(P) 4 obiceiuri culinare ale americanilor
Poate că Statele Unite nu excelează prin preparatele tradiționale, dar America este un teritoriu care a atras oameni din toată lumea, care au venit cu propriile rețete și obiceiuri culinare. Bucătăriile diverselor popoare au găsit un teritoriu propice pentru a se dezvolta, astfel că astăzi se consumă în Statele Unite atât preparate cu origini europene, cât și mâncare chinezească, arabă, evreiască, italiană, mexicană sau de alte tipuri. Totuși, indiferent de origini și de comunitatea din care fac parte, americanii au anumite tradiții culinare comune. De la fast-food la preparatele de Crăciun, mâncarea contribuie la identitatea culturală distinctă a americanilor. Descoperă în continuare 4 obiceiuri culinare din țara unchiului Sam.
-
Consumul de mâncare procesată
Industria alimentară din SUA are o tradiție puternică, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Producția și consumul de alimente procesate au luat însă o amploare uriașă la jumătatea secolului trecut, datorită unor inovații chimice și tehnologice în conservarea alimentelor. Deși astăzi gătitul și mâncarea sănătoasă atrag tot mai mulți americani, alimentele procesate rămân o constantă. Fie că este vorba de supe la conservă, plăcinte gata gătite, cereale, fulgi de fasole, paste și piure care necesită doar încălzire, mâncarea fabricată industrial rămâne o constantă în viața americanilor.
2. Apetența pentru preparatele din carne
Carnea a reprezentat dintotdeauna un aliment de bază pentru americani. Marile câmpii ale țării au permis creșterea vitelor într-un număr uriaș, dar și fermele dedicate creșterii păsărilor sau porcilor sunt numeroase. Americanii preferă grătarul celorlalte procedee de gătire, iar cel mai popular fel de mâncare din carne este T-bone steak, o friptură de vițel din mușchiul abdominal oblic, care include și o vertebră lombară în formă de T'. Friptura trebuie să fie suculentă, de aceea carnea trebuie să aibă cât mai multă grăsime în interior.
Puiul este de asemenea foarte apreciat de americani, fie că este gătit pe grill, fie în tigaie, învelit în diverse sosuri sau pesmet. Aripioarele prăjite sunt la mare căutare, mai ales gătite cu un înveliș pe bază de ketchup. Alte preparate populare din carne sunt rulada, care se face din carne de vită sau porc și jambalaya, specific Louisianei, care se gătește din carne, legume și orez.
3. Respectarea preparatelor specifice sărbătorilor
Cel mai emblematic preparat american este curcanul umplut, care nu lipsește din casele americanilor de Ziua Recunoștinței. Alegerea curcanului pentru această sărbătoare nu este întâmplătoare, pentru că este o pasăre endemică și este destul de mare pentru a hrăni o întreagă familie. Curcanul se gătește la cuptor și se servește piure de cartofi, sos de merișoare, fasole verde sau cu alte sosuri și garnituri. Tot cu această ocazie se gătește plăcinta de dovleac, socotită un simbol al recoltelor bogate și al prosperității. Curcanul este preferat și de Crăciun, alături de cartofii copți, șuncă și, în funcție de regiune, tot felul de deserturi.
4. Pasiunea pentru deserturi
Plăcinta cu mere este desertul preferat al americii. Se coace de obicei într-o formă circulară, dar cu umplutura așezată între două foi, ci cu ea așezată deasupra aluatului. Uneori se pun fâșii subțiri de aluat deasupra, pentru a crea un model în carouri. O altă plăcintă populară este key lime, originară din Florida. Este un desert racoritor, care are o umplutură pe bază de suc de lime, lapte condensat și gălbenușuri de ou.
Un alt desert emblematic al Statelor Unite sunt clătitele. Spre deosebire de cele europene, acestea sunt groase și nu se rulează. Se consumă cu sirop de arțar, unt de arahide, cremă de ciocolată și alte creme sau dulcețuri.
Tradițiile culinare americane se caracterizează prin varietate, deschidere și respectarea preparatelor cu valoare simbolică. Multe preparate americane se pot mânca și la noi în țară. Fă o comandă de mâncare în Târgu Mureș, de exemplu, și descoperă aromele Americii la tine acasă.