În plină vară, cu toții suntem interesați să petrecem cât mai puțin timp la bucătărie din cel puțin două motive. În primul rând, este foarte cald și aragazul și cuptorul deschise câteva ore nu ajută, apoi parcă ai vrea să-ți petreci mai mult timp afară și să te bucuri de zilele frumoase.
Așa că ești în căutarea unor metode de gătit rapide și sănătoase, în cazul în care vrei să mănânci și altceva în afară de salate și, spre exemplu, te încântă ideea de a pune în farfurie și o friptură.
Iată care sunt cele mai rapide metode prin care poți să gătești o mâncare sănătoasă și gustoasă pe timp de vară:
Folosește o friteuză de calitate
Friteuzele sunt folosite în foarte multe bucătării, pentru că scurtează dramatic timpul de gătire. Trebuie să știi că modelele profesionale de ultimă generație sunt concepute în așa fel încât să fie utilizată o cantitate considerabil mai mică de ulei. La o friteuză contează foarte mult și tipul de ulei pe care îl folosești, ce va face diferența între o mâncare sănătoasă și una grasă. În plus, prin folosirea uleiurilor sănătoase, poți aduce mâncării gătite la friteuză, fie că este vorba de legume sau carne, aport de vitamine și antioxidanți benefici pentru sănătatea ta, chiar și atunci când ții cură de slăbire. Iată aici un ghid cu tipurile de ulei potrivite pentru o friteuză, cu toate informațiile de care ai nevoie.
Gătitul la microunde, rapid și sănătos
Mitul potrivit căruia alimentele gătite sau încălzite la cuptorul cu microunde sunt nesănătoase este cât se poate de fals. Potrivit unui studiu realizat de Serviciul de inspecție și siguranță a alimentelor, din cadrul Departamentului pentru Agricultură din SUA, cuptoarele cu microunde sunt cât se poate de sigure. În plus, datorită timpului scurt de preparare, se păstrează cea mai mare parte a vitaminelor și nutrienților unui aliment.
Pentru mâncările gătite la microunde uleiul este opțional. În locul lui poți să adaugi puțină apă, iar mâncarea ta se va găti în propriul suc și astfel va avea un plus de savoare. Poți să menții nivelul de umiditate dintr-un preparat așezând un prosop umed peste vasul cu mâncare.
Gătitul la aburi
Una dintre cele mai sănătoase și rapide metode de gătit, mai ales în sezonul cald, este cea la aburi. Legumele și peștele se pot găti la aburi rapid și fără adaos de grăsimi. Pentru mai multă savoare, poți să stropești peștele cu zeamă de lămâie, iar legumele cu mirodeniile care îți plac.
Prin gătitul la aburi, alimentele sunt încălzite până la 96 de grade Celsius, iar în acest fel păstrezi nutrienții solubili care ar dispărea prin fierbere.
Sperăm ca sfaturile noastre să-ți fie de folos în bucătărie, astfel încât să alegi metoda care îți ușurează cât mai mult efortul zilnic. Poftă bună!