Ocolul lumii pe 4 roti

Pentru mine, un visator, marii calatori sunt cei care ne leagana mereu povestile copilariei. Sunt niste aventurieri fermecatori, sortiti pe viata cautarii, iar calea lor este pe veci fascinanta, grea si vine din adancurile lumii. Dar ce inseamna de fapt optiunea unui drum pe parcursul caruia sa-si masoare zilnic fortele cu imensitatea Terrei?

E ciudat, dificil, fabulos, pragmatic ori este teribil de complicat? Si cat ii costa, sufleteste, o astfel de alegere? Sunt aventurieri? Nebuni? Nonconformisti? Sau pur si simplu oameni care nu accepta resemnarea unei etichete sociale si au incredere in simtul propriilor proportii pe care aleg sa le impuna vietii?

Cautand raspunsuri la aceste intrebari, i-am cunoscut (pe Internet, la telefon, prin imagini…), i-am admirat si, recunosc, i-am invidiat din prima clipa pe sotii Pouzet.

Urmeaza Australia, Africa si Asia. Romani crescuti, scoliti si indragostiti in Romania, dar stabiliti in urma cu vreo patru ani in Franta, Marilena si Dan Pouzet au aproape 41 de ani si trei copii – Matei, de unsprezece ani, Vladi, de sapte ani, si Ilincuta, mezina familiei, care abia a implinit patru anisori­.

Cei doi soti au si o rulota, de fapt, un camper sau un „camion lejer“, botezat Simon. De trei ani, si-au schimbat total viata, renuntand la conformismul citadin, confortabil si astenizant, si cutreierand lumea de la un cap la altul, muncind part-time, externalizat, de la distanta, in veme ce micutii lor termina scoala „prin corespondenta“.

Iar „in ritmul acestui gen de invatamant, Matei va putea sa sustina bacalaureatul la varsta de 12 ani“. Traseul drumului lor este fabulos si ametitor: canioanele din Utah, fiordurile din Alaska, Mexic, Guatemala, Peru, Atacama din Chile, Caretera Austral, Tara de Foc, Patagonia, Ushuaia – capatul lumii cunoscute… si familia Pouzet nu se opreste aici.

Vor urma Noua Zeelanda, Australia, Asia de Sud-Est, poate si China, apoi Japonia… „Multa vreme am crezut ca o astfel de calatorie sau, in general, o «nebunie» in viata este rezervata unei elite… financiare sau macar unei sanatati perfecte. Pornind la drum, ne-am convins ca nu este asa.

Am descoperit tot felul de oameni, de la tineri calatorind fara un ban si lucrand ocazional, pe parcursul calatoriei, la familii plecate in jurul lumii cu copiii si castigand bani din job-uri part-time, de la calatori diabetici sau cardiaci, pana la cei cu varste intre 70 si 80 de ani, care dorm inghesuiti in cortul de pe acoperisul Land Rover-ului si care, ca si noi, nu gasesc timpul necesar pentru a imbatrani…“, spune Dan si adauga, cu un ras sanatos si cu o ridicare intrebatoare din umeri: „Da, societatea ne crede sigur nebuni, dar oare nebunie nu inseamna sa te resemnezi in fata «verdictului»?“.

Au decis sa plece dupa un accident. Marilena si Dan s-au cunoscut in Romania, in timpul studiilor de arhitectura, dar fiecare si-a urmat calea, pana cand viata a facut ca drumurile lor sa se intalneasca din nou si au realizat ca au multe lucruri de facut impreuna. Romantismul lor i-a facut sa se casatoreasca la Paris, apoi, el arhitect, ea grafician, au intrat in tiparul unor demni reprezentanti ai societatii de consum, sufocati intre casa si job, aproape fara timp pentru ei insisi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta