(P) Ce sunt urgențele dentare?

(P) Ce sunt urgențele dentare?

Există o mulțime de persoane care nu trec pragul unui cabinet medical sau al unei clinici medicale unde există cabinete de endodonție, odontologie, ortodonție, chirurgie dentară sau estetică dentară decât atunci când se confruntă cu situații grave.

Ne referim aici la urgențe stomatologice, acele situații în care pacienții au nevoie de îngrijiri medicale în cel mai scurt timp pentru controlul durerii, pentru controlul infecției sau al sângerării.

Există mai multe urgențe stomatologice care pot pune sănătatea unui pacient în pericol și care au nevoie de tratament rapid. Iată doar câteva dintre ele:

Hemoragia postextracțională

Este cât se poate de firesc ca imediat după o extracție dentară să aibă loc sângerarea, dar în mod normal se formează un cheag sanguin,  iar sângerarea se va opri de la sine.

Dacă sângerarea persistă însă mai mult de 5-6 ore, dacă devine abundentă sau reapare după câteva zile de la extracție în mod spontan, dacă este provocată de un accident sau de un traumatism, această situație devine o urgență stomatologică.

Pulpita acută

Inflamarea pulpei dentare vine la pachet cu senzația de durere pulsatilă, care devine mai intensă la mișcări, și care provoacă sensibilitatea dentară persistentă la cald. De regulă se manifestă la copii și la adolescenți.

Parodontita apicală acută

Este o afecțiune caracterizată de inflamarea apexului (vârful rădăcinii dintelui). Durerea persistentă, febra, inflamarea gingiei la nivelul dintelui afectat (gingia devine dureroasă și roșie) sunt simptomele acestei afecțiuni, iar tratamentul diferă de la pacient la pacient.

Alte urgențe stomatologice

Există, pe lângă cele enumerate anterior, și diferite alte urgențe stomatologice cum ar fi abcesul dentar, alveolita (infecția postextractională), traumatismele dento – alveolare sau pericoronarita (de regulă, apare în cazul molarilor de minte).

De menționat este faptul că, în cele mai multe cazuri, urgențele stomatologice sunt greu de observat, iar oamenii amână să meargă la stomatolog până când durerea devine foarte puternică.

Atunci când vă confruntați cu dureri acute la nivelul cavității bucale, când observați sângerări abundente sau dacă prezentați fracturi dentare, este important să știți că aveți nevoie de o consultație stomatologică de urgență, deci trebuie să vă îndreptați cât mai repede către o clinică stomatologică. Acolo există mai multe cabinete stomatologice și, în mod evident, în funcție de problema prezentă, un specialist vă va veni în ajutor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial