(P) Cauciucuri de iarnă – cum poți verifica uzura anvelopelor?

(P) Cauciucuri de iarnă – cum poți verifica uzura anvelopelor?

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a asigura performanțele optime ale mașinii în condiții de trafic specifice sezonului rece. Acestea se numără printre echipamentele indispensabile din dotarea mașinilor care circulă pe carosabil umed, acoperit cu zăpadă sau polei, oferind siguranță chiar și în zonele de drum vulnerabile.

Având în vedere avantajele menționate, investiția într-un set de pneuri de calitate, cum ar fi cauciucurile Nexen de iarnă, este una care prezintă beneficii majore pentru confortul și siguranța pasagerilor, dar și pentru bunele performanțe ale automobilelor.

Cum poți verifica gradul de uzură al anvelopelor?

Dincolo de faptul că anvelopele de iarnă sunt realizate din materiale mai rezistente, tocmai pentru a oferi aderență perfectă cu suprafața de rulare afectată de temperaturile scăzute, acestea se uzează odată cu trecerea timpului. În medie, un set de anvelope noi achiziționate și folosite în condiții optime poate fi utilizat chiar până la 10 ani. Indiferent dacă vorbim despre pneurile de vară sau, cu atât mai mult, despre cele de iarnă, verificarea periodică a acestora este absolut necesară. Specialiștii recomandă verificarea presiunii din pneuri înainte de fiecare deplasare cu mașina, cu precădere înaintea călătoriilor de lungă durată. Foarte important este că, după primii 5 ani de folosire, cauciucurile trebuie să treacă, anual, printr-o revizie ceva mai riguroasă, efectuată la service-urile de roți sau la vulcanizările specializate.

Când trebuie înlocuite anvelopele de iarnă?

Cum știi că este nevoie de un set nou de anvelope de iarnă? Există câteva indicii că gradul de uzură al cauciucurilor a atins limita maximă și că este nevoie de cauciucuri noi. Criteriul principal în funcție de care se ia decizia schimbării pneurilor este atingerea pragului legal de uzură a benzii de rulare (respectiv 1.6 mm adâncime rămasă a acestei benzi). Anumiți producători, printre care și Michelin, au introdus un sistem suplimentar de verificare a uzurii pneurilor de iarnă. Este vorba despre o reprezentare a unui fulg de zăpadă poziționat pe flancul anvelopei care indică, de fapt, indicatorul de uzură la 4 mm adâncime rămasă a benzii de rulare. Acest indicator se dovedește a fi extrem de util șoferilor, în special utilizatorilor din anumite țări europene, care au o legislație aparte în ceea ce privește dotarea mașinilor pentru iarnă.

La ce riscuri te expui dacă utilizezi cauciucuri uzate?

Opțiunea de a-ți echipa mașina cu cele mai bune anvelope de iarnă este, înainte de orice, o măsură de prevenire a accidentelor sau a incidentelor din trafic. Mai mult decât atât, folosirea unui set de cauciucuri noi în defavoarea unor cauciucuri second-hand se traduce prin optimizarea performanțelor mașinii chiar și în condiții rutiere îngreunate, caracteristice iernii.

Utilizarea pneurilor de iarnă uzate este o decizie care atrage, de asemenea, consecințe financiare. Potrivit legislației române în vigoare, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când primele semne ale iernii își fac simțită prezența. Așadar, șoferii care nu respectă reglementările legislative în vigoare riscă sancționarea cu până la 20 de puncte de penalizare și, implicit, achitarea contravenției aferente, precum și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial