(P) Lentile bifocale și multifocale – Când este recomandat să le alegem?

Ochelarii au scopul de a corecta diverse deficiențe de vedere în funcție de specificul lentilelor alese pentru aceștia. Aveți la dispoziție lentile bifocale și multifocale pentru ochelari, care contribuie la corectarea deficiențelor de vedere atunci când sunt alese corespunzător. Pentru aceasta, este important să vă familiarizați cu specificul acestor lentile pentru a decide, împreună cu medicul oftalmolog, care este varianta potrivită pentru voi.

Ce sunt lentilele bifocale

Lentilele bifocale prezintă două zone de corecție a vederii, prezentând o secțiune care include caracteristici specifice vederii la distanță și una destinată corectării vederii de aproape.

Un aspect important de precizat în cazul acestora se referă la necesitatea adaptării la situațiile de trecere de la un tip de vedere la altul, în special atunci când încercați lentilele bifocale pentru prima oară. Un avantaj important al acestor lentile este reprezentat de costul lor redus în comparație cu alte produse disponibile.

Dezavantajul acestora constă în senzația de afișare a imaginii în valuri în anumite situații, datorită trecerii de la un tip de vedere la altul.

Când este recomandat să alegeți lentile bifocale

 • Lentilele bifocale sunt destinate persoanelor care necesită corectarea deficiențelor de vedere specifice miopiei sau hipermetropiei.
 • Acestea sunt recomandate de specialiști și în cazul persoanelor care suferă deja de afecțiuni oftalmologice precum astigmatismul, miopia sau hipermetropia în momentul în care sunt diagnosticați cu alte afecțiuni precum prezbiopia.
 • Lentilele bifocale asigură o calitate optică net superioară atât în cazul vederii la distanță cât și în cazul vederii de aproape.
 • Este indicat să optați pentru acest tip de lentile și atunci când doriți să asigurați protecția ochilor de reflexiile și razele luminoase dăunătoare.
 • Atunci când nu doriți să purtați două perechi de ochelari în funcție de situație, puteți alege un model cu lentile bifocale care vor acoperi atât funcțiile necesare corectării vederii la distanță cât și cele specifice corectării vederii de aproape.
 • Lentilele bifocale sunt rezistente și prezintă o durabilitate sporită în timp.

Ce sunt lentilele multifocale

Lentilele multifocale, cunoscute și sub denumirea de lentile progresive permit atât corectarea deficiențelor de vedere la distanță cât și a celor aferente vederii de aproape cu un singur produs.

Principala diferență dintre acestea și cele bifocale se referă la lipsa liniei de departajare a zonelor destinate fiecărui tip de vedere. Astfel, ochelarii de vedere care includ lentilele multifocale moderne sunt mai avantajoși din punct de vedere estetic.  În plus, aceste lentile nu mai dau senzația de vedere încețoșată și nu mai obosesc ochii la fel de mult.

Principalul dezavantaj al lentilelor multifocale este reprezentat de prețul mai mare de achiziție a acestor produse în comparație cu alte produse disponibile.

Când este recomandat să alegeți lentile multifocale

 • Persoanele diagnosticate cu prezbiopie pot corecta deficiențele de vedere aferente cu ajutorul ochelarilor cu lentile multifocale de ultimă generație.
 • Aceste lentile reprezintă opțiunea ideală pentru persoanele active, dinamice, care nu vor să opteze pentru mai multe perechi de ochelari pentru a corecta atât deficiențele de vedere la distanță cât și cele specifice vederii de aproape.
 • Cele mai noi modele de lentile multifocale sunt caracterizate de un grad de adaptabilitate sporit față de lentilele progresive anterioare.

Lentile bifocale și multifocale- Recomandări utile

Iată câteva recomandări utile de care puteți ține cont în cazul lentilelor bifocale și multifocale alese pentru ochelarii voștri de vedere:

 • Dacă urmează să purtați ochelari de vedere pentru prima oară, specialiștii vă recomandă să optați pentru lentile multifocale care permit formarea reflexelor necesare ușor și rapid.
 • Este indicată manevrarea ochelarilor de vedere cu lentile bifocale sau multifocale cu ambele mâini pentru a evita descentrarea ramei și apariția simptomelor neplăcute de amețeală sau lipsa capacității de concentrare.
 • Atât lentilele bifocale cât și cele multifocale necesită o îngrijire corespunzătoare pentru a vă oferi beneficiile specifice pe termen lung.

Acum că ați aflat care este diferența dintre lentilele bifocale și cele multifocale, care sunt situațiile în care este recomandată purtarea acestora și câteva recomandări utile, puteți opta pentru varianta care vi se potrivește cel mai bine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial