(P) Cum să alegi centrala termică potrivită pentru nevoile tale

Instalațiile de încălzire sunt unele dintre principalele elemente care asigură confortul în interiorul locuinței. Termenul de centrale termice desemnează o gamă largă de produse, însă indiferent de tip, scopul acestora este de a furniza apă caldă și o temperatură optimă în spațiile unde sunt montate. Înainte de achiziția unor astfel de echipamente, este important să se evalueze necesarul de energie al casei. Prin urmare, se vor lua în calcul factori precum volumul, orientarea și dimensiunea camerelor, numărul de consumatori, combustibil și costuri de exploatare. Însă, nu în toate locuințele se poate instala orice fel de sistem pentru încălzire. Iată câteva aspecte esențiale de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o centrală termică.

Tipuri de centrale termice

Există o mulțime de modele de centrale termice și fiecare dintre ele vine la pachet cu diverse avantaje. În funcție de nevoile tale, poți alege sistemul de încălzire care ți se potrivește luând în considerare detaliile privind calitatea, dimensiunea, agentul termic sau tehnologia folosită. Găsești modele diferite de centrale termice pe Mathaus.ro special proiectate pentru eficiență energetică și confort.

În funcție de numărul de puncte de încălzire deservit există trei tipuri de sisteme pentru încălzit, respectiv centrale termice de apartament, de bloc și de cartier. Primele dintre acestea sunt folosite în regim propriu de persoanele care s-au debranșat de la regiile de termoficare. Centralele termice de bloc asigură necesarul energetic pentru toate locuințele dintr-un imobil. Principalul avantaj al acestora este că fiind utilizată o infrastructură comună, costurile de exploatare sunt mai scăzute. Cheltuielile sunt reduse și în cazul centralelor de cartier, mult mai puțin utilizate în prezent.

Ținând cont de agentul termic, găsim pe piață centrale electrice, pe gaz, cu combustibil solid și pe GPL. Fiecare dintre acestea sunt alimentate diferit și prezintă avantaje diverse, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui consumator. La rândul lor, în funcție de tehnologia folosită, centralele termice pe gaz pot fi fără condensare și în condensare. În prima categorie sunt dispozitivele convenționale cu tiraj natural și forțat, care sunt mai ieftine și au mai puține restricții la montare. Centrale termice în condensare folosesc un sistem de răcire care recuperează energia reziduală și o transferă apei încălzite, generând un consum mai mic. De reținut că pentru apartamentele la bloc sunt recomandate produsele cu tiraj forțat.

Alegerea centralei termice în funcție de combustibilul convenabil

Combustibilul utilizat este unul dintre principalii factori de selecție a unui echipament de încălzire. Deși mulți cumpărători aleg centrala termică în funcție de agentul termic pe care îl au la îndemână fiind limitați de utilitățile din zonă, sunt și persoane care iau în considerare acest factor în funcție de preferințe.

  • Centrale termice pe gaz – acest tip este printre preferatele utilizatorilor deoarece prețul gazului este accesibil, iar randamentul superior. Dacă ai posibilitatea de a te racorda la gaz, această opțiune este ideală indiferent dacă alegi încălzire cu panouri radiante sau prin pardoseală. Au dimensiuni relativ mici, se montează pe perete, necesită lucrări minime de întreținere și curățare. Modalitatea de evacuare a gazelor poate fi clasică sau în condensare. Acestea din urmă au un randament mai ridicat, ajungând la o eficiență de peste 100%, însă și prețul este pe măsura.
  • Centrale electrice – în orice zonă locuiești cu siguranță îți permiți montarea unui astfel de echipament. Este o soluție rapidă și eficientă pentru încălzirea apei și a casei. Centralele electrice sunt silențioase, compacte, nu degajă noxe, prezintă un randament ridicat, au prețuri mici și se instalează foarte ușor. Sunt însă recomandate pentru suprafețele mici care nu necesită o temperatură ridicată. Cel mai mare inconvenient este prețul ridicat al energiei electrice și consumul la fel de mare al centralei.
  • Centrale termice pe combustibil solid – sunt ideale dacă locuiești la casă și au avantajul de a folosi materiale ecologice, respectiv lemn, peleți, cărbune sau rumeguș. Costurile de utilizare sun relativ scăzute, iar combustibilii folosiți au prețuri accesibile. Dezavantajul lor ar fi că au nevoie de alimentări frecvente, o instalație specială și operațiuni dese de întreținere. Eficiența în funcționare depinde foarte mult de calitatea combustibilului și de un coș de fum cu tiraj adecvat.
  • Centrale pe GPL – sunt echipamente clasice adaptate pentru a funcționa cu gaz petrolier lichefiat. Necesită o sursă de alimentare specială și nu poate fi montată oriunde. Sunt destinate în special persoanelor care locuiesc în zone izolate și nu au alte alternative mai simple. Au un randament ridicat, însă prețul GPL-ului este mult mai mare decât al gazului metan.

Selecția centralei termice în funcție de eficiența sa energetică

Trebuie să acorzi atenție puterii centralei termice ca aceasta să funcționeze eficient în orice condiții. Pentru a încălzi 1 metru cub de aer ai nevoie de o putere de 40 W pentru o locuință foarte bine izolată, 50 W în cazul unui spațiu mediu izolat și 60 W pentru o casă slab izolată. Centrala termică în condensare are un randament superior și o eficiență energetică ridicată de până la 109% pentru că recuperează căldura din condens. În alegerea echipamentului potrivit, ține cont de temperatura pe care ți-o dorești, numărul de persoane din locuință, amplasarea și suprafața casei, izolarea termică și tipul de combustibil folosit.

Cum influențează sistemul de informare și diagnoza al centralei termice alegerea ta

Pe lângă funcțiile de încălzire a apei sau a locuinței, centrala termică trebuie să prezinte siguranță. Din acest motiv este important să alegi un echipament modern dotat cu sistem de informare și diagnoză. Astfel, vei putea consulta în permanență starea de funcționare a centralei, evitând orice incidente neplăcute. Modelele cu afișaj LCD oferă detalii despre presiune, temperatură, prezintă avertizări sonore sau vizuale în caz de avarie. Auto-diagnoza se face fie cu text clar, fie prin combinație de culori sau coduri. Consumatorul poate interveni foarte repede pentru revizie și reparații, micșorând astfel timpul în care echipamentul nu va putea fi folosit.

Centralele termice de calitate și montate corespunzător îți pot oferi tot confortul de care ai nevoie pentru o perioadă lungă de timp. Ținând cont de aspectele prezentate, alege un produs modern care să îți satisfacă nevoile de încălzire din întreaga locuință.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial