Octavian Strunilă: “Nu mi-am dorit să joc Hamlet”

Toată țara îl cunoaște din rolurile pe care le-a jucat în serialele PRO TV. Turneul său prin țară ni-l prezintă ca dramaturg, regizor și actor de teatru. În rolul său de de maturitate, este tatăl a doi copii, de 7 și 5 ani.

Cum era Dorohoiul copilăriei tale? Pare un oraș foarte drăguț, dar fără noroc…

Dorohoiul a avut mult noroc. Avea o fabrică de sticlărie și porțelan, o fabrică de mașini grele, unde oamenii aveau de muncă. Acum mai există doar una de confecții, care a fost cumpărată de niște italieni. Era un oraș cochet și îngrijit, pentru că erau foarte mulți evrei și s-a păstrat din educația lor, până în anii 80. Apoi au cam plecat toți.

Îmi aduc aminte cu drag de acel Dorohoi. Octavian Cotescu, Dan Condurache, Dan Pița s-au născut acolo; și Păstorel Teodoreanu. Copilăria mea a fost împărțită. La Ibănești aveam bunicii. În vacanță, aruncam ghiozdanul și plecam la bunici, unde duceam o copilărie ca a lui Ion Creangă.

octavian_strunila

La „Ferma vedetelor' ai regăsit ceva din copilărie, din îndeletnicirile de atunci?

Tot ce am găsit în „Fermă' se întâmpla și la țară, la bunici, mai puțin măslinele și portocalele. Dar eu am fost nepot, copil de la oraș venit în vacanță la țară, pe care nu-l puneau la muncă. Nu am frați, cred că tocmai din cauza asta am fost ținut în puf de bunici.

Părinții cu ce se ocupau?

Tata a cântat toată viața la acordeon. A cântat la nunți, era un artist de carieră în zonă. N-a reușit să se mai integreze acum, de când au început oamenii să ceară manele – a fost momentul în care s-a oprit. El nu știe să cânte manele și nici n-a vrut să învețe.

Dar muzica tradițională românească a dus-o timp de 40 de ani, de la 14-15 ani. În liceu a luat locul II pe țară. Și spuneau oamenii în oraș: „Uite, au apărut la televizor Vasile Strunilă și Ceaușescu', că atâta văzuseră în programul ăla de două ore. Mama a lucrat la bancă. După aceea a avut un magazin cu haine, acum lucrează la primărie, bibliotecară.

Și tu cânți la acordeon…

N-am învățat când eram mic și m-a dat tata la muzică, la Casa Pionierilor. M-am apucat abia în liceu, când am văzut că un băiat cu chitara atrăgea toată atenția la o petrecere. Am zis: „Tată, ia dă încoace acordeonul. Învață-mă și pe mine 3-4 melodii.'

Cum te-ai hotărât să faci actorie?

Eu am intrat la București, la Management Financiar Contabil și Administrativ. Am fost la școală câteva luni, până am descoperit teatrul. Am început să-mi cheltuiesc toți banii pe bilete. Mergeam în fiecare seară.

Prin ianuarie, februarie, m-am hotărât să dau la teatru. Nu mă gândisem la actorie, pentru că era mult prea departe gândul pentru un copil de la Dorohoi, la liceul de informatică. Ai mei, fiind în domeniu, cred că ar fi înțeles. Dar eu nu le-am spus.

Abia după ce am văzut lista, le-am dat telefon și le-am spus: „Am intrat'. Am preferat să tac, cum fac și acum. Dacă am un proiect și vorbesc prea mult despre el, nu știu cum se întâmplă, că nu-l mai fac. Îmi consum toată energia povestind și nu mă mai încordez să fac lucrul respectiv.

Cum ai ajuns la PRO TV?

Dintr-o întâmplare. Eram în anul III la facultate. O colegă trăgea de mine să merg cu ea la un casting. Am mers undeva, deasupra magazinului „Muzica'. Stăteam pe un scaun și așteptam să iasă colega mea. Era casting de fete, pentru un serial la Media PRO.

Și, la un moment dat, a ieșit un regizor – Iura Luncașu – și mi-a spus: „Nu vrei să dai casting?' „Păi, nu-i numai pentru fete?' „A fost ieri pentru băieți, n-am găsit tot ce ne trebuie și mai căutăm. Ia foaia asta și citește'. Nici n-am ajuns până la sfârșitul foii că m-a chemat înăuntru. Iura stătea în spatele camerei, eu dădeam replicile personajului meu, el dădea replicile celuilalt personaj.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete