împletesc parca ireal în acest copil de numai 9 ani. Desenele sale depășesc orice așteptare firească pentru vârsta sa, iar drumul parcurs până acum promite un viitor spectaculos. Bursa pe care o va primi în cadrul proiectului Jurnal de Fapte Bune îl va ajuta sa beneficieze de îndrumarea unui profesor care să-i ghideze talentul și pașii spre recunoașterea pe care o merită', spune Laura Dușleag, directoarea Asociației Pentru Familie.

 

Mirona Hrițcu

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate