Grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine nu doar sistemului de sănătate sau profesioniștilor, medici sau farmaciști, ci și fiecăruia dintre noi. Pentru a ne îngriji corect de propria noastră sănătate, avem însă nevoie de informații corecte, complete și ușor de înțeles, pe baza cărora să putem lua decizii responsabile. Cu atât mai mult atunci când vorbim despre folosirea medicamentelor fără rețetă, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.
Chiar dacă medicamentele fără rețetă, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pot fi luate fără o rețetă de la medic, aceasta nu înseamnă că ele au același rol sau același efect asupra organismului. Și mai înseamnă că nu pot fi luate oricum și oricând și că, deși sunt sigure dacă sunt folosite corect, pot avea efecte adverse.
De aceea, pentru o îngrijire optimă a propriei sănătăți, este necesar ca, înainte de a folosi astfel de produse, să ne informăm foarte bine cu privire la acestea și să luăm decizii responsabile. Asta înseamnă să putem identifica simptomele, să ne informăm corect înainte de a ne trata singuri și să recunoaștem situațiile când este nevoie să apelăm la un specialist, medic sau farmacist.
Știi care e diferența între ele?
Medicamentele fără prescripție medicală (fără rețetă), sunt preparate medicamentoase ce au rolul de a preveni, ameliora sau trata o boală sau simptomele acesteia, în timp ce suplimentele alimentare sunt produse ce conțin substanțe nutritive, menite să completeze alimentația normală a unei persoane. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata ci, eventual, să vină ca o completare a unui stil de viață sănătos.
Principala diferență dintre dispozitivele medicale și medicamente este modul de acțiune principal al produsului, de obicei de natură fizică în cazul unui dispozitiv medical (de exemplu, acțiune mecanică, barieră fizică, înlocuirea sau susținerea unor organe sau funcții fiziologice etc.). Dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, se pot lua din farmacii fără prescripție medicală și pot fi picături de ochi, spray-uri nazale, plasturi, paste de dinți pentru dinți sensibili și multe altele.
Citește întotdeauna prospectul!
Toate aceste produse pot fi o soluție eficientă pentru sănătate, dacă sunt folosite corespunzător. Pentru a ne asigura că avem toate informațiile necesare înainte de a lua un astfel de produs, trebuie să citim cu atenție prospectul sau eticheta. De aici aflăm cum ar trebui luare, în ce doze și pentru cât timp dar și ce reacții adverse ar putea avea sau când nu ar trebui luate, spre exemplu în combinație cu alte medicamente sau anumite alimente. Foarte important, dacă nu suntem siguri de simptomele pe care le avem sau de produsul pe care ar trebui să îl luăm, fie că este un medicament fără rețetă, supliment alimentar sau dispozitiv medical, este bine să întrebăm farmacistul. Acesta ne poate ajuta cu o recomandare pentru cel mai potrivit produs sau, daca este de părere că este nevoie, ne poate ȋndruma să consultăm un medic.
Acestea sunt câteva dintre lucrurile de care ar trebui să ținem cont atunci când folosim produse din categoriile menționate.
Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate', inițiată de Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI), își propune să contribuie la informarea și educarea consumatorilor cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate. Multe alte informații despre un comportament responsabil pot fi accesate pe site-ul și pagina de Facebook ale campaniei: www.aleginformat.ro și https://www.facebook.com/aleginformat.