(P) Istoria cizmelor – cum a apărut unul dintre cele mai îndrăgite articole de încălțăminte pentru femei
Cizmele au devenit unele dintre cele mai populare elemente din garderoba unei femei, dar cum au ajuns ele atât de răspândite? Inițial destinate bărbaților, aceste articole de încălțăminte au avut diverse forme și întrebuințări până au evoluat în modelele cunoscute de noi astăzi. Vă prezentăm o scurtă istorie a cizmelor, de la mijloace de protecție a piciorului până la articole de nelipsit din ținutele moderne.
Când au apărut primele cizme?
Deși erau foarte diferite față de ce avem astăzi în garderobă, o formă rudimentară a cizmelor există încă din timpul ultimei ere glaciare. Multe desene rupestre ce datează din acea perioadă înfățișează oameni cu fâșii de blană și piele înfășurate în jurul picioarelor, asemănătoare cu ceea ce am putea numi cizme.
Așadar, nevoia omului preistoric de a se încălzi a dat naștere acestei forme de încălțăminte. Cu trecerea timpului, ele au evoluat de la două piese separate care acopereau piciorul și glezna la o singură piesă, la care s-a adăugat talpa și, mult mai târziu, un toc pentru protecție.
Treptat, oamenii au devenit din ce în ce mai creativi atunci când croiau și decorau cizmele. În ciuda acestui fapt, ele nu erau utilizate decât cu scopuri clare, care nu aveau vreo legătură cu moda și vestimentația. Cizmele ofereau protecție în timpul vânătorii, iar mai târziu au fost adoptate de călăreți și de soldați, așadar erau purtate numai de bărbați.
Cum au ajuns cizmele obiecte populare printre femei?
În jurul anilor 1600, oamenii au început să dedice mai multă atenție modei, ceea ce înseamnă că și aspectul cizmelor a evoluat. Această mică revoluție stilistică a adus la apariția acestui gen de încălțăminte și printre femei dar, din nou, cu un scop clar – ele purtau cizme doar în timpul călăriei. Începând cu anii 1800, cizmele încep să aibă și alte scopuri în afara celor practice, dar erau purtate tot de către bărbați. Momentul de cotitură pentru moda feminină a fost marcat de finalul Primului Război Mondial.
În timpul războiului, femeile au fost nevoie să lucreze în fabrici, moment în care au avut acces și la vestimentația utilitară'. Astfel, ele au adoptat cizmele și în viața de zi cu zi, datorită protecției și comfortului pe care acestea îl ofereau. Acest tip de încălțăminte a căpătat atât de multă amploare printre femei încât, în anii 1930, bărbații le-au eliminat din garderoba cotidiană, dar au rămas prezente printre muncitorii din fabrici sau în sfera militară.
Anii ‘60 și revoluția vestimentară
Începând cu 1960, cizmele ajung să facă parte din garderoba oricărei doamne și domnișoare. În această perioadă, ele au preluat mult mai multe elemente vestimentare prezente înainte doar printre bărbați, cum ar fi pantalonii, și au început să includă cizmele în combinații mult mai îndrăznețe. Fustele scurte și culorile vii erau obligatorii pentru oricine dorea să fie la modă.
Cu trecerea timpului, femeile au experimentat din ce în ce mai mult cu ținutele lor, iar cizmele au fost întotdeauna prezente. De la cizme înalte cu toc la cele scurte, potrivite pentru orice fel de stil, aceste elemente au ajuns unele dintre cele mai îndrăgite articole de încălțăminte din lume.
Tu ce fel de model preferi? Îți place să fii creativă și să încorporezi mai multe culori și accesorii în ținutele tale, sau ești adepta stilului clasic? Fie că este vorba de cizme din piele potrivite pentru orice ținută sau modele elegante, cu toc, acestea nu trebuie să lipsească din garderoba ta.