(P) Raportul dintre câștiguri și timpul alocat muncii: România versus alte state

Mulți cercetători și economiști au dorit să afle care este raportul dintre veniturile încasate de salariați și timpul de muncă efectiv al acestora pentru a putea observa dacă vorbim despre un raport direct proporțional: cu cât numărul de ore lucrate crește, cu atât salariul este mai mare. 

Conform studiilor din anul 2019 realizate de către Eurostat, în Țările de Jos regăsim cel mai mic număr de ore lucrate într-o săptămână – doar 29,3 ore pe săptămână, cu un salariu net mediu de 2.800 euro / lună, la polul opus fiind Turcia cu 46,4 ore / săptămână și un salariu net mediu de 158 euro / lună. Dacă la nivelul Uniunii Europeane numărul mediu de ore muncite / săptămână ale unui salariat însumează 36,2 ore, un român muncește în medie 40,5 ore / săptămână pe un salariu net mediu de 700 euro / lună

Analizând aceste date putem observa clar că nu există un raport direct între numărul de ore lucrate și salariul încasat lunar, ceea ce a dus la o observație atentă din partea specialiștilor: mai puține ore de muncă + salariu corect = productivitate mai mare. Însă este această concluzie una uniformă?

Există câteva țări din Uniunea Europeană care sunt în plin studiu pentru a vedea cum se îmbunătățește calitatea vieții și productivitatea atunci când un salariat muncește maximum 6 ore / zi sau are 3 zile libere / săptămână în loc de 2, iar rezultatele până în momentul de față sunt remarcabile – salariatul este mai productiv pentru că poate să petreacă mai mult timp cu familia, cu prietenii și are mai multă energie. 

Aceste studii au în vedere un salariat care are un program fix – în ture sau nu. Dar există meserii sau joburi care demonstrează faptul că mai multe ore de muncă îți pot aduce venituri mai mari, iar acestea sunt cele care se bazează pe comisioane și target-uri. Cel mai relevant exemplu în această situație este domeniul videochatului – cu cât un model lucrează mai multe ore, cu atât veniturile sunt mai mari. 

În această industrie, cu cât lucrezi mai mult, cu atât capeți mai multă experiență, iar cifrele vorbesc de la sine – un model începător care și-a început activitatea pe data de 19 aprilie 2021, în 35 de ore lucrate (timp de 6 zile) a avut încasări totale de 617 dolari. În perioada 28 aprilie – 11  mai 2021, același model a reușit ca în doar 31 de ore lucrate să aibă încasări totale de 868 dolari, iar în perioada 12 mai – 25 mai 2021, cu 72 de ore lucrate, încasările modelului au fost de 2.133 dolari. 

Un alt exemplu relevant de raport direct proporțional între orele lucrate și sumele încasate este tot un model de videochat la Best Studios, care în 9 zile de muncă, echivalentul a 76 de ore online, a avut încasări totale de 1.357 dolari, iar în perioada 28 aprilie – 11 mai 2021, cu 110 ore lucrate, acesta a avut încasări totale de 5.021 dolari. 

Exemplele în această industrie pot continua. Este important de reținut faptul că nu este singurul exemplu de industrie care înfățișează un raport direct proporțional între orele muncite și veniturile încasate.

Ca o concluzie, în România este mult mai avantajos pentru persoanele care doresc sume mari de bani lunar să lucreze pe bază de comision decât în cadrul unui job care necesită un program fix, unde există un total dezechilibru comparativ cu alte state și unde salariul este uniform pe anumite posturi, fără să reflecte cu adevărat productivitatea angajatului. 

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial