(P) „În cadrul unui consult oftalmologic de rutină, băiețelul nostru a fost diagnosticat cu ambliopie.”

„În cadrul unui consult oftalmologic, băiețelul nostru a fost diagnosticat cu ambliopie – un diagnostic neașteptat pentru noi. Cu ochiul stâng vedea doar 30%. Ni s-a spus că se va recupera foarte greu, iar dacă se va recupera, va trebui să stea 7 ore pe zi cu un ocluzor pe ochiul sănătos.' Așa începe povestea lui Gabi S. din Arad, dar și a multor alți părinți care află de diagnosticul copilului – ambliopie (ochi leneș). 

Ce este ambliopia

Ambliopia este o afecțiune caracterizată prin scăderea vederii unuia dintre ochi. Deși ochiul cu ambliopie nu are nicio leziune sau vreo problemă organică, imaginile pe care le transmite la creier sunt încețoșate. Creierul începe să le ignore și procesează doar imaginile de la ochiul sănătos, iar celălalt ochi devine leneș.

Ambliopia, depistată doar în cadrul unui consult oftalmologic

Din păcate, simptomele ambliopiei sunt de multe ori greu de sesizat, iar părinții se învinovățesc că nu au observat mai devreme problema de vedere. Ambliopia poate fi depistată doar în cadrul unui consult oftalmologic. De aceea, este foarte important ca părinții să meargă cu copilul la oftalmolog chiar de la primele semne de îngrijorare. 

Printre acestea pot fi: înclinarea capului la anumite activități de aproape, pleoapa căzută peste ochi, devierea unui glob ocular, dificultăți la aprecierea distanței față de obiecte etc. 

Tratament pentru ambliopie  

Depistată la timp, boala ochiului leneș poate fi tratată complet. De aceea, tratamentul nu trebuie amânat. Odată cu trecerea timpului, recuperarea poate fi mai complexă și poate dura mai mult. Din păcate, ochelarii de vedere nu sunt suficienți, iar operația nu este eficientă în cazul acestei afecțiuni. Una dintre metodele folosite de medici oftalmologi este acoperirea ochiului sănătos pentru stimularea ochiului ambliop la diferite activități: citit, colorat, joacă etc. Această metodă presupune purtarea unui plasture pe ochiul sănătos între 2 și 10 ore pe zi, ceea ce presupune efort, dar și disconfort destul de mare pentru copil.    

O altă metodă folosită în tratarea ambliopiei este terapia vizuală computerizată, adică exerciții de stimulare vizuală special concepute pentru dezvoltarea vederii binoculare. Ședințele de terapie au loc inițial la clinică, apoi la domiciliu și sunt monitorizate de un specialist în terapie vizuală. 

„Luca era foarte bucuros când mergea la ședințele de terapie și pentru el era ca o joacă. Pleca bucuros, venea bucuros. Chiar după primele ședințe de terapie la clinică, am fost anunțați că ochiul și-a îmbunătățit vederea până la 45%, ceea ce pentru noi a fost neașteptat. Ni s-a dat apoi tot setul necesar pentru efectuarea exercițiilor acasă. Timp de 3 luni, în fiecare zi, câte jumătate de oră, Luca și-a făcut exercițiile. Apoi am revenit la clinică și ni s-a spus că vede 80%: lacrimi în ochi, bucurie. Până în prezent, și-a îmbunătățit vederea de la 30% la 95%. Nu poți exprima în cuvinte ca și părinte ce simți în astfel de momente.' – Gabi S.

Mai multe detalii despre terapia pe care a urmat-o Luca, puteți afla aici:

www.optisan.ro  

T: +40360086888 

M: +40746672215 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial