(P) Contraindicațiile unui implant dentar: când poți beneficia totuși de o astfel de intervenție?
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/pasted-image-0.png)
Medicina în general și stomatologia în particular au evoluat foarte mult în ultimii ani și în fiecare zi ne mirăm de noi descoperiri și tehnici care ne fac viața mai bună și recuperarea mai ușoară. Probabil îți aduci și tu aminte cât de neplăcut era să pleci de la stomatolog cu dureri și să petreci foarte mult timp pe scaunul dentistului. Astăzi, multe procedee sunt foarte ușoare, durează foarte puțin și timpul de recuperare este destul de mic. Totuși, oricât de ușoară ar fi recuperarea, trebuie să ne gândim că unele intervenții sunt mici operații și au anumite riscuri și contraindicații. Ce-i drept, acestea apar rar, însă trebuie să ținem cont de ele.
Să luăm exemplul implantului dentar: multe persoane nu îl consideră o intervenție invazivă, spre deosebire de o operație de apendicită de exemplu, însă în realitate este o operație în toată regula. Iar dacă ne referim și la complicațiile ce pot apărea ulterior montării acestuia, putem spune că implantul dentar este o intervenție invazivă. Implantul lezează osul și având în vedere că gura este un mediu umed, rezultă ,,rețeta perfectă pentru dezastru' în cazul în care pacientul nu respectă indicațiile medicului. Totuși, nu este cazul să te panichezi, deoarece orice problemă poate fi prevenită destul de ușor, minimizând riscurile. Cea mai simplă cale de a face acest lucru este de a analiza contraindicațiile implantului și de a stabili care este cea mai bună soluție pentru fiecare pacient în parte. În continuare, îți prezentăm cele mai des întâlnite contraindicatii implant dentar.
Contraindicațiile se împart în trei categorii, astfel încât în unele cazuri implantul se poate monta, iar în unele nu se va reuși montarea lui niciodată. Începem cu cele mai ușoare, respectiv contraindicații locale. De ce le spunem ușoare? Deoarece pot fi rezolvate foarte ușor, în câteva săptămâni. În această categorie sunt incluse igiena deficitară a pacientului, care duce la acumularea plăcii bacteriene sau chiar a tartrului, hipersensibilitate la materialele din care este realizat implantul (se pot alege alte materiale), bruxism, sinusuri maxilare joase (se rezolvă cu ajutorul operației de sinus lifting), dimensiuni reduse ale osului alveolar.
A doua categorie este cea a contraindicațiilor relative. Acestea sunt legate de anumite afecțiuni care apar într-o anumită perioadă din viața unui pacient sau de afecțiuni ce pot fi ținute sub control foarte ușor, cu tratament specific. Printre acestea sunt incluse și: sarcina (nu este o afecțiune, însă nu este recomandată montarea implantului în această perioadă), diabet, anumite boli autoimune sau psihiatrice, angină pectorală, dependență de tutun, alcool sau droguri.
În ultima categorie, cea a contraindicațiilor absolute, sunt incluse de obicei afecțiuni care împiedică intervenții chirurgicale la modul general. Astfel, ne referim la: infarct recent, tumori maligne active, afecțiuni osoase severe, tulburări de coagulare a sângelui, radioterapie în zona maxilară, insuficiență cardiacă severă și altele. De asemenea, aici se încadrează și pacienții sub 18 ani, deoarece nu au oasele dezvoltate complet.
În cazul în care îți dorești un implant dentar, cel mai bune ar fi să te consulți cu un medic de la o clinica stomatologica din Bucuresti, pentru a vedea dacă ești un pacient eligibil.