(P) Cum poți reduce aspectul porilor dilatați?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/inchidere-pori-dilatati.jpg)
Deși nu constituie o problemă de ordin medical, porii dilatați sunt un inconvenient estetic, deoarece conferă un aspect îmbătrânit și nesănătos pielii. Un ten cu un aspect de coajă de portocală pe frunte sau pe nas nu este nici pe departe un ideal de frumusețe. În plus, porii dilatați netratați nu trec de la sine, ci se agravează în timp. O problemă majoră este și predispoziția acestora de a acumula mai multe impurități și bacterii, adică oferă condiții ideale pentru formarea comedoanelor și a punctelor negre.
Pentru a le oferi niște alternative eficiente tuturor celor care s-au săturat de aspectul inestetic al porilor măriți, am întrebat experții în frumusețea și sănătatea pielii de la clinica SKiN MedSpa din București, ce tratamente dermatologice, estetice și faciale există pentru micșorarea porilor dilatați.
Cauzele porilor dilatați
Porii (glande sudoripare exocrine) fac parte din structura naturală a pielii și sunt canale pe unde sebumul și foliculul de păr ajung la suprafața pielii. În medie, se estimează că o persoană are peste 1 milion de pori, peste tot pe corp, mai puțin în palme și pe tălpi.
Porii dilatați se prezintă asemenea unor depresiuni pe suprafața pielii, mici cratere, care dau pielii un aspect de coajă de portocală, mai ales la nivelul obrajilor, nasului și bărbiei.
Dilatarea porilor este de obicei cauzată de glandele sebacee hiperactive. Ca urmare a secreției excesive de sebum, pielea se simte uleioasă și capătă un aspect lucios, în special în zona T a feței (frunte, nas, bărbie). Acest fenomen apare cel mai des la persoanele cu un ten hiperseboreic (gras), fapt ce ține în primul rând de moștenirea genetică. Obezitatea și folosirea produselor comedogenice, care stimulează producția de sebum, sunt și ele responsabile de aspectul porilor dilatați.
De asemenea, studiile arată că etnicitatea pielii este un alt factor ce determină aspectul de pori dilatați. Anumite grupuri etnice, precum africanii sau indienii, tind să aibă ereditar porii mai mari.
În cazul femeilor, dimensiunea porilor poate fluctua ca urmare a modificărilor hormonale din timpul ciclului menstrual, pe durata unei sarcini sau la menopauză, porii fiind mai dilatați în perioada ovulației. Tot din cauze hormonale, porii se dilată și în perioada pubertății, atât la fete, cât și la băieți.
Un alt factor ce determină dilatarea porilor este pierderea elasticității pielii ca urmare a înaintării în vârstă. Deficitul de colagen, o proteină esențială pentru fermitatea și elasticitatea pielii, poate determina aspectul de pori măriți.
De menționat este și îngrijirea necorespunzătoare a pielii, ce implică: folosirea excesivă a make-up-ului și a produselor exfoliante, expunerea prelungită la soare fără cremă de protecție împotriva radiaților ultraviolete (fapt ce determină fotoîmbătrânirea pielii), lipsa unei rutine ce include demachiere zilnică și utilizarea unor produse cosmetice neadecvate tipului tău de ten.
Cu toate acestea, apariția porilor dilatați este legată în principal de excesul de sebum și de pierderea elasticității pielii din jurul porilor, adică a scăderii producției de colagen și de îmbătrânire și secundar este legată de acnee și de factorii hormonali.
Cele mai bune tratamente pentru pori dilatați
Deși nu există un tratament care să schimbe permanent dimensiunea porilor, există metode prin care aceștia pot fi micșorați pe termen scurt sau mediu, urmând a fi ținuți sub control prin repetarea tratamentelor. Tratamentele și măștile pentru acasă nu dau nici un rezultat, însă sunt anumite lucruri pe care le poți respecta pentru a diminua aspectul porilor dilatați:
⛔️ Evită folosirea produselor comedogene, care induc secreția de sebum și apariția coșurilor. Citește cu atenție eticheta produselor pe care vrei să le folosești și ai grijă ca acestea să fie potrivite pentru tipului tău de ten.
⛔️ Demachiază-te în fiecare zi. Curăță tenul cu ajutorul unei loțiuni demachiante sau a apei micelare în fiecare zi, dimineața și seara.
✅ Folosește produse cosmetice care conțin: retinol, acid lactic, acid salicilic, acid glicolic și vitamina A și C, întrucât acestea îndepărtează mai ușor impuritățile ce astupă porii și reglează secreția de sebum.
✅ Hidratează-te corect și menține o greutate normală, întrucât obezitatea este asociată producției de sebum în exces.
✅ Folosește creme non-comedogenice cu factor de protecție ridicat la orice ieșire din casă, chiar și iarna, pentru a preveni fotoîmbătrânirea pielii.
⛔️ Renunță la ședințele de solar. În afară de apariția porilor dilatați, vei elimina și riscul de îmbătrânire prematură a pielii. Bronzul exagerat nu mai este de multă vreme la modă.
✅ Exfoliază tenul de cel mult 2 ori pe săptămână, folosind un produs blând, pentru ten sensibil.
Chiar dacă știi ce tip de ten ai sau ce produse de îngrijire a tenului să folosești, este recomandat să consulți un medic dermatolog, deoarece un specialist îți poate oferi sfaturi competente, adaptate nevoilor pe care doar un ochi antrenat în problemele pielii le poate intui.
De asemenea, sfaturile pe care le poți integra în rutina de îngrijire a tenului tău au rol de prevenție, însă din păcate nu vor avea nici un fel de rezultat vizibil, mai ales pe termen lung.
Atenție, unele dintre remediile „naturale' pentru acasă pe care le poți găsi în online variază de la produse bizare (frecarea zonei cu coajă de banană) până la sfaturi cu adevărat periculoase pentru sănătatea tenului. De exemplu, introducerea bicarbonatului de sodiu în măști de față sau în creme nu este deloc indicată! Bicarbonatul este alcalin și poate perturba bariera acidă naturală a pielii.
Singurele tratamente cu adevărat eficiente, care dau rezultate în ceea ce privește micșorarea porilor dilatați, sunt cele realizate cu dispozitive medicale cu rezultate dovedite clinic, care tratează în primul rând hipersecreția de sebum, dar și pierderea de colagen care determină lipsa de elasticitate a pielii.
În ceea ce privește problema unui ten excesiv de gras, o metodă mai puțin cunoscută este BOTOX-ul, de fapt microbotox-ul. Botoxul este de obicei injectat în mușchii feței pentru a elimina ridurile. Toxina botulinică, cunoscută sub denumirea populară de BOTOX, a fost utilizată pentru a trata transpirația excesivă (hiperhidroză) la nivelul axilelor și palmelor și poate fi utilizată și pentru tratarea pielii grase din zona T, printr-un mecanism similar, în care doze foarte mici de Botox sunt injectate în piele pentru a viza unitățile pilosebacee.
Toxina botulinică se poate folosi și în combinație cu acidul hialuronic pentru a reduce sebumul, pentru a reface nivelul optim de hidratare al tenului, pentru o strălucire naturală sănătoasă și pentru a conferi pielii un aspect mai uniform.
Una dintre cele mai eficiente modalități de diminuare a porilor măriți este tratamentul cu laserul fracționat cu CO2. Laserul fracționat CO2 este utilizat pentru a trata cicatricile post-acneice și semnele de îmbătrânire ale pielii precum ridurile și liniile fine, prin creșterea nivelului de colagen în piele.
Așa cum sugerează cuvântul „fracționat', fasciculul laser CO2 este fracționat în micrograme în timp ce vizează diferite zone ale pielii, pentru a păstra intacte pielea normală și sănătoasă de lângă. Fasciculele de laser fracționat CO2 pătrund în epidermă pentru a accelera formarea de colagen nou în piele și a întări în același timp pielea, dar și pentru a micșora porii prin compactarea fibrelor de colagen existente. Aceste două efecte cumulate ale laserului fracționat CO2 ajută la strângerea porilor dilatați și la îmbunătățirea texturii pielii în general.
În clinica SKiN MedSpa, îți punem la dispoziție tratamentul pentru pori dilatați cu Deka SmartXide Punto, cel mai nou sistem de laser CO2 fracționat ablativ din lume, care permite vindecarea, cicatrizarea și recuperarea mult mai rapidă față de oricare alt dispozitiv de laser fracționat.
De asemenea, în afară de laserul fracționat, există și opțiunea laserului medical Fotona. Pentru micșorarea porilor dilatați este indicată lungimea de undă Er:YAG, care realizează un peeling superficial cu laser extrem de precis, capabil să îndepărteze niște straturi foarte subțiri de microni din epidermă, pentru a reduce petele pigmentare, liniile fine și ridurile nu foarte adânci.
Beneficiile acestui tip de micro-peeling cu laser includ și reducerea imperfecțiunilor de la nivelul suprafeței pielii, inclusiv micșorarea porilor dilatați și stimularea producției de colagen nou, care va da în timp tenului un aspect proaspăt, mai tânăr, mai neted.
În afară de rejuvenare și de stimularea producției de colagen, tratamentul cu laser inhibă și hiperactivitatea glandelor sebacee. Laserul medical Fotona este folosit ca și BOTOX-ul în tratamentul hiperhidrozei, așadar vei scăpa și de aspectul de ten uleios și neîngrijit, de porii dilatați inestetic și de liniile și ridurile fine.
În cazul pielii care în afară de pori măriți prezintă și semnele de fotoîmbătrânire (riduri, ten neuniform, pete pigmentare, piele laxă), există mai multe opțiuni de tratament:
🟢 Mezoterapia fracționată sau terapia de inducție a colagenului, o procedură minim invazivă care presupune efectuarea controlată a unor micro-leziuni la nivelul pielii, prin care este stimulată sinteza de colagen și elastină la nivelul zonei tratate, rezultatul fiind o piele regenerată, cu aspect și textură îmbunătățite, fără pori dilatați.
La clinica SKiN MedSpa din București, poți alege între microneedling-ul cu:
Dermapen™ 4, cel mai nou și mai avansat dispozitiv de mezoterapie fracționată ce efectuează până micro-înțepături perfect controlate, cu efect direct asupra fibrelor de colagen și elastină. Astfel, sunt închiși porii dilatați, iar pielea își recapătă aspectul neted și luminos.
Nanopore Stylus 2.0, cel mai bun dispozitiv de microneedling existent în acest moment în lume, al cărui tratament este foarte rapid ( 8 minute pentru a acoperi toată fața) și complet nedureros (în general nu necesită aplicarea cremei anestezice), iar recuperarea este atât de rapidă încât poate fi folosit în orice anotimp pentru tratarea ridurilor, liniilor fine, a porilor deschiși, a cicatricilor de tip atrofic, hipo- și hiperpigmentării, pielii terne, lăsate, fără strălucire, dar și a vergeturilor și chiar și a celulitei.
🟢 Radiofrecvența nano-fracționată cu Venus Viva™. Dispozitivul folosește o tehnologie de radiofrecvența nano-fracționată brevetată, câmpuri electromagnetice pulsate și tehnologia unică SmartScan™ pentru a pătrunde prin mai multe straturi ale pielii în scopul îmbunătățirii producției proprii de colagen a corpului. Astfel se obține și se menține mai mult în timp un ten cu aspect mai tânăr, mai ferm, mai redensificat. Venus Viva™ asigură singurul proces de radiofrecvență non invaziv din piață, care permite medicului dermatolog sau estetician să personalizeze complet procedura după dorințele și preferințele pacientului.
🟢 Biorevitalizarea de nouă generație cu Jalupro (un complex de aminoacizi și acid hialuronic nestabilizat) este recomandată persoanelor mature, care suferă din cauza efectelor de fotoîmbătrânire ale pielii, oferind un efect de reîntinerire imediată, atenuând porii măriți și cicatricile post-acneice, fără să modifice în vreun fel caracteristicile fiziologice, morfologice și fiziologice ale pielii. Adică vei arăta mai tânăr sau mai tânără fără să se vadă că ai făcut ceva, iar aspectul inestetic al porilor deschiși va dispărea în timp.
🟢 Peeling-ul chimic realizează o exfoliere controlată a pielii, o curățare în profunzime, ce deblochează orificiile de drenaj al glandelor sebacee, reducând astfel aspectul porilor măriți. Fiind o metodă non-invazivă de rejuvenare a pielii, peeling-ul chimic este una dintre cele mai solicitate proceduri când vine vorba despre diminuarea aspectului porilor dilatați. Substanțele active dermatologic pot conține conțin alfa-hidroxiacizi, acid tricloracetic (TCA) și vitamina C, însă varianta cea mai bună pentru tenul tău trebuie decisă de către medicul dermatolog.
🟢 Pentru un ten încărcat, cu pori dilatați sunt necesare și tratamente faciale de curățare, precum hidrodermoabraziunea cu JetPeel, care utilizează un jet de oxigen intens presurizat pentru a difuza apă sterilizată și substanțe active direct în porii pielii, îmbunătățind astfel dramatic aspectul și textura tenului. Pielea își recapătă strălucirea și vitalitatea, porii dilatați sunt închiși iar tenul este hidratat în profunzime.
🟢 De asemenea, în anumite cazuri și microdermabraziunea cu diamant este o metodă excelentă de exfoliere și curățare a tenului, care lasă pielea mai luminoasă, îndepărtează celulele moarte și impuritățile de la suprafața pielii, îndepărtează punctele negre și micșorează porii dilatați.
De ce să alegi SKiN MedSpa pentru micșorarea porilor dilatați?
Primul pas pentru un tratament care să îți ofere rezultate pe care să le poți observa în oglindă este vizita într-o clinică care oferă servicii de estetică și dermatologie, dar și tratamente faciale complete. Un terapeut instruit îți poate elabora o schemă de tratament sau te poate redirecționa către un consult dermatologic în caz de nevoie!
Este complet neindicat să alegi un tratament facial, dermatologic sau estetic fără a fi consiliat înainte, deoarece deseori este nevoie de un mix de tratamente sau proceduri, de o anumită frecvență și de un anumit număr de sesiuni de tratament care diferă de la o persoană la alta!
La SKiN MedSpa, lumea noastră ești TU! De aceea, ne asigurăm că beneficiezi de cea mai bună aparatură medicală și estetică din întreaga lume, că personalul nostru este supra-calificat, instruit temeinic, dar și evaluat periodic de către experți externi, și că plătești mereu un preț corect pentru serviciile oferite.
💚 Beneficiezi de o gamă largă de tratamente pentru micșorarea porilor dilatați și pentru orice altă problemă a tenului tău.
💚 Te bucuri de grija, atenția și expertiza personalului medical și a terapeuților instruiți, care îți vor oferi toate informațiile și suportul pentru a dobândi un ten uniform, fără neregularități.
💚 Orice tratament dermatologic, estetic, facial sau corporal este realizat cu dispozitive certificate, sigure. Fără aparatură de tip replică, fără efecte secundare nocive pentru sănătate.
💚 Ești unic, și de aceea elaborăm scheme de tratament personalizate pentru tenul tău, în funcție de nevoile tale și doar ale tale.
💚 Toate tratamentele dermatologice, faciale, corporale și estetice de la SKiN MedSpa sunt blânde, nedureroase. În plus, monitorizăm în permanență nivelul de confort al fiecărui pacient în timpul tuturor procedurilor efectuate.
💚 Echipă prietenoasă și amabilă, gata să-ți ofere întotdeauna informații complete și corecte!
💚 Prețuri foarte prietenoase, promoții permanente.
Te așteptăm la SKiN MedSpa pentru a beneficia de o evaluare gratuită a tenului tău! Programează-te la 0729 740.704 sau pe [email protected] și fă-ne o vizită la clinica noastră din centrul comercial Drumul Taberelor din strada Brașov, numărul 25 din București.