(P) HIV/SIDA în 2020. Care sunt provocările cu care trăiesc persoanele infectate

(P) HIV/SIDA în 2020. Care sunt provocările cu care trăiesc persoanele infectate

Anul acesta, sute de mii de oameni au trait cu teama de se infecta cu un virus periculos, din cauza pandemiei de coronavirus. Însă acest amestec de nesiguranță și frică este un sentiment pe care persoanele infectate cu HIV îl simt aproape în permanență, pentru că dincolo de un diagnostic care trezește cele mai mari frici, când spui „HIV' spui, de cele mai multe ori și „stigmă'. 

Chiar dacă au trecut de mult vremurile în care acest diagnostic reprezenta începutul unei lupte anevoioase pentru viața lor, persoanele seropozitive se confruntă și astăzi cu discriminarea și intoleranța. Iar asta pentru că, în continuare, mare parte dintre oameni încă nu știu că odată aflate în tratament, persoanele care trăiesc cu HIV pot duce o viață normală. Pot lucra în aproape orice domeniu, pot avea o viață intimă fără risc de transmitere a virusului, pot avea copii sănătoși iar speranța de viață este egală cu cea a oamenilor fără probleme de sănătate. 

Și totuși, de ce este important ca stigma să dispară? Pentru că ea devine o piedică atunci când vine vorba despre stoparea transmiterii virusului HIV. La fel ca în cazul virusului SARS COV 2, atât de familiar nouă în aceste zile, măsura în care acest virus continuă să se transmită în societate depinde doar de noi și de felul în care alegem să ne informăm și să acționăm. 

Viața sub zodia unui virus periculos. Cum e să ai HIV în pandemie COVID19?

Dincolo de stigmă și discriminare, pandemia de coronavirus a adus noi provocări persoanelor infectate cu HIV. Medicii infecționiști au fost suprasolicitați, accesul în spitale a fost restricționat, evaluările periodice ale celor aflați sub tratament au fost întârziate iar diagnosticările au suferit sincope. Toate aceste lucruri se traduc în potențiale riscuri pentru pacienții cronici care pot să ajungă în situația de a nu primi tratament la timp, de a nu avea rezultate așteptate în terapia antiretrovirală și cel mai grav, poate crește rata de transmitere și apariția unui nou val de infectări. Pentru a evita toate aceste lucruri, specialiștii în boli infecțioase, alături de reprezentanții asociațiilor de pacienți au identificat noi criterii de management al bolii, pentru că doar printr-un efort colectiv putem preveni un nou val de infectări sau agravarea stării celor deja diagnosticați

Care sunt soluțiile? Asociațiile de pacienți și reprezentanții Centrelor de tratare HIV din toată țara au elaborat în cadrul unor dezbateri comune, un document prin care au propus autorităților din sănătate măsuri concrete care îi pot ajuta pe pacienții cu HIV în această perioadă. Întâi de toate e nevoie de o infrastructură bine pusă la punct. Serviciile medicale pentru persoanele care trăiesc cu HIV trebuie să fie permanent funcționale, în centre medicale optime, cu flux separat pentru pacienții cu alte afecțiuni. Atunci când situația o permite, comunicarea cu medicul se poate face prin telemedicină, pentru a evita deplasarea oamenilor la spital. Rețetele pot fi eliberate online, pe un termen mai lung (3 sau 4 luni) iar medicamentele pot fi livrate direct la domiciliul pacientului. Prin debirocratizarea sistemului medical și simplificarea procedurilor, specialiștii în sănătate cred că virusul poate fi mult mai bine ținut sub control și prin corecta gestionare a pacienților cu HIV poate scădea și riscul acestora de a contacta coronavirusul. Un pacient care urmează corect o schemă de tratatment cu antiretrovirale dobândește o barieră de protecție a sistemului imunitar în fața acestor virusuri care au instaurant teama la nivel mondial. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial