(P) Top curiozități despre băuturile calde: cafea și ceai

Cafeaua și ceaiul sunt printre cele mai consumate băuturi calde în întreaga lume, în jurul cărora se învârt o mulțime de obiceiuri și tradiții, dar și de curiozități mai puțin cunoscute, comice sau chiar neobișnuite. Iată câteva astfel de lucruri pe care nu le știu prea mulți oameni atât despre cafea, cât și despre ceai.

Cafeaua – cea mai consumată băutură după apă

Da, cam atât este de cunoscută cafeaua în întreaga lume! Cu toate acestea însă, încă mai există informații despre ea care te fac să te minunezi. Am adunat aici o mică selecție cu cele mai neobișnuite informații legate de cafea, consumul și proprietățile ei sau cine a decoperit-o.

  • Trebuie să le mulțumim caprelor etiopiene pentru descoperirea cafelei. Acestea au devenit mai energice după ce au consumat niște fructe asemănătoare cireșelor. 
  • Dacă îți bei cafeaua neagră, adică fără să o îndulcești cu zahăr sau miere și fără să o combini cu lapte sau frișcă, aceasta conține 0 calorii.
  • Prima cameră web a fost dezvoltată pentru a monitoriza câtă cafea există într-o cafetieră. 
  • Cafeaua decafeinizată conține cafeină. În cantități mici, într-adevăr, deoarece în urma procesului de decafeinizare mai rămâne cafeină în proporție de doar 2% sau 3%.
  • Cu toate că există în jur de 50 de specii de cafea, doar două sunt folosite pentru cafeaua comercială: robusta și arabica.

În plus, una dintre informațiile cele mai neobișnuite despre cafea și de interes direct pentru români este că aceasta s-a regăsit pe lista lucrurilor interzise în România în timpul comunismului, din cauza faptului că se credea că ar ajuta oamenii să gândească.

Ce ai băut la ora 5? Ceai sau infuzie?

Ceaiul de la ora 5 este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ce a devenit eveniment social de mare clasă. Această băutură caldă, cu o varietate de peste 3000 de arome, este consumată cu pasiune în întreaga lume. 

  • Ceaiul a fost și el descoperit din întâmplare de către Shen Nung, împăratul chinez. Acesta a turnat apă fiartă peste niște frunze căzute dintr-un copac și așa a experimentat gustul aromat al ceaiului. 
  • Ceaiul nu este deloc ceea ce credem noi că este. Pentru ca un ceai să fie veritabil, acesta trebuie să provină din frunzele plantei Camellia Sinensis. Restul „ceaiurilor' din fructe sau alte plante aromate, chiar dacă sunt denumite așa, sunt de fapt infuzii. 
  • În secolul al XVIII-lea ceaiul era considerat atât de prețios, încât era păstrat în cufere sub cheie. Aceste cufere s-au transformat de-a lungul timpului și au luat forma cutiuțelor de ceai pe care le avem acum în casă. 
  • Tot atunci, fiind atât de valoros, ceaiul a început să fie amestecat cu alte plante pentru a îi crește cantitatea. Acest lucru a condus la descoperirea aromelor date de infuzia plantelor alături de frunzele de ceai.

Atât ceaiul cât și cafeaua, chiar dacă au fost descoperite accidental acum o mulțime de ani în colțuri diferite ale globului, au reușit să cucearească întreaga lume datorită aromelor deosebite. Iar acum, că ai aflat și mai multe despre cele mai cunoscute băuturi calde, cu siguranță le vei împărtăși cu prietenii atunci când vă veți întâlni la o cafea sau la o cană de ceai. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro