(P) Scoaterea aparatului gipsat – exerciții, tratament, răbdare
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/pexels-photo-1242349.jpeg)
Pentru că o fractură te poate ține departe de viața ta normală o lungă perioadă de timp, este bine să te înarmezi cu extrem de multa răbdare, atunci când începi procesul de recuperare. Chiar dacă prima etapă (evaluări, operații, analize) s-a terminat, povestea revenirii tale la forma maximă abia acum începe și, mai exact, din momentul în care scapi de ghips.
Așadar, cum poți face lucrurile să funcționeze într-o direcție normală, după ce ai avut ceva timp mâna imobilizată într-o carcasă de ghips? Cum poți reveni ușor la starea firească a lucrurilor, fără a-ți supune mușchii, articulațiile și oasele unor eforturi prea mari pentru capacitatea lor actuală?
Despre aceste lucruri extrem de importante vom discuta pe larg în cele ce urmează, pentru că perioada de recuperare de după suferirea unei fracturi este etapa care contează poate cel mai mult din tot acest proces medical.
Mișcări simple, exerciții ușoare
Băi zilnice cu apă călduță
Orteza pentru mână este indicată
Mișcări simple, exerciții ușoare
Pentru că mâna ta a fost captivă pentru o buna perioadă de timp în ghips, imposibilitatea de a o mișca duce la atrofierea mușchilor. Așa că nu trebuie să te sperie nici faptul că vei simți o amorțeală ce pare că durează mai mult decât alte stări de genul, nici faptul că pot apărea umflături la scurt timp după scoaterea aparatului ghipsat. De asemenea, poți folosi mingiuțe din cauciuc pe care să le strângi preț de 5 minute, la 2-3 ore distanță, pentru recuperarea mobilității.
Conform indicațiilor pe care le-ai primit de la medicul specialist, începe să faci exerciții ușoare – fără greutăți, pentru început – pentru a obișnui din nou mâna cu ideea de mobilitate. Nu trebuie să exagerezi absolut deloc, dimpotrivă, răbdarea este cheia unei recuperări ca la carte.
Băi zilnice cu apă călduță
Atunci când o fractură are loc la nivelul unui membru, nu doar osul în sine este afectat de șocul resimțit, ci și țesuturile din jurul acestuia. Țesuturile au la fel de multă nevoie de timp pentru a reveni.
Așa că dacă vei sesiza schimbări anormale ale culorii pielii la contactul cu apa caldă – nuanțe roșiatice, violete sau chiar negre – nu este cazul să te impacientezi. Discutăm despre o zonă ce încă se reface treptat în urma unei traume puternice. De altfel, băile călduțe (nu fierbinți) sunt extrem de potrivite în această etapă postoperatorie.
Orteza pentru mână este indicată
De asemenea, specialiștii recomandă masajele aplicate cu blândețe pe zona afectată, în zilele imediat următoare scoaterii gipsului. Trebuie să înțelegi faptul ca inactivitatea îndelungată are anumite urmări (ex: mușchi atrofiați, amorțeală, piele uscată și sensibilă), de aceea se recomandă chiar purtarea unei orteze pentru mână.
Un astfel de produs oferă libertate de mișcare, confort pentru întreaga zi și reduce simțitor durerile cauzate de mișcările pe care începi să le refaci. Comanda aici o orteza pentru mana și bucură-te de o recuperare grabnică, cu cât mai puțin efort, cu cât mai puține dureri.
Nu în ultimul rând, trebuie să înțelegi că este vorba de foarte multă răbdare pentru a te bucura din nou de mobilitatea perfectă a brațului tău. Sunt cazuri în care toată această perioadă de revenire poate dura chiar și un an. În tot acest timp, încearcă pe cât de mult posibil să eviți ridicarea unor greutăți foarte mari cu brațul afectat și poartă pe cât de mult posibil orteza pentru mână.
Mai mult decât atât, o alimentație corectă și un program de exerciții de kinetoterapie, stabilite alături de specialistul cu care lucrezi, te vor readuce în cel mai scurt timp la forma de zile mari pe care o aveai înainte de fractură.