(P) 6 greșeli pe care le faci atunci când îți pregătești cafeaua
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Îi dăm întâlnire în fiecare dimineață. Îi cerem să fie puternică, dar fină, caldă și aromată. Și ea ne trezește de fiecare dată și ne schimbă expresia încruntată într-un zâmbet luminos, dându-ne energie pentru toată ziua.
Cafeaua este considerată, de secole întregi, băutura preferată a lumii civilizate, după cum spunea însuși Thomas Jefferson.
Cu peste un miliard de căni băute zilnic în întreaga lume, cafeaua și-a câștigat locul de cinste în viața oamenilor, oferindu-ne, pe lângă gustul aparte, și multiple beneficii pentru organism, atunci când este consumată cu măsură.
Însă, pentru a ne bucura de gustul său desăvârșit, trebuie să acordăm grijă și atenție procesului preparării. De foarte multe ori, facem greșeli care împiedică atingerea rezultatului dorit, și decidem, în final, să servim cafeaua în oraș. Iată de ce nu reușești să obții o cafea extraordinară, chiar în bucătăria căminului tău.
1. Nu cumperi cafea de calitate
Deseori ne uităm la etichetele de preț, în căutarea celor mai mici dintre cele existente. Și este de înțeles. Însă, trebuie să știi că o cafea de calitate superioară se găsește la prețuri ușor ridicate față de cafeaua normală. Experții ne recomandă să optăm pentru cafeaua boabe, pe care să o măcinăm în propria locuință. Astfel avem garanția cafelei măcinate proaspăt, care își păstrează aroma și intensitatea. Poți găsi colecția ideală de cafea boabe pe magazin lafantana.ro, la prețuri rezonabile.
2. Nu alegi sortimentul potrivit
Între toate denumirile sofisticate la care se adaugă și originea geografică, trebuie să știi că există patru tipuri principale de cafea: Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype. Dintre toate cele patru, Arabica prezintă cel mai înalt standard de calitate. Ea are un gust fin, aromat, cu tente de cacao sau alune.
Robusta este o variantă mai ieftină și nu la fel de rafinată, deoarece boabele sunt mai ușor de crescut, nu necesită condiții climatice speciale, adaptându-se condițiilor dure. De asemenea, are un gust mai amărui și poate conține mai multă cofeină.
Liberica se aseamănă cu Robusta, este tot o cafea „comercială', de calitate medie. Principalele culturi se găsesc în Africa Centrală și de Vest, unde nivelul de umiditate este ridicat.
Maragogype este cafeaua cu boabele mari și reprezintă un hibrid între Arabica și Ligurica. Are o aromă acră-amăruie și este puțin mai acidă.
3. Nu o păstrezi în condiții optime
Foarte des, fără să îți dai seama, desfaci pachetul de cafea și îl depozitezi în dulap, desfăcut, sau, în cel mai bun caz, prins cu o agrafă de birou. Sau răstorni conținutul pachetului de cafea într-un recipient metalic și ruginit pe alocuri, așa cum făcea bunica, odinioară. Dacă nu este păstrată în condiții optime, cafeaua își poate pierde cu ușurință din proprietăți și aromă, și nu va mai avea același gust a doua oară când o vei prepara. Asigură-te că folosești un recipient etanș și că o păstrezi într-un loc răcoros, ferit de lumină.
4. Nu respecți proporțiile corecte
Proporția ideală pentru pregătirea unei cafele perfecte este de o linguriță cu vârf de cafea măcinată la o ceașcă de apă. Bineînțeles, în funcție de mărimea ceștii, poți folosi până la 2 lingurițe de cafea măcinată.
Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este metoda folosită în prepararea cafelei. Proporțiile diferă atunci când folosești espressorul, filtrul sau presa. De asemenea, în funcție de acestea, există și cafea specială pentru espressor sau cafea pentru filtru. Cel mai bine este să te interesezi care este cu exactitate cantitatea de cafea pe care trebuie să o folosești în funcție de modul în care vrei să o prepari, pentru a o putea savura în starea perfectă.
5. Folosești siropuri și condimente
În încercarea de a obține un preparat inedit, ca în coffeshop-uri, poți fi tentat să apelezi la siropuri și alte ingrediente, pe care să le strecori în cafeaua ta de zi cu zi. Însă coffeeshop-urile pregătesc aceste special coffees după niște rețete aparte, folosind produse profesionale, comandate din magazine specializate. Cafeaua preparată în casa nu va fi niciodată la fel cu cea din cafenelele de acest gen, dar asta nu înseamnă că este mai puțin gustoasă. Trebuie să înveți că aceasta din urmă nu se prepară în combinații cu alte ingrediente. Folosește cel mult un strop de lapte și puțin zahăr pentru a o îndulci.
6. Reutilizezi zațul
Poate din motive economice, poate doar din neglijență, alegi să nu arunci zațul de pe fundul ibricului și adaugi apa, cu o cantitate mai mică de cafea măcinată peste acel amestec. Vei obține, astfel, o băutură slabă, de o calitatea inferioară. Golește și curăță ibricul sau filtrul de fiecare dată când pregătești cafeaua și respectă proporțiile potrivite. Meriți să bei întotdeauna o cafea proaspătă, aromată și rafinată!