(P) Mituri despre seminee
Un consumator inteligent isi face temele atunci cand face o achizitie pentru casa lui, iar cand vine vorba de achizitionarea unui semineu, cu atat mai mult. Ca experti in seminee, am auzit multe mituri de-a-lungul timpului. De aceea, suntem aici pentru a va ajuta sa renuntati la fictiune atunci cand decideti ce optiune de semineu este potrivita pentru casa dvs. (semineu pe lemne, semineu electric, semineu decorativ, etv).
Mitul # 1: Cosurile de fum care sunt rareori utilizate, nu au nevoie de inspectii regulate
Unul dintre motivele cele mai importante pentru curatarea si inspectarea anuala a semineului este eliminarea acumularii de creozot si funingine in cosul de fum. Creozotul este moala neagra inflamabila depusa pe peretii unui cos de fum, rezultata in urma arderii lemnului.
Cu toate acestea, produsele secundare ale lemnului ars nu sunt singurele preocupari pe care ar trebui sa le aveti. Integritatea structurala a cosului de fum ar trebui sa aiba aceeasi importanta.
Crapaturile din zidarie sau casa, resturile lasate de cuibaritul pasarilor si umiditatea, pot contribui la distrugerea cosului si a sistemului de ventilatie.
Inspectiile anuale periodice va vor ajuta sa luati in considerare problemele precoce si sa evitati reparatiile costisitoare ce vor veni.
Mitul # 2: Proprietarii de case pot economisi bani prin curatarea proprie a hornului
Cu exceptia cazului in care aveti experienta, exista prea multe riscuri atunci cand curatati si inspectati dvs. cosul de fum.
Creozotul, produsul secundar al arderii lemnului, este destul de dificil de curatat de pe pereti fara instrumentele si know-how-ul adecvat. Un ochi neinstruit probabil va ignora zonele de deteriorare atat in semineu, cat si in horn.
O curatare/inspectie profesionala mentine functionalitatea sigura a semineului dvs. si capteaza problemele inainte ca acestea sa poata deveni reparatii costisitoare.
Mitul # 3: Semineele sunt surse slabe de caldura
Tocmai pentru a nu se nastea acest mit, specialistul isi intreaba clientul ce rol sa ii dea semineului. Daca va vrea design si un obiect de decor, ii recomanda biosemineul, daca vrea contact direct cu focul ii recomanda un semineu cu focar deschis, dar il atentioneaza ca nu va beneficia si de o incalzire eficienta. Iar pentru cei care vor ca semineul sa fie sursa vrea principala de caldura, se recomanda semineul cu focar inchis. Folosirea unui focar in sistem inchis ne va ajuta la inmagazinarea caldurii si transmiterea ei prin tuburi izolatoare in camerele pe care vrem sa le incalzim.
Pentru alegerea potrivita in dimensionarea focarului se recomanda sfatuirea cu specialist in domeniu, si din motive de siguranta lucrarii, de calitate dar si pentru a evita alarme false pornite de la cei care isi fac un semineu cu persoane necalificate.
Mitul # 4: Semineele pe gaz sunt mai putin eficiente in combustibil decat lemnul
De obicei, categoria de seminee pe gaz e aleasa pentru comoditate si capacitatile lor de incalzire. Flacara oferita de semineele pe gaz poate intr-adevar, sa ofere o parte din ambianta creata de un semineu pe lemne, dar pur si simplu nu este acelasi lucru. Chiar daca exista flacara, nu se aude trosnetul lemnului si nici nu veti obtine mirosul minunat de lemn proaspat ars.
Lemnul poate produce multa caldura in timpul arderii, dar daca izolatia nu e corect facuta sau daca semineul e facut de oameni din afara acestui domeniu pretentios, caldura este pierduta in cosul de fum.
Daca cosul de fum este supradimensionat, lemnele vor fi irosite repede si in zadar. Cosul de fum ii asigura semineului o eficienta extrem de buna, in timp ce caldura se pierde pe cosul de fum, pentru ca lemnele ard prea repede. Nestiind aceste aspecte, vei avea tendinta sa zici ca semineul pe lemne e ineficient.
Indiferent daca va ganditi la un nou semineu sau la mentinerea unuia existent, echipa Alego, parte a grupului PEFOC.ro, detine cunostintele si experienta necesara pentru a va ajuta la fiecare pas. De la idee pana la proiectare, instalare si intretinere.
Contactati-ne astazi pentru a incepe!