(P) Despre torturi aniversare si candy bar: Cum se celebrează zilele de naștere în lume
Când se apropie ziua cuiva drag, ne gândim imediat la tort. Orice cofetărie oferă variante standard, dar mulți aleg un tort personalizat la comanda. Hai sa vedem care sunt preferințele în România și în lume.
Romania – torturi aniversare sau candy bar
Românii sunt mari amatori de dulciuri. La petreceri mereu se asigură că există o concluzie dulce 😊 Cofetarii noștri spun că în România cele mai căutate sunt torturile clasice – Diplomat, Amandină sau Tiramisu.
Candy bar botez și candy bar nuntă – la mare căutare
Dar în ultima vreme gusturile sunt din ce în ce mai rafinate si mai diversificate. Oana de la Magicake.ro, un mic atelier de dulciuri artizanale din București, spune că oamenii se orientează tot mai des către torturi personalizate, cu compoziții îndrăznețe, reinterpretate sau adaptate la trenduri: De exemplu, noi facem destul de des tort Ferrero Rocher, Tort Amaretto, Medovik, Carrot Cake sau Tort Tropical. Recent au crescut mult comenzile pentru tort cifră, la fel cum solicitările de candy bar botez sau candy bar nunta sunt foarte dese'.
Anglia – Tort care ghicește viitorul
Este preparat în ziua aniversării și conține tot felul de obiecte ciudate. Astfel, persoanele care în consumă trebuie să fie foarte atente să nu-și rupă dinții. De exemplu, pot da peste monede – care îi prevăd un viitor bogat sărbătoritului. Tortul are o varietate de stiluri și poate fi adaptat persoanei căreia i se adresează.
Danemarca – Kagemand/Kagekone
Copiii danezi primesc un „tort-femeie' sau „tort-bărbat'. Acesta e decorat în forma unei persoane, în funcție de cine își sărbătorește ziua. E relativ simplu la interior, cu blat și cremă. Dar decorațiunile atrag atenția cel mai mult. Fiecare copil are astfel parte de un tort unic. Poate să îi semene sau poate fi un personaj preferat din cărți sau desene. Tradiția spune că primul tăiat la acest tort este capul!
Ce este croquembouche
Franța – Croquembouche
E un desert spectaculos, care arată ca o mică operă de artă. Bile de aluat delicios sunt puse una peste alta, lipite cu caramel. Este preparat pentru aniversări foarte speciale, pentru că nu e deloc ușor de făcut. Bilele au diferite creme, la care pot fi adăugate ciocolată, nuci, fructe, în funcție de preferințele sărbătoritului.
Coreea de Sud – Supă de alge
Una dintre puținele țări care nu are ca tradiție un tort de ziua de naștere. Această supă, așa cum îi spune numele, e făcută din alge. Se adaugă vită sau pui. E plină de vitamine, minerale și antioxidanți. Astfel, semnifică faptul că persoana a cărei aniversare e sărbătorită va fi protejată și va trăi o viață lungă și fericită.
Mexic – Pinata
Pinatas sunt foarte populare în țara din America de Nord. În special pentru petrecerile copiilor. Dar și adulții se mai amuză cu astfel de obiecte. Ele au diferite forme și culori, fiind făcute din hârtie creponată. Sunt umplute cu dulciuri ambalate individual. Sărbătoritul lovește Pinata cu un băț, până când aceasta se rupe și cad toate bomboanele.
Australia – Fairy Bread
„Pâinea zânelor' e un desert tradițional australian. Practic, este vorba de pâine cu unt, zahăr și bombonele mici și colorate deasupra. Se mănâncă în special la petreceri și zile de naștere. Uneori chiar alături de tort! E foarte iubită de australieni, deși restul lumii consideră că e un desert cam ciudat.
China – Tăieței de longevitate
În țara asiatică, un nou an din viața cuiva e sărbătorit cu un preparat special. Tăiețeii de longevitate simbolizează o viață lungă. Aceștia trebuie să fie cât mai lungi și au un gust și o textură specială, datorită ingredientelor. E folosită apă minerală în loc de cea plată pentru prepararea lor.
Suedia – Tortul prințesei
Aceste mici torturi foarte frumoase sunt acoperite cu marțipan. Interiorul e făcut dintr-un blat aerat, cu cremă, frișcă și gem între straturi. Au o varietate de culori și arome. Cele tradiționale sunt verzi, dar fiecare poate folosi culoarea preferată.
Brazilia – Brigadeiros
Pe lângă tort, brazilienii consumă la zile de naștere și aceste bomboane speciale. Ele sunt făcute de lapte condensat, ciocolată și unt. Se rulează sub formă de bile și sunt date prin fulgi de ciocolată sau mici bomboane colorate.
Japonia – Mochi Cakes
În loc să apeleze la un tort mare, din care să taie câte o felie de persoană, japonezii au altă variantă. Fac mici prăjituri mochi, din făină de orez, cu mai multe tipuri de umpluturi. Astfel, fiecare persoană are tortul ei în miniatură. Sunt moi și fine la interior, iar pe dinafară sunt colorate și pudrate cu zahăr.
Serbia – Tort de ciocolată
„Torta Cokolada' este servit neapărat la aniversări. E îmbrăcat în ciocolată, are blat de cacao și cremă de… ați ghicit!, tot ciocolată. E foarte fin și se topește în gură. Gustul bogat și aroma ciocolatei îl recomandă pentru ocazii speciale. Îl găsim și în cofetarie – Bucuresti are multe variante tentante – și îl putem savura la următoarea petrecere.
Tort la comanda „Pădurea Neagră'
Rusia – Plăcintă personalizată
Persoana care își aniversează ziua de naștere se simte foarte specială când vede această plăcintă personalizată. Crusta plăcintei conține un scurt mesaj sau numele sărbătoritului. E mare ca dimensiuni, pentru că trebuie ca toată lumea să primească o porție. La interior are fructe acrișoare, care contrastează cu dulceața aluatului.
Germania – Schwarzwälder Kirschtorte
Tortul de cireșe „Pădurea Neagră' e favoritul nemților pentru zilele de naștere. Din acest tort au apărut și variante prăjituri „Pădurea Neagră', fiind foarte popular. Foarte bogat și aromat, tortul arată spectaculos, fiind decorat pe măsură. Puteți încerca acest delicios preparat comandându-l de pe https://www.magicake.ro/. Are blaturi de cacao însiropate cu lichior de vișine. Mai conține mousse de ciocolată albă italiană cu straciatella și mousse de vișine. Yum! Cine s-ar putea abține de la așa ceva?
Recomandare cofetarie Bucuresti
Concluzia e că fiecare țară are specificul ei, fiecare piață are particularități. Dar peste tot pasiunea pentru dulce e la cote înalte.
Ca o recomandare de final, vă invităm să lecturați un articol apărut de curând pe site-ul de stiri locale Bucurestiri.ro: Recomandare cofetarie Bucuresti – cele mai bune deserturi din oraș'.