Paradontoza: cum o poți preveni?
Afecțiunile gingivale (gingivita și parodontoza) reprezintă condiții progresive de natură bacteriană, ce afectează gingiile și care apar, în majoritatea cazurilor, pe fondul unei igiene dentare incorecte. În general, bolile gingivale pot fi prevenite prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală și prin efectuarea vizitelor regulate la medicul stomatolog.
Igiena orală la domiciliu
O bună igienă orală poate preveni nu doar afecțiunile gingivale, ci și multe alte condiții de sănătate orală. Elementele de bază ale unei igiene orale adecvate cuprind:
– curățarea dinților de minimum două ori pe zi, timp de două minute, folosind o pastă de dinți pe bază de fluor;
– utilizarea aței dentare de cel puțin o dată pe zi, pentru curățarea spațiilor interdentare;
– utilizarea apei de gură, după periajul propriu-zis, pentru a preveni acumularea de placă bacteriană pentru mai multe ore.
Controalele regulate la stomatolog
Igienă orală nu este, de cele mai multe ori, suficientă pentru a preveni apariția depunerilor de tartru. Igienizarea profesională a dinților, efectuată în cabinetul medicului stomatolog, este necesar a se efectua o dată la șase luni. În plus, controalele regulate la medic pot ajuta la identificarea din timp a unor eventuale probleme de sănătate orală și tratarea eficientă și fără disconfort a acestora.
Reducerea factorilor de risc
Abordarea factorilor de risc poate fi, de asemenea, o modalitate de prevenire a parodontozei. Renunțarea la fumat, evitarea sau reducerea stresului și abordarea unei diete sănătoase pot fi câteva dintre modalitățile eficiente prin care puteți îmbunătăți sănătatea orală și reduce riscul de boli parodontale.
Tratament pentru parodontoză
Boala parodontală, caracterizată prin gingii inflamate și lipsite de fermitate, o sensibilitate crescută la atingere, retracție gingivală, sângerări gingivale sau o respirație urât mirositoare, poate să se dezvolte chiar dacă păstrați o bună igienă orală, în situația în care nu respectați vizitele regulate la medicul stomatolog, în special dacă sunteți fumător sau suferiți de diabet.
În cazul în care boala gingivală progresează către parodontoză, trebuie să știți că tratamentul condiției este unul de durată și că, în cazurile severe, disconfortul resimțit în timpul unui tratament parodontoză poate fi semnificativ. Din acest motiv, vizitele la medic sunt recomandate încă de la apariția primelor simptome.
Tratamentul bolii parodontale presupune, în fazele incipiente, o igienizare profesională și îmbunătățirea igienei orale. În fazele mai avansate, se recurge adesea la terapia cu laser (pentru a îndepărta țesutul gingival inflamat și pentru decontaminarea dinților și a gingiilor) sau chiar la extracție, atunci când tratamentele de reabilitare sunt ineficiente.