(P) Cum se fabrică whisky-ul Jack Daniel’s?

Whisky-ul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar Jack Daniel’s este una dintre cele mai renumite mărci de whisky. Milioane de sticle de whisky Jack Daniels sunt vândute în întreaga lume în fiecare an. Când Jasper Newton „Jack' Daniel s-a născut în sau în jurul anului 1850 (data exactă este necunoscută), a început o nouă eră pentru whisky-ul american.

Mama lui Jack Daniel a murit când acesta era foarte tânăr, el fiind cel mai mic dintre cei 10 copii. Totodată, tatăl său a murit în războiul civil, nu mult timp după aceea. Devenit independent la o vârstă fragedă, Daniel a fost luat sub aripă de un preot local, pe nume Dan Call, în adolescență. Aici a început să distileze cu Call și distilatorul Nathan „Near' Green, un sclav de culoare. A învățat cum să facă whisky folosind metoda „amestecului acru' și cum să filtreze whisky-ul prin cărbune, lucru obișnuit la acea vreme. Alți distilatori au abandonat procesul din motive financiare și de timp, dar acesta a devenit un element esențial al produsului final al lui Daniel.

Daniel și-a ales sticlele în formă pătrată la sfârșitul anilor 1890 pentru a transmite un sentiment de corectitudine și integritate. Brandul său a crescut și mai mult după ce a câștigat medalia de aur pentru cel mai bun whisky la Târgul Mondial din St. Louis în 1904. În competiție, s-a confruntat cu 20 de distilerii de lungă durată din Europa și din întreaga lume.

Cum se fabrică, însă, celebrul whisky american?

Totul începe în peștera Spring Hollow, ale cărei ape subteran pompează „sângele' celui mai faimos whisky din America. Whisky-ul își trage însuși numele de la sintagma „apa vieții', nu? Absența impurităților și sedimentelor, precum și straturile de var din peșteră care îndepărtează fierul din apă, au fost elementele cheie care l-au condus pe tânărul Jack la Lynchburg, unde a plătit ceva mai mult de 2.000 de dolari pentru terenul care înconjoară pștera.

Și după apă, cerealele, celălalt element esențial al oricărui whisky. Jack a încercat diferite amestecuri de cereale până când a rămas cu cel care l-a convins cel mai mult, poate cea de-a șaptea rețetă, originea enigmatică a numărului 7 de pe eticheta sticlei de Jack Daniel’s, a cărei semnificație marca însăși o păstrează secretă, pentru că poate nici măcar ei înșiși nu-și amintesc ce înseamnă.

80% porumb, 12% orz și 8% secară, plus o urmă de malț. Aceasta este baza distilatului care amestecă boabele de cereale cu apa din Spring Hollow. După șase zile de fermentare, preparatul merge la alambicul de cupru unde este distilat, vaporizat și condensat o singură dată în loc de mai multe, precum numeroase sortimente de whisky tradițional de peste „baltă'. Această distilare începe prin adăugarea unui amestec propriu, care îl face cunoscut sub numele de „piure acru', termen care apare și pe eticheta neagră, completând denumirea oficială a whisky-ului: Tennessee Sour Mash Whisky.

Dar să nu uităm de cărbunele care face din Jack Daniel’s o băutură unică. Firma din Tennessee susține că continuă să mențină în viață procesul de ardere de trei zile pe săptămână, de trei ori pe zi, de 1,5 metri cubi de lemn de arțar de zahăr care se aprind odată umezit cu whisky pur.

Cărbunele rezultat este filtrul prin care trece whisky-ul neînvechit, dobândind legendarul său gust ușor dulce: este dedurizarea cărbunelui din ținutul Lincoln care, datorită fabricii lui Jack Daniel, a atins faima internațională. Acest proces suplimentar determină faptul că Jack Daniel’s este un whisky din Tennessee și nu un bourbon. „Cărbunele realizează în câteva zile ceea ce ar dura câțiva ani pentru a obține', spune Jeff Arnett, distilatorul principal al firmei de peste un deceniu.

Ultima parte a procesului înainte de îmbutelierea legendarelor recipiente cu etichetă neagră este învechirea în butoaie de stejar american. Această parte finală a elaborării dă atingerea finală elixirului de aur prin prăjirea și carbonizarea butoiului pentru a extrage zahărul natural din lemn și a-l carameliza.

După cum se spune la fabrica Lynchburg, Tennessee Sour Mash Whisky „este gata când este gata' – nu există o dată stabilită când butoaiele sunt deschise pentru îmbuteliere. Maturitatea whisky-ului este determinată de maestrul distilator și de degustătorii săi fideli, este determinată de aroma sa, acea aromă care ne luminează zilele (și noapțile) de mai bine de 160 de ani.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial