Pauzele – un beneficiu imens pentru sănătate, productivitate și echilibru

O butadă spune că pauzele lungi și dese sunt cheia succesului. Deși mesajul este ironic, ascunde un adevăr probat de studii, analize științifice și sondaje. Productivitatea oamenilor depinde esențial de alternanța corectă dintre perioadele de activitate și pauze. Este demonstrat faptul că oamenii care respectă nevoia organică de a face pauze, de la cele de masă la pauza săptămânală și concediu sunt mai sănătoși, mai energici, dau un randament mai bun, se concentrează mai bine, au risc redus de a face greșeli, sunt mai calmi, mai fericiți și mulțumiți de viața lor. 

Beneficiile pauzei de masă

Pauza de masă este un drept al angajaților, menționat ca atare în Codul Muncii, dar pe lângă aceasta este benefic sănătății și angajatorilor pentru că sporește productivitatea, crește coeziunea dintre angajați și reduce riscurile apariției tensiunilor și conflictelor în cadrul unui colectiv. Mai mult, este mobilizatoare, ajută la relaxarea generală, crește nivelul de creativitate, echilibrează nivelul de glucoză, previne stresul și surmenajul și sporește eficiența. 

Pauza este la fel de utilă și necesară și celor care fac activități fizice, repetitive, dar și medicilor, profesorilor și celor care au un alt gen de profesie, care nu impune a sta pe scaun în fața calculatorului. Explicația este simplă: atenția prelungită asupra unei singure sarcini afectează performanța. 

O modalitate foarte eficientă prin care oamenii pot fi încurajați să respecte pauza de masă o reprezintă tichetele de masă, care aduc avantaje și angajatorilor, prin deducerile de taxe și impozite pe care le implică. Utilizarea ca modalitate de plată a unui card cu tichete de masa este o soluție elegantă, practică și foarte eficientă de gestionare a sumei cuvenite pentru tichetele de masă. 

Pauzele zilnice

O zi obișnuită trebuie să aibă cel puțin 16 ore dedicate altor activități decât cele profesionale. În realitate acestea sunt mai puține, mulți dintre noi având doar 10-12 ore de pauză adevărată, dintre care 6-8 sunt dedicate somnului. Cel puțin așa ar trebui să fie.

Este bine de știut că activitatea continuă, cu pauze insuficiente, rostogolirea de pe-o zi pe alta a problemelor profesionale reprezintă principala cauză a epuizării nervoase și fizice și duce la probleme de sănătate și reducerea drastică a randamentului. 

Lucrurile sunt și mai grave cu cei care fac muncă intelectuală, repetitivă, precum și pentru cei care au responsabilități și care au putere de decizie. 

Pauza săptămânală

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni este oboseala cronică. Acesta provoacă boli cardiovasculare și de nutriție grave, depresie, accidente – de la cele de muncă la cele de circulație, scade capacitatea de atenție și concentrare. 

Weekendul este pauza care poate preveni instalarea oboselii cronice. Cele două zile de la finalul săptămânii trebuie dedicate odihnei active, reconectării la viața de familie, activităților recreative și fizice. Lipsa pauzei săptămânale are efecte devastatoare asupra sănătății și afectează capacitatea de creație, inventivitatea și blochează performanțele omului modern. În replică, timpul liber, departe de activitățile profesionale, generează o stare generală bună, crește motivația, capacitatea de a lua decizii și crește substanțial randamentul. 

Vacanțele și concediile

Concediul înseamnă deconectare totală de ritmul cotidian și un program altfel, similar cu un program de detoxifiere (sau dezintoxicare), în care trebuie să faci doar ceea ce te bucură, te relaxează și este diferit de  preocupările din perioadele dedicate activității profesionale. 

Concediul nu este un moft, ci trebuie privit ca o supapă de siguranță de care fiecare om are nevoie cel puțin o dată pe an. În realitate perioadele „altfel' sunt cu adevărat eficiente dacă au o durată de șapte până la zece zile și dacă sunt programate la fiecare trei-patru luni de activitate profesională. 

Mai mult, poate fi considerată pauză similară concediului orice perioadă mai lungă de patru zile consecutive, în care sunt oprite activitățile profesionale. 

Concluzionând, pauzele sunt utile, au avantaje pe termen scurt, mediu și lung, previn probleme de sănătate, care unori pot fi grave, cresc eficiența și randamentul și sunt profitabile atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Up Romania

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial