(P) Iată cele mai folosite tipuri de aparat dentar și beneficiile acestora!  

Indiferent de cât de bine respecți regulile de igienă orală, alinierea defectuoasă a dinților va fi întotdeauna un factor de presiune socială. Această grijă asupra aspectului zâmbetului este cel mai des întâlnită la vârstă adolescenței, motiv pentru care aparatul dentar este adesea asociat cu tinerii. 

Cu toate acestea, tratamentul ortodontic de acest tip devine tot mai popular și în rândul adulților de diferite vârste, dat fiind faptul că poate remedia problemele de aliniere și spatiere a dinților indiferent de stadiul de dezvoltare al mandibulei și maxilarului. 

În mod obișnuit, perioada pe care se extinde un tratament cu aparat dentar este cuprinsă între 1 și 2 ani și îți va putea fi confirmată de medicul ortodont în funcție de distanța de deplasare a dinților, complexitatea situației, vârsta pe care o ai și tipul de dispozitiv medical pe care îl alegi. 

Modele și elementele din componența acestora 

Aceste dispozitive medicale pot fi mobile (care permit îndepărtarea în anumite momente ale zilei) și fixe (lipite de dinți cu ajutorul unui adeziv special). Cele fixe oferă rezultate mult superioare, motiv pentru care sunt folosite cel mai frecvent în tratamentele ortodontice. Iată elementele din componența lor: 

– bracketuri: piese de mici dimensiuni, lipite de dinți, ce reprezintă punctele de contact ale danturii cu aparatul dentar;

– arcuri: elemente metalice (sârme') care au rolul de a aplica și menține presiunea pe dinții poziționați incorect (prin intermediul bracketurilor lipite de aceștia), asigurând deplasarea în direcția dorită;

– ligaturi elastice: elemente de prindere a bracketurilor de arcuri.

Probabil ai observat că unele modele sunt mai discrete, așadar trebuie să știi că vizibilitatea lor depinde, în mare parte, de materialul din care sunt realizate bracketurile. Astfel, există aparate metalice, din aur sau ceramice. Mai mult decât atât, bracketurile pot fi lipite pe fața vizibilă a dinților sau pe cea ascunsă vederii (cea dinspre interior), astfel existând și dispozitive medicale invizibile'. 

Acesta este dispozitivul standard de tratament ortodontic, iar printre avantajele modelelor de acest fel se regăsesc costul scăzut și eficiența terapeutică. Bracketurile sunt metalice și se lipesc pe partea vizibilă a danturii, iar tratamentul va dura între 6 luni și 2 ani, în funcție de complexitatea problemei și răspunsul organismului tău la tratament. 

Aparat dentar ceramic

Bracketurile realizate din ceramică translucidă de culoarea dintelui (asemănător fațetelor dentare) sunt mai discrete decât cele din metal, motiv pentru care acest dispozitiv este preferat de o mare parte din pacienții adulți. 

Materialul bracketurilor, însă, nu permite aplicarea unei presiuni prea mari (ca în cazul aparatului metalic), astfel că tratamentul va fi prelungit cu câteva luni. Trebuie să mai știi că bracketurile ceramice nu se vor păta de la alimente sau băuturi, iar ligaturile elastice vor fi schimbate la fiecare vizită lunară la cabinetul stomatologic. 

Aparat dentar safir

Bracketurile din safir sunt perfect transparente, motiv pentru care modelele de aparat din safir vor avea un avantaj din punct de vedere estetic: sunt mai dificil de observat în timpul vorbirii. În afară de materialul din care sunt realizate bracketurile, dispozitivele cu safir nu sunt diferite de cele ceramice, astfel încât durata de tratament este similară. 

Aparat dentar invizibil Incognito

Diferența majoră dintre acest dispozitiv medical și cele descrise mai sus este chiar principiul de funcționare. Astfel, aparatul Incognito se montează pe fața inferioară a dinților, fiind ascuns vederii. Bracketurile acestuia trebuie să fie mult mai mici decât cele obișnuite, dat fiind faptul că suprafața interioară a arcadei este mult mai mică decât cea exterioară. 

Aceste mini-bracketuri sunt realizate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație care scanează suprafață interioară a arcadei și proiectează un set de bracketuri personalizate pentru fiecare pacient, acestea fiind confecționate prin frezare computerizată.

Tehnologia avansată necesară proiectării și realizării dispozitivelor medicale de acest tip va implica și costuri de tratament mai mari. Pe lângă aparatură, însă, medicul ortodont trebuie să aibă o specializare suplimentară pentru a putea monta acest model, dată fiind complexitatea operațiunii realizate pe partea interioară a arcadei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial