(P) Ce presupune recuperarea medicală după traumatisme sau intervenții chirurgicale?

(P) Ce presupune recuperarea medicală după traumatisme sau intervenții chirurgicale?

Sănătatea trebuie pusă mereu pe primul loc. Chiar și așa, oricât de mult am încerca să avem grijă de ea, să avem o alimentație sănătoasă, să eliminăm stresul și să ne ferim de factorii care ar putea-o afecta, tot ne confruntăm uneori cu anumite afecțiuni. Cele ușoare pot fi tratate rapid, însă cele severe necesită tratamente complexe, răbdare și înțelegere.

Recuperarea medicală vine în ajutorul celor care trebuie să-și recapete capacitățile funcționale pierdute în urma unei boli sau a unui traumatism. Mai este cunoscută și sub denumirea de „a treia medicină', după cea profilactică și cea terapeutică, rolul său în vindecare fiind esențial.

Ce presupune recuperarea medicală după traumatisme sau operații?

Fiecare afecțiune are un anumit grad de complexitate și, implicit, un anumit plan de tratament. De exemplu, în cazul unei operații laparoscopice perioada de recuperare este cu mult mai mică față de cea necesară în cazul unui bypass cardiac sau în cazul unui tratament chirurgical în fractură de claviculă.

Cu cât intervenția chirurgicală este mai complexă, cu atât perioada de recuperare va fi mai lungă și mai dificilă, iar pentru redobândirea abilităților este necesară urmarea cu strictețe a planului de reabilitare și, desigur, multă răbdare.

Care sunt etapele recuperării medicale după traumatism sau operații?

Pacienții care au suferit un traumatism sau o intervenție chirurgicală sunt sfătuiți adesea să apeleze la serviciile oferite de un spital de recuperare sau la cele ale unui centru de recuperare. Reabilitarea medicală trebuie să înceapă cât mai devreme, imediat ce bolnavul este considerat stabil, fiind adaptată fazei clinice existente: acut, sub-acut sau cronic.

Pacientul stabil este preluat într-un departament specializat, în regim de internare, pentru ca mai apoi să poată efectua procedurile de recuperare în regim ambulator. Prima etapă în reabilitarea medicală constă în stabilirea unui diagnostic clinico-funcțional corect și complet, după care va fi elaborat planul de recuperare individualizat.

Evaluările inițiale sunt în strânsă legătură cu tipul de traumatism, severitatea acestuia, intervalul de timp de când acesta a avut loc și până în prezent, intervențiile chirurgicale anterioare, vârsta bolnavului, istoricul familial, alte boli de care suferă etc.

De regulă, se efectuează evaluări din specialități precum: cardiologie, neurologie, psihiatrie, medicină internă, gastroenterologie, reumatologie etc. Acestea sunt însoțite de investigații paraclinice, cum ar fi analizele de laborator, radiografiile și ecografiile.

În funcție de rezultate, se va efectua un plan de tratament ce vizează atât redobândirea capacităților funcționale pierdute de către pacient, cât și diminuarea gradului de anxietate și crearea unui spațiu în care acesta se poate simți în siguranță.

Ce obiective are recuperarea după traumatisme și operații?

Orice traumatism și orice intervenție chirurgicală presupune lezarea de țesuturi și structuri nervoase, astfel că durerea apare ca o reacție normală a organismului. Reabilitarea medicală vizează, în principal, controlul acesteia și a tumefacției.

Alte obiective vizate de programele de recuperare medicală:

  • prevenirea sau controlul complicațiilor cauzate de imobilizarea la pat;
  • refacerea parametrilor funcționali optimi ai segmentului afectat (rezistență, forță);
  • menținerea în condiții optime a materialului de osteosinteză în funcție de intervenția realizată;
  • deprinderea bolnavului cu transferurile și cu mersul, ajutat de dispozitive speciale;
  • creșterea gradului de independență a pacientului;
  • redobândirea capacității de îngrijire;
  • reinserția familială, profesională și socială.

Care sunt procedurile de recuperare medicală după traumatisme și operații?

Recuperarea medicală presupune utilizarea unui număr divers de proceduri medicale, care diferă de la un pacient la altul în funcție de severitatea afecțiunii. Dintre cele mai frecvent folosite se pot menționa: kinetoterapia, electroterapia, masajul terapeutic, hidrokinetoterapia, fizioterapia, terapia ocupațională etc.

Polaris Medical, cea mai mare clinică de recuperare privată din România, consideră că o abordare multidisciplinară este cheia către obținerea de rezultate excelente, într-un timp mult mai scurt. Mai exact, îmbină corect procedurile de reabilitare medicală tradiționale (kinetoterapia, masajul terapeutic etc.) cu recuperarea robotizată:

  • Lokomat – este un exoschelet cu acționare electrică, controlată de un computer, ce are rolul de a ajuta pacienții cu deficiențe motorii să își redobândească funcțiile membrelor inferioare;
  • Armeo Spring – este un sistem inovator ce permite executarea unor exerciții auto-dirijate care îl motivează pe pacient să exercite nivele intense de concentrare și coordonare, într-un spațiu de lucru 3D, menite să ajute în recuperarea activă a membrelor superioare.

La Polaris Medical, bolnavii beneficiază, de asemenea, de consiliere psihologică. Ajutorul unui psiholog este important în procesul de recuperare, specialistul reușind, alături de pacient, să elimine barierele psihice existente în calea vindecării.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial