(P) Cum să folosești gadgeturile în educația copilului

Chiar dacă nu îți place să îl vezi că utilizează telefonul sau tableta, copilul tău s-a născut într-o lume tehnologizată și accesul lui la diverse gadgeturi nu poate să fie blocat. Și nici nu e o idee bună să limitezi acest acces, pentru că în definitiv acesta face parte dintr-o etapă firească de dezvoltare. Cel mai bine este să înveți copilul să utilizeze tehnologia în scopuri benefice, educative, așa că nu fugi de gadgeturi, ci profită de caracteristicile lor pentru a-ți educa copilul.

Televizorul trebuie să reprezinte o sursă de informare și distracție

Cu siguranță ai cel puțin un televizor în casă, așa că nu îi poți interzice copilului accesul la el. Cu toate acestea, cel mai util ar fi să stabilești un program, în așa fel încât copilul să nu petreacă prea mult timp la televizor. În plus, asigură-te că programele pe care le urmărește sunt potrivite pentru categoria lui de vârstă și că sunt educative. Poți să cumperi un televizor de la f64 pentru a te asigura că investești într-un produs de calitate, smart, care să îți permită să faci setările recomandate pentru siguranța copilului, cum ar fi limitarea timpului petrecut în fața ecranului sau chiar blocarea unor canale pe care copilul nu ar trebui să le acceseze.

Folosește o tabletă pentru jocuri educative

Timpul petrecut pe tabletă trebuie să fie limitat, iar atunci când copilul utilizează acest gadget poți să îl provoci să rezolve diverse probleme de logică sau să învețe literele și cifrele prin intermediul unor jocuri și aplicații educative. În acest mod te asiguri că acel timp este folosit pentru dezvoltarea diverselor abilități ale copilului, pentru capacități care țin atât de gândirea logică, cât și de creativitate.

Calculatorul stimulează gândirea dacă este utilizat corespunzător

Jocurile de strategie care îi fascinează pe copii și îi fac să petreacă ore în șir în fața calculatorului pot să contribuie într-o mare măsură la dezvoltarea gândirii critice și analitice, a logicii, precum și a capacității de adaptare la diverse situații. Calculatorul devine astfel o sursă de informare și de educare pentru copii, cu condiția de a nu fi utilizat în exces, căci în acest caz va dăuna în loc să ajute. 

Utilizarea aplicațiilor de comunicare virtuală ajută copiii să relaționeze mai ușor

În primii ani din viață nu toți copiii reușesc să se integreze rapid într-un grup, însă în mediul virtual situația poate să se schimbe radical. Utilizarea aplicațiilor sociale pot reprezenta o modalitate prin care copiii devin membri în diverse grupuri și își fac prieteni mult mai ușor. Ca părinte trebuie însă să te asiguri că mediul virtual nu suplinește realitatea și că interacțiunea copiilor se întâmplă și în viața reală. 

Tabletele grafice dezvoltă creativitatea

Tabletele digitale pentru desen sunt recomandate pentru copiii care au împlinit cel puțin doi ani, deoarece îi ajută să își dezvolte imaginația. Cu ajutorul unei astfel de tablete copiii pot să își descopere foarte devreme pasiunea pentru artă și să devină tot mai pricepuți odată cu trecerea anilor, așa că este o investiție recomandată, mai ales dacă ai remarcat o înclinație a copilului în acest sens. 

Folosirea gadgeturilor în cazul copiilor trebuie să se facă responsabil

Atunci când nu au răspuns pentru o problemă sau atunci când vor să afle ceva nou despre mediul înconjurător sau despre orice lucru care le stârnește curiozitatea, copiii nu mai trebuie să caute într-o bibliotecă sau să aștepte până când un adult îi poate lămuri. Internetul și accesul la tot felul de dispozitive permit copiilor să se documenteze mult mai ușor și să obțină informații foarte repede. Părinții au datoria de a supraveghea activitatea copiilor în mediul online, în așa fel încât activitățile lor să fie educative și să îi ajute să progreseze, limitând însă accesul la informații nepotrivite vârstei. 

Era digitală în care trăim are un impact vizibil asupra fiecăruia dintre noi, iar copiii sunt și ei expuși tehnologiei în fiecare zi. Gadgeturile pot fi utilizate în scopuri educaționale, așa că în loc să le interzici accesul, cel mai bine este să îi înveți să folosească telefonul sau calculatorul pentru a se dezvolta și pentru a învăța lucruri noi în permanență. 

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial