(P) Nici nu o să credeți ce poate declanșa o alergie a pielii!

(P) Nici nu o să credeți ce poate declanșa o alergie a pielii!

Cu toții am avut cel puțin o dată în viață o mâncărime, o roșeață, o senzație de uscăciune sau un aspect solzos al pielii. Cel mai probabil, vinovată de această situație a fost o alergie cutanată. Concret, acesta a fost un efect al luptei dintre sistemul nostru imunitar și alergenul întâlnit, pe care primul dintre ele l-a considerat a fi periculos pentru organism și l-a izolat. Rezultatul a fost o erupție cutanată sau o umflătură la nivelul pielii. 

Despre tipurile de alergii ale pielii, dar și cum anume se manifestă dermatita de contact, vă vom explica în rândurile următoare. 

Tipuri de alergii cutanate

Alergiile pielii pot apărea sub diverse forme. Iată care sunt cele mai frecvente tipuri:

Dermatita de contact 

Deseori apărută în urma purtării unui inel, a unei perechi de cercei sau după utilizarea unui săpun sau a unui alt detergent pentru piele nou. Pielea intră în contact cu un alergen din substanța aplicată pe piele și reacționează, formând o erupție cutanată.

De asemenea, dermatita de contact se poate declanșa la contactul cu anumite particule care circulă prin aer, de pildă, cu polenul, dacă acesta aterizează pe piele. Acest tip de dermatită mai poartă și numele de dermatită de contact aeriană. 

Totodată, dermatita de contact mai poate apărea și în cazul expunerii îndelungate la soare, fără ca pielea să fie protejată. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de dermatită de contact fotoalergică. Același efect asupra pielii îl pot avea și loțiunile sau parfumurile aplicate direct. 

Simptome ale dermatitei de contact

Simptomele unei dermatite de contact pot varia de la unele ușoare la unele severe și pot include:

 • Roșeață
 • Mâncărime
 • Senzația de ardere
 • Crăparea pielii
 • Umflarea pielii
 • Aspect solzos al pielii

În general, dermatita de contact poate dura între 12 ore și 3 zile, dar în unele cazuri grave poate ajunge chiar și la o durată de 10 zile de la momentul declanșării. Simptomele pot fi estompate cu un tratament adecvat, însă nu dispar din primele zile după prima administrare a medicamentelor.

Urticaria

Urticaria este atunci când la nivelul pielii se formează mici umflături roșii, însoțite de mâncărime sau chiar senzație de arsură. De obicei, urticaria apare ca o reacție alergică la mușcături de insecte, medicamente sau alimente. Primele simptome ale unei urticarii pot apărea la câteva minute după contactul cu substanța alergenică și se pot extinde pe o durată de câteva ore sau chiar zile, în funcție de gravitate.

Eczema

Eczema mai poartă și numele de dermatită atopică și este o afecțiune alergică cronică, cu rădăcini în perioada copilăriei. Specialiștii nu au descoperit până acum o cauză concretă care ar putea declanșa o dermatită atopică, dar au studiat atent care sunt cele mai frecvente declanșatoare ale acestei afecțiuni:

 • Părul de animale
 • Produsele de curățat
 • Praful

Care sunt cauzele declanșării unei alergii?

Până acum au fost identificați peste 3.700 de potențiali alergeni care ar putea sta în spatele unei afecțiuni a pielii. Iar dacă la substanțele din produsele de curățat se aștepta oricine să fie pe această listă, iată care sunt cele mai neobișnuite produse sau materiale care ar putea provoca o alergie a pielii:

 • Nichelul – prezent în bijuterii, catarame, fermoare, accesorii de prindere pentru sutiene
 • Parfumurile – aroma unui anumit produs cosmetic este chiar cea vinovată pentru o eventuală alergie cutanată
 • Creme de protecție solară
 • Vopseaua de păr
 • Antiperspirantele
 • Cremele care conțin antibiotic – multe dintre medicamentele de tip cremă care se eliberează fără prescripție medicală conțin bacitracina și neomicina, substanțe alergenice
 • Latexul – principalul material din care se fabrică prezervativele, baloanele, mănușile de unică folosință sau biberoanele este, de fapt, un produs alergenic
 • Anumite plante – iedera, stejarul sau sumacul conțin o substanță denumită urushiol care provoacă reacții alergice.

Cel mai bun mod de a preveni o alergie este chiar îndepărtarea de potențialul alergen. Dacă atingeți un potențial alergen, spălați zona cu apă și săpun cât mai curând posibil. În cazuri rare, alergiile cutanate pot duce la o reacție alergică care vă pot pune viața în pericol, numită anafilaxie. Dacă începeți să respirați șuierător după contactul cu un alergen, aveți senzație de strângere în piept sau aveți probleme cu respirația, solicitați de urgență asistență medicală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial