(P) Dinții la copii: Cum se pot corecta anomaliile dentare la cei mici?

(P) Dinții la copii: Cum se pot corecta anomaliile dentare la cei mici?

Copiii pot avea probleme stomatologice la fel de serioase ca un adult. De aceea, este important să ai grijă de igiena lor orală, dar și de controlul periodic pe care trebuie să-l facă de două ori pe an, la dentist. Cele mai frecvente neplăceri cu care se pot confrunta cei mici sunt cariile netratate și anomaliile dentare. 

Acestea din urmă pot fi corectate și la vârsta adultă, dar nu este bine să fie neglijate până atunci, pentru că pot provoca disconfort și, în timp, riscă să afecteze sănătatea dinților. Anomaliile dentare sunt întâlnite deseori la copii și nu sunt doar o problemă estetică, pentru că, în cazurile mai grave, pot duce la tulburări de pronunție și de alimentație.

Anomaliile dentare, adică dinții care nu sunt aliniați corect pe arcade, pot fi observate foarte ușor în cadrul unei consultații stomatologice. Cu ajutorul unui specialist ortodont, dinții copilului se pot îndrepta rapid și sigur, prin folosirea unui aparat dentar. Iată ce trebuie să știi despre anomaliile dentare și metodele prin care aceste probleme pot fi corectate din timp.

Tipuri de anomalii dentare

Alinierea anormală a dinților poate avea cauze ereditare sau funcționale, în urma unor obiceiuri proaste pe care le dobândește copilul: suptul degetului, suzetei, roaderea unghiilor sau a creioanelor, pierderea prematură a unor dinți de lapte din cauza cariilor.

Există mai multe tipuri de anomalii dentare, dar cele mai întâlnite sunt următoarele:

  • Mușcătura adâncă: este cea mai frecventă anomalie dentară, caracterizată printr-o mandibulă prea mică sau poziționată prea în spate comparativ cu maxilarul. Astfel, atunci când gura este închisă, incisivii superiori nu intră în contact cu incisivii inferiori.
  • Mușcătura inversă: maxilarul inferior se află în fața celui superior, astfel încât bărbia este mai proeminentă. În unele cazuri, tratamentul este de durată, iar dacă nu este început din copilărie, este posibil ca la vârsta adultă să fie necesare intervenții chirurgicale pentru corectarea poziției maxilarelor.
  • Înghesuiri dentare: dinții pot fi prea mari și arcadele prea mici, ori maxilarul ar putea fi prea îngust, caz în care nu mai există deloc spațiu între dinți. Curățarea lor devine foarte dificilă și astfel se pot acumula resturi alimentare și tartru, care duc în timp la carii și chiar la parodontoză.
  • Spații mari între dinți: problema apare atunci când dinții permanenți sunt prea mici sau maxilarul este foarte larg. Spațiile mari dintre dinți afectează masticația și vorbirea.

Corectarea anomaliilor dentare

Indiferent de tipul de anomalie dentară de care suferă copilul, medicul ortodont poate recomanda tratamentul adecvat. El va alege modelul potrivit din mai multe tipuri de aparat dentar, astfel încât dinții celui mic să revină într-o poziție normală, iar dantura să se dezvolte corect și sănătos.

Scopul unui aparat dentar nu este doar acela de a oferi o dantură frumoasă, ci și una perfect funcțională, cu dinți drepți, fără înghesuiri sau spații nedorite. Există multe tipuri de aparate dentare, unele aproape invizibile, astfel încât cel mic nu va fi complexat de purtarea acestui dispozitiv.

La copiii care au peste 7 ani poate fi folosit un aparat dentar mobil, care va ajuta dinții permanenți să crească în poziția lor corectă. Aceste aparate pot fi scoase și fixate la loc oricând, chiar de către copil, nefiind necesar ajutorul unui medic. În mod normal, aparatul dentar trebuie să fie purtat între 6 luni și 2 ani, în funcție de recomandarea medicului ortodont.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial