(P) Demineralizarea dinților – cauze, soluții și sfaturi

Deși smalțul dinților ar putea părea cel mai puternic material din corpul uman, acesta nu este, din păcate, indestructibil. În ciuda aparențelor și a aspectului său foarte robust chiar și în fața celor mai dure alimente, smalțul este deosebit de vulnerabil și predispus la efectele cariilor dentare. Chiar dacă aveai impresia că acestea pot fi vizibile cu ochiul liber, cariile dentare pot „lucra' și fără să-ți dai seama, atacând tocmai smalțul, acest scut al dinților tăi. Procesul poartă numele de demineralizare și afectează un număr impresionant de oameni. 

Dacă vrei să afli mai multe despre demineralizare, cauzele acesteia, dar și soluțiile pe care le ai la îndemână și sfaturi despre cum ți-ai putea păstra sănătatea dinților intactă însușește-ți aceste informații din rândurile de mai jos.

Ce este demineralizarea?

Smalțul, care este format din minerale, obține o mare parte din rezistența și duritatea sa mulțumită compușilor minerali, precum calciul și fosfatul. Când un dinte este supus cariilor dentare, mineralele din dinte încep să se uzeze, de unde și termenul de „demineralizare', și fac smalțul din dinte să devină poros. Acesta este primul pas către carierea profundă a dintelui sau a măselei, așa cum o cunoaștem noi. 

Deși poate părea un proces înfricoșător la prima vedere, e bine să știi că demineralizarea dinților este un proces cât se poate de normal pe parcursul vieții acestora. Mai mult decât atât, e important să afli că organismul tău va face tot ceea ce îi stă în putere pentru a contracara efectele demineralizării, proces cunoscut sub numele de remineralizare naturală. Acesta se face, în principal, cu ajutorul salivei, care ajută la neutralizarea și spălarea acizilor și a zaharurilor care pot constitui surse ale demineralizării. Totodată, saliva folosește calciu și alte minerale care sunt luate din alimentație și livrează aceste minerale către dinți.

Din păcate, în anumite cazuri, saliva nu poate face minuni în această privință. Așadar, în situații severe, specialiștii în medicina dentară pot recomanda un tratament cu fluor, pentru reducerea cariilor dentare și pentru protejarea smalțului de placa dentară.

Cauze ale demineralizării dinților

Placa dentară este un strat aderent de bacterii care se formează pe dinți. Atunci când o persoană mănâncă alimente cu zahăr sau amidon, bacteriile din placă produc acizi care atacă smalțul dinților. În timp, acești acizi reduc mineralele din dinți, erodează smalțul, provocând demineralizarea dinților și, în cele din urmă, cariile.

O persoană poate avea șanse mai mari de a dezvolta carii dentare dacă:

  • are gura uscată
  • are un smalț slab din cauza geneticii sau a bolilor
  • nu se spală pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor
  • are o tulburare alimentară, cum ar fi anorexia sau bulimia
  • experimentează reflux gastroesofagian, cunoscut și sub denumirea de reflux acid

Tratament pentru demineralizarea dinților

Doar medicul stomatolog îți poate prescrie un tratament pentru combaterea demineralizării dinților, așa că fă-ți cât mai curând o programare într-o clinică de stomatologie în Timișoara, în București, în Cluj, Iași sau oriunde altundeva locuiești.

În cazul în care specialistul va observa că demineralizarea dinților tăi este într-un stadiu incipient, acesta îți poate recomanda un tratament profesional cu fluor, substanță care poate ajuta la întărirea smalțului dinților. Aceste tratamente cu fluor sunt, în general, rapide, durând doar câteva minute. Fluorul poate fi aplicat direct pe dinți sub formă de gel, lac, spumă sau soluție.

Dacă vorbim de probleme mai serioase de atât, e posibil ca în peisaj să se facă loc pentru o freză dentară. După găurirea dintelui pentru a îndepărta orice carie, dentistul va modela cavitatea dintelui pentru a o umple la loc, folosind materiale precum amalgam dentar sau compozit. Cu cât situația este mai gravă, cu atât stomatologul îți poate recomanda, în ordine, aplicarea unor coroane, efectuarea unui canal radicular sau extracția dinților afectați, dacă acele carii dentare au cauzat leziuni grave.

Sfaturi pentru prevenirea demineralizării dinților

Poți preveni demineralizarea dinților și a măselelor dacă vei obișnui să:

  • speli de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor întreaga cavitate bucală
  • limitezi numărul gustărilor dulci
  • consumi aproape exclusiv alimente sănătoase, hrănitoare, care conțin calciu și alte minerale
  • mergi regulat la stomatolog
  • cureți profesional dinții măcar o dată pe an

Sperăm că informațiile și sfaturile noastre ți-au fost de folos pentru a înțelege și a preveni demineralizarea dinților.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial