(P) Cum trebuie să te pregătești și să te prezinți la un interviu de angajare?

(P) Cum trebuie să te pregătești și să te prezinți la un interviu de angajare?

Piața muncii este foarte dinamică, concurență acerbă iar în contextul actual, a șți cum trebuie să te pregătești și să te prezinți la un interviu de angajare devine obligatoriu. Că să tragi lozul câștigător, nu mai sunt suficiente doar experiență și calificările obținute. Din păcate, nu ne învață nimeni la școală cum ar fi bine să abordăm această chestiune așa că, cel puțin la primele locuri de muncă suntem, de cele mai multe ori nepregătiți.

Din fericire, în ziua de astăzi, internetul este plin de sfaturi utile așa că, dacă tocmai ai ieșit de pe băncile școlii sau îți cauți pur și simplu un serviciu mai bun, care să corespundă experienței tale, după ce ai primit mult așteptatul telefon în care ești invitat la interviu ai de unde te informa. Primul pas a fost făcut acum urmează să convingi angajatorul că tu eșți persoană potrivită. Pentru asta, iată ce ar fi bine să cunoști înainte să te prezinți la interviul de angajare.

Cum te pregătești înainte de interviu

 1. Documentează-te temeinic despre compania/firma/organizația la care dorești să te angajezi. Poți caută articole în presă, citi paginile companiei de pe rețelele de socializare, site-ul oficial, blogul și nu numai. Află dacă valorile companiei se potrivesc cu ale tale, dacă mediul de lucru este unul prietenos cu care poți fi compatibil, cum este cultura organizației, proiectele în care a fost implicată, ce spun angajații actuali sau foștii angajați, dacă oferă și alte programe și activități extra serviciu pentru angajați, care sunt oportunitățile de avansare și cât mai multe despre poziția pentru care candidezi.
 2. Un loc de muncă nu este doar despre cifre, statistici, performanțe ci și despre oameni, așa că adună cât mai multe informații despre echipa de viitori colegi, realizările membrilor ei, cine sunt șefii, CEO-ul și alți lideri din cadrul organizației. În felul asta îți poți face o idee despre gradul de coeziune al echipei, relațiile dintre membrii ei și stilul de conducere.
 3. Dacă ți se comunica cine este persoană sau persoanele care te vor intervieva, “investighează-i” în online (dacă au conturi pe rețelele de socializare : Facebook, Instagram și mai ales LinkedIn).
 4. Studiază piața muncii din domeniul ales : care sunt salariile din piață, cât oferă și alte companii din același domeniu, care sunt competitorii companiei la care vrei să lucrezi.
 5. Gândește-te și fă-ți o autoanaliză că să știi care este valoarea ta în conformitate cu ce știi să faci, ce experiență ai și cât crezi că meriți pentru munca depusă. Este un pas important și trebuie făcut cu sinceritate dar și cu simțul realității. Aceast aspect te va ajută să ai răspunsul pregătit la întrebările angajatorului.
 6. Gândește-te cum ai răspunde la întrebările de mai jos :

Iată o selecție a câtorva dintre cele mai frecvente întrebări din timpul interviului :

 1. De ce îți dorești un job în compania/firma/organizația noastră?
 2. De ce ai luat decizia de a schimba jobul actual?
 3. Care crezi că sunt punctele tale forțe? Care este calitatea cea mai puternică pe care o ai?
 4. Care este cel mai mare defect al tău?
 5. Ce te recomandă pentru poziția la care ai aplicat?
 6. Unde te vezi peste 5 ani?
 7. Cum faci față stresului și presiunii?
 8. Care a fost cea mai mare realizare pe care ai avut-o la nivel profesional?
 9. Care a fost cea mai complicată situație pe care ai întâmpinat-o la locul de muncă?
 10. De ce să te angajăm pe tine și nu pe altcineva?
 11. Ce-ți dorești de la acest job/poziție?
 12. Care sunt hobby-urile tale?
 13. Care sunt așteptările tale salariale?
 14. Ai întrebări pentru noi?
 15. Tu te-ai angaja pe ține însuți?

Ce iei cu tine la interviu

Multă lume neglijează acest aspect, însă ce ai la ție la interviu e important. O mapa în care să ai câteva copii ale CV-ul tău, o lista cu referințe, o scrisoare de intenție se pot dovedi foarte utile. Chiar dacă le-ai trimis în avans și se presupune că angajatorul le are deja, întotdeauna se pot întâmplă accidente și vei face o impresie bună cu acest gest.

Nu uită și o agendă personalizată pe care să ai notate întrebările pe care să le adresezi angajatorului și pe care să-ți poți notă și alte informații importante și ceva cu care să scrii. Îți pot fi de folos că să scapi de emoții sau să-ți petreci timpul într-un mod plăcut dacă ești nevoit să aștepți înainte de a fi primit.

Cum te prezinți la interviu

Punctualitatea este vitală așa că este recomandat să ajungi la interviu cu cel puțin 10-15 minute în avans.

Vestimentație

Prima impresie contează foarte mult; se formează în 3 secunde și apoi este greu de schimbat. Deci este necesar să ai un aspect fizic îngrijit și o ținută adecvată locului în care vrei să lucrezi în viitor.

Dacă este un domeniu care necesită o ținută sobră atunci cea mai bună alegere este o ținută office, în culori uni. Dacă vrei să te angajezi într-o industrie creativă, poți opta pentru o ținută smart casual.

Părul, unghiile și machiajul trebuie să fie discret, nu ostentativ.

De evitat : machiaj, manichiura stridente, culori puternice sau imprimeuri cu diferite mesaje, branduri la vedere, prea multe bijuterii și accesorii, pantaloni scurți, fuste prea scurte sau decolteuri adânci. Ești la un interviu de angajare nu în vacanță sau în club.

Atitudine și comportament

Un zâmbet și o strângere fermă de mâna vor face imediat o impresie bună.

În comunicarea cu angajatorul și în limbajul non-verbal manifestă deschidere, încrede în sine, optimism, flexibilitate și respect. Fii relaxat, autentic și răspunde cu sinceritate întrebărilor angajatorului. Nu are rost să încerci să pari altceva decât ești și să spui oamenilor ce vor să audă. E mai bine să știe ambele părți care este situația reală și la ce să se aștepte că să nu piardă timpul cu persoană nepotrivită sau să ajungi să faci ceva ce nu este pentru tine.

Ascultă activ și nu ezită să pui întrebări și chiar să clarifici unele aspecte dacă simți asta.

Dacă interviul este online

Până anul asta, majoritatea interviurilor de angajare se desfășoară în mod tradițional, față în față, cu excepția companiilor care se găseau în altă țară decât cea a candidatului și nu se putea altfel. Pandemia din 2020 a schimbat însă complet piața muncii, muncă în sine și viețile noastre așa încât, în prezent multe dintre interviurile de angajare se desfășoară online. Este o nouă realitate la care trebuie să ne adaptăm.

Printre cele mai populare aplicații folosite pentru interviurile online se numără Google Hangouts, Skype sau Zoom. Descarcă-le și familiariza-te puțin cu ele înainte de interviu.

 • Fă o proba cu un prieten, că să verifici dacă microfonul și camera web funcționează și dacă ai o bună conexiune la internet, astfel încât imaginea să fie de calitate, iar sunetul să nu se întrerupă iar interviul să decurgă în bune condiții;
 • Alege un nume de utilizator profesional și folosește întotdeauna numele real, așa cum apare în CV;
 • Găsește spațiul potrivit pentru interviu, asigură-te că este curat și bine organizat și fii atent la ce se vede în jurul tău prin casă;
 • Camera în care vei stă ar trebui să fie luminată corespunzător, fără zgomot de fundal sau alte lucruri care ți-ar putea distrage atenția;
 • Asigură-te că nu vei fi întrerupt în timpul interviului de membrii familiei, un coleg de apartament sau că pisica sau cățelul nu va intră peste tine în camera;
 • Pune telefonul pe modul silențios, oprește alarmele sau alte obiecte electronice care ar putea să te perturbe în timpul interviului;
 • Ține la îndemână o agendă personalizată și un pix, dacă ai nevoie să îți notezi ceva;
 • De asemenea, ar fi util să ai la îndemână și o copie a CV-ului, în cazul în care trebuie să discuți despre alte joburi, perioadele în care ai lucrat sau alte detalii necesare;
 • Pregătește dinainte o lista cu întrebări pe care dorești să le adresezi angajatorului

La sfârșitul interviului

Nu uită să mulțumești angajatorului pentru timpul acordat și pentru interviu și să întrebi când ar trebui să primești un răspuns.

În concluzie, chiar dacă ești angajat sau nu, a ști cum trebuie să te pregătești și să te prezinți face diferența. Până la urmă, interviul de angajare poate fi un bun antrenament căci  seamănă cu o vânzare iar abilitatea de a știi să te vinzi eficient se capătă în timp și este necesar să exersezi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial