(P) Coroane dentare pentru copii – când sunt recomandate și ce beneficii au

(P) Coroane dentare pentru copii – când sunt recomandate și ce beneficii au

Cum pot afecta cariile timpurii dentiția permanentă?

 Dinții de lapte au un rol important în dentiția permanentă, respectiv în procesul de dezvoltare armonioasă a copiilor, deoarece ajută în realizarea masticației și respirației corecte, în ghidarea erupției dinților permanenți și în dezvoltarea vorbirii.

Dinții temporari apar în jurul vârstei de 6 luni, iar până la 10-12 ani, când se încheie acest proces, numărul dinților de lapte va fi de 20.

Pentru că smalțul dinților de lapte este mai subțire decât în cazul dinților permanenți, aceștia sunt mai predispuși demineralizării și apariției cariilor dentare, în lipsa unei igiene corespunzătoare.

Coroane dentare pentru copii – soluția pentru cariile profunde

Netratarea cariilor pe dinții de lapte, pe motiv că aceștia oricum vor cădea și vor fi înlocuiți de dinții permanenți, poate avea consecințe grave pe termen lung.

Cariile dentare pot distruge mult mai ușor smalțul dinților de lapte. Este dovedit faptul că un punct de carie pe un dinte de lapte are o evoluție rapidă, putând ajunge în 2-3 luni la nivelul de carie profundă. Atunci când părinții nu acordă atenție protejării și tratării dinților temporari, caria poate ajunge să afecteze chiar și jumătate din suprafața dintelui.

Într-o astfel de situație, pentru a evita pierderea timpurie a dintelui, medicul stomatolog pediatru poate recomanda tratarea cariilor și protejarea dinților cu coroane dentare din zirconiu.

Pierderea timpurie a dinților de lapte poate provoca dezechilibre funcționale și structurale, cum ar fi: dezvoltarea incorectă a structurilor osoase, respirația orală, dar și dezvoltarea unor obiceiuri vicioase precum bruxismul.

Cariile dinților de lapte pot afecta dinții permanenți dacă infecția s-a extins. Bacteriile se pot împrăștia în cavitatea bucală, ducând la abcese dentare ce pot deveni inamicii dinților permanenți.

Dinții de lapte păstrează locul celor permanenți, prin urmare, pierderea lor prematură poate genera viitoare probleme ortodontice.

Când sunt recomandate coroanele dentare pentru copii?

Este foarte important să li se explice copiilor că un rol important în prevenirea apariției cariilor dentare este igiena orală corespunzătoare, respectiv periajul dentar de două ori pe zi, dimineața și seara.

Părinții trebuie să știe, de asemenea, că este important să urmărească acest ritual de igienizare până la vârsta de cel puțin 6 ani și că vizitele regulate la medicul stomatolog pediatru, începând cu apariția primilor dinți de lapte pe arcada dentară, sunt esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți orale.

Potrivit National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 42% dintre copiii din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 2 și 11 ani au cel puțin o carie.

Coroanele dentare pentru copii sunt recomandate pentru reconstrucția dinților afectați de carii profunde sau de fracturi dentare.

Materialul din care sunt realizate aceste coronițe dentare pentru copii este zirconiul, datorită proprietăților sale biocompatibile, fiind bine tolerate de organism.

Coroane dentare pentru copii – beneficii pentru pacient

Atunci când medicul pedodont efectuează o obturație pentru a elimina caria și / sau infecția dintele poate deveni extrem de sensibil și de fragil. Astfel, coroanele dentare vin în ajutor pentru a putea stopa răspândirea infecției și extinderea cariei la nivelul dinților vecini, menținând dintele temporar pe arcadă până la căderea naturală a acestora.

În cazul copiilor, tratamentul stomatologic de montare a coroanei dentare poate fi realizat în aceeași zi. Spre deosebirea de coroanele dentare destinate adulților, coronițele dentare pentru copii sunt prefabricate, nefiind nevoie de amprentare. Sunt evitate, astfel, vizitele dese la cabinetul medicului stomatolog pentru reabilitarea orală a unui dinte.

Coroanele dentare din zirconiu sunt considerate ca fiind soluția optimă de tratament pentru copii, atât din punct de vedere estetic, cât și al durabilității.

Alte beneficii ale coroanelor dentare din zirconiu pentru copii:

  • au un aspect identic cu cel al dintelui natural;
  • protejează gingia;
  • nu conțin metal, astfel că există un risc redus de a dezvolta alergii
  • prezintă rezistență crescută;
  • suprafața de zirconiu nu permite acumularea de placă bacteriană, asigurând o igienizare optimă
  • oferă ajutor în păstrarea spațiului necesar pentru erupția corespunzătoare a dinților permanenți;

Cu toate acestea, cea mai bună soluție pentru a proteja zâmbetul copilului pe termen lung rămâne prevenția printr-o igienă orală corespunzătoare și prin vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial