(P) Cum arată instalaţia electrică a unei case inteligente?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/01/smart-home-3574541_1280.jpg)
Casele inteligente nu mai sunt de domeniul science fiction. Astăzi, funcţiile smart ale caselor şi automatizarea dispozitivelor sunt la îndemâna oricărui şi se pot alege în funcţie de buget. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că sistemul de iluminat, încălzirea sau electrocasnicele pot fi controlate printr-o aplicaţie de pe smartphone sau tableta, ori prin comenzi vocale. Cu ajutorul acestor funcţii instalate, este posibil ca proprietarii casei să reducă din consumul de energie electrică, gaz şi apă, precum şi să îmbunătăţească nivelul de confort al casei.
Sistemele automatizate pot fi controlate atât din interiorul casei, cât şi de la distanţă, iar instalarea lor nu este complicată. Singura condiţie este că locuinţa să dispună de o reţea Wi-Fi de calitate pe întreaga suprafaţă.
În prezent, pe piaţa există o mare varietate de becuri şi prize, printre alte dispozitive smart, disponibile în magazinele specializate, cum este Case-Smart.ro. Produsele sunt disponibile în diverse culori şi forme, tocmai pentru a se integra perfect design-ului casei.
Cine se putea gândi în urmă cu câţiva ani că vor apărea inclusiv sisteme de automatizare a draperiilor?
Cei care vor să îşi automatizeze draperiile în casă, trebuie să instaleze un motor pentru modificarea poziţiei acestora. Apoi, ele pot fi controlate doar cu o aplicaţie instalată pe smartphone, în timp ce proprietarii se afla în locuinţa sau în afara ei. Draperiile existente deja în casă nu ar trebui schimbate: sistemul poate fi automatizat cu ajutorul prizelor inteligente şi a unui motor electric special destinat.
Ce funcţii ale casei pot fi controlate de pe smartphone?
Există o mare varietate de sisteme care pot fi conectate la telefonul mobil pentru că proprietarii să îşi uşureze sarcinile zilnice. Totul depinde de nevoile fiecăruia, însă acestea sunt cele mai frecvente:
- controlul alarmelor şi supravegherea casei: proprietarii pot monitoriza în orice moment ce se întâmplă în interiorul său în afara locuinţei, precum şi să activeze/dezactiveze sistemul de la distanţă;
- încălzirea casei şi aerul condiţionat pornit/oprit: selectând temperatura dorită în orice moment;
- programarea irigaţiilor în curtea casei;
- senzori de mişcare;
- detectarea fumului şi a inundaţiilor în casă, cu posibilitatea de a închide sau deschide robinetul de pe mobil;
- controlul temperaturii apei;
- controlul draperiilor;
- controlul sistemului de iluminat;
- programarea aparatelor electrice, precum şi a echipamentelor multimedia;
- deschiderea uşilor fără a fi nevoie de chei.
Întrerupătoarele tactile sunt o inovaţie smart pentru o casă modernă şi inteligentă
Sunt confecţionate din sticlă şi funcţionează wireless, sunt rezistente la zgârieturi şi umezeală şi au un aspect modern. Cu aceste întrerupătoare tactile, sistemul de iluminat poate fi controlat fie printr-o telecomandă compatibilă, de pe smartphone: cu aplicaţia HomeMate sau vocal: cu Google Home sau Amazon Alexa.
Astfel de întrerupătoare sunt de mare folos în camerele mari sau în casele cu etaj: în acest fel, proprietarii dispun de confort sporit. În ofertele comercianţilor se regăsesc întrerupătoarele simple sau duble cu prize.
Întrerupătoarele tactile sunt deosebit de elegante şi discrete. Materialul acestora este foarte simplu de curăţat, ceea ce face că aspectul să se păstreze în timp. Spre deosebire de întrerupătoarele clasice albe, cele din sticlă nu se îngălbenesc în timp.