(P) Sfatul specialistului: cumpără ochelari de soare calitativi. Razele UV îți pot distruge ochii

Soarele devine tot mai nociv și trebuie să luăm măsuri permanent de a ne feri de efectele sale dăunătoare. Auzim acest lucru constant și avertismentele experților parcă devin tot mai frecvente pe măsură ce ne apropiem de sezonul cald.

Doar că soarele poate avea efecte nocive asupra stării noastre de sănătate, chiar și timpul iernii sau în orice alt anotimp din an, inclusiv într-o zi mohorâtă când stă ascuns printre nori.

Așadar, chiar dacă afară este înnourat, plouă sau soarele strălucește sus pe cer, protecția împotriva radiațiilor UV este vitală pentru a preveni efectele negative. Și așa cum obișnuiești să îți protejezi pielea cu diferite creme speciale, la fel trebuie să procedezi și în cazul ochilor. Doar că aceștia pot fi protejați cu ajutorul ochelarilor de soare adecvați.

Efectele radiațiilor UV asupra ochilor

Potrivit estimărilor date de Organizația Mondială a Sănătății, 80% din daunele radiațiilor UV la nivelul ochilor au loc înainte de vârsta de 18 ani. Jocul în aer liber al copiilor și globul ocular mai clar ar putea fi factorii care favorizează apariția acestor probleme. Doar că efectele încep să se simtă odată cu înaintarea în vârstă.

În cazul arsurilor solare, acestea apar pe piele după o expunere îndelungată la radiațiile UV.  Spre deosebire de arsurile care sunt produse pe piele, daunele radiațiilor UV la nivelul ochilor încep să devină vizibile de regulă atunci când este deja mult prea târziu.

Atunci când te confrunți cu o arsură solară vindecarea se produce relativ ușor datorită faptului că corpul tău pompează sânge în celulele pielii grăbind astfel vindecarea. Însă ochii nu au din păcate un astfel de mecanism de vindecare.

În spatele pupilelor se află lentila oculară, un țesut moale, clar, în formă de cupolă, care focalizează imaginile spre retină, în partea din spate a ochiului. Acest tip de țesut suferă o mare parte din radiația UV. Mai târziu în viață, daunele UV pot accelera dezvoltarea cataractei. O parte din prevenirea cataractei implică o dietă adecvată, dar ochelarii de soare sunt prima armă de apărare împotriva acestor efecte negative ale soarelui.

Cum îți protejează ochii ochelarii de soare

O pereche de ochelari de soare de cea mai bună calitate protejează ochii de inamicul invizibil reprezentat de radiațiile UVA și UVB ale soarelui. Atunci când achiziționezi o pereche de ochelari de soare cere toate detaliile în legătură cu caracteristicile acestuia, analizează descrierea și eticheta și ține cont de recomandări, dacă este nevoie. Vezi modele ochelari de soare colecție eyerim.

Este crucial să cauți întotdeauna o pereche de ochelari de soare care oferă garanția că filtrează 99-100% lumina UVA și UVB. În special, acel 5% din UVB care ajunge la suprafața pământului nu are nevoie de mult timp pentru a răni ochii.

Pentru a proteja o porțiune cât mai mare a pielii delicate din jurul ochilor, poți alege acei ochelari de soare care au rame mari și acoperă bine zona ochilor. În funcție de stilul de viață și de activitățile sportive pe care le desfășori în timpul liber, nu ignora acest accesoriu nici atunci când te antrenezi.

Gradul de protecție împotriva radiațiilor UV pe care o pereche de ochelari îl oferă nu are legătură cu cât de întunecate sau colorate sunt lentilele. De exemplu, niște ochelari de soare care au o lentilă de culoarea chihlimbarului poate oferi aceeași protecție UV ca și lentilele de culoare gri închis. 

Când trebuie să porți ochelari de soare

Ochii sunt expuși tot timpul la diverși factori de mediu, inclusiv la radiațiile nocive ale soarelui. Din moment ce nu poți ști niciodată când te poți expune unei cantități periculoase de radiații UV, cel mai bine este să îi porți de dimineață până seară, atunci când ieși afară, indiferent dacă este înnorat sau nu. O mare parte din daunele cauzate de radiațiile UV la nivelul ochilor apar dimineața devreme, când luminozitatea mai scăzută a soarelui te-ar putea induce în eroare făcându-te să nu îți pui ochelarii de soare de la primele ore ale zilei.

Sfaturi pentru bună purtare a ochelarilor de soare:

  • Există multe mituri și idei preconcepute în legătură cu purtarea ochelarilor de soare. Informează-te corect și protejează-ți cât mai corect ochii și vederea de radiațiile UV.
  • Nu toți ochelarii de soare protejează în proporție de 100% de radiațiile UV.
  • Ține minte și pune-ți ochelarii de soare la ochi chiar și când afară este înnourat. Deși umbra reduce expunerea la UV într-o anumită măsură, ochii vor fi expuși la razele UV reflectate de clădiri, drumuri și alte suprafețe.
  • Ochelarii de soare sunt, de asemenea, importanți iarna, deoarece zăpada proaspătă poate reflecta 80% din razele UV, aproape dublu față de expunerea totală la radiațiile UV solare. La fel de importanți sunt și atunci când ești pe pârtie sau practici sporturi de iarnă.
  • Dacă ai pielea închisă și ochii închiși la culoare este la fel de necesar să porți ochelari de soare. Deși culoarea închisă a pielii poate oferi un risc mai mic de cancer de piele cauzat de radiațiile UV, riscul de afectare a ochilor din cauza radiațiilor UV este același cu cel al cuiva cu pielea deschisă.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial