Pachetul salarial motivant

Mai exista, desigur, si cel de-al treilea caz (cel mai rar, insa) in care atat compania angajatoare cat si candidatul au o perspectiva reala asupra pietii, ajungandu-se destul de usor la un consens (ambele parti sunt realiste in ceea ce priveste pachetul salarial).

Insa, pentru primele doua cazuri exemplificate, care ar fi solutiile? O prima solutie este la indemana noastra, a consultantilor HR (aceasta in cazul in care se apeleaza la noi) si consta, mai exact, in incercarea de a educa, de a aborda realist problema pachetului salarial, atat cu compania angajatoare, cat mai ales cu candidatii.

In ceea ce priveste compania angajatoare, daca politica salariala este una ce nu poate suferi decat foarte mici modificari, atunci responsabilitatea nostra este de a aborda diplomatic acest detaliu cu candidatii. Daca, insa, politica salariala a companiei este mai flexibila atunci lucrurile se rezolva mult mai usor, provocarea ramanand in a identifica acel candidat potrivit pozitiei.

Si am ajuns, in sfarsit, la "intriga" acestei discutii: care este modalitatea reala de abordare a pachetului salarial de catre candidati? Chiar daca esti vanat sau nu, chiar daca esti interesat de o schimbare sau nu, exista o limita de bun simt atunci cand precizezi pachetul salarial motivant.

O crestere realista si indicata nu depaseste cu mai mult de 20-30% pachetul salarial actual, putand totusi sa ajunga la un 50% daca este vorba despre o schimbare dinspre middle management inspre top management. Oricum, daca esti capabil si demonstrezi, compania te va recompensa corespunzator (prin prime, bonusuri, chiar cresteri salariale).

Si oricum, majoritatea companiilor au politici de performance management la anumite intervale (6-12 luni) ce permit renegocierea salariului.

O alta situatie neplacuta cu care mi s-a intamplat sa ma confrunt a fost aceea a inconstantei: la o prima intalnire candidatul precizeaza un anumit pachet salarial dorit, pentru ca apoi, afland numele companiei angajatoare sau cine stie ce zvonuri din piata, sa pretinda un cu totul alt pachet salarial (mult mai mare, bineinteles).

Si este cu atat mai neplacut atunci cand angajatorul este informat de acest "detaliu" in ultimele etape ale procesului de recrutare. Deci, atentie, o astfel de atitudine foarte rar este posibil sa-ti aduca satisfactie, ci mai degraba te poate face chiar sa-ti pierzi sansa/oportunitatea actuala, dar sa-ti adauge si o "bila neagra" in CV.

Sinceritatea, realismul si consecventa sunt mult mai de apreciat (si chiar apreciate!) decat acele cateva sute de euro (pe care un angajat la poate primi ca recompensa reala a performantelor obtinute). Extrapoland, as putea spune ca o astfel de comparatie denota oarecum si informatii despre modul de abordare a obiectivelor de catre o persoana: cu satisfactii imediate, dar pe termen scurt sau cu satisfactii minore, dar pe termen indelungat.

Loredana Vladareanu; Senior Consultant; HART Human Resource Consulting; www.consiliereincariera.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera