Oameni care iti pot schimba viata
Vrei sa iesi din rutina zilelor obisnuite si sa schimbi ceva in viata ta? Avantaje a invitat cativa specialisti ale caror sugestii ti-ar putea face viata mai frumoasa, mai sanatoasa si mai plina de succes.
1. Andreea Raicu – Stilist Sunt redactor de moda la revista Viva! si realizez o rubrica de stil, in care propun vedetelor din Romania noi stiluri vestimentare. |
SFATURI PRACTICE
- Cand mergi la cumparaturi, primul lucru la care trebuie sa te gandesti sunt accesoriile. Sfatul meu este sa iti stabilesti cate o serie de accesorii pentru fiecare dintre tinutele pe care le consideri importante in sezonul respectiv. In acest an, designerii insista asupra accesoriilor aurii sau asupra abundentei de accesorii.
- Atentie insa la excese! Sa nu cazi in pacatul contrastelor de dragul contrastelor si sa nu plusezi cu accesorii la tinutele la care designerul a facut deja risipa de ornamente.
- Cred ca nu mai trebuie sa iti amintesc ca orice excursie de acest fel prin magazine iti poate da bugetul peste cap.
- Sfatul meu este sa cheltuiesti cu inteligenta, pentru a-ti permite macar o data pe luna o mica extravaganta – de exemplu, o pereche de pantofi.
- O tinuta vestimentara, oricat de neutra sau stearsa ar fi, poate fi pusa in valoare de pantofi cu un design deosebit.
- Si nu uita: e preferabil sa investesti intr-o vestimentatie putin mai scumpa, dar de calitate, decat in articole de imbracaminte ieftine, care se strica de la primele spalari.
2. Loredana Gavrilita-Banica – Psiholog
Dintotdeauna am fost genul de persoana receptiva la bucuriile si suferintele celorlalti. Nu pot sa trec nepasatoare pe langa nici un strigat de ajutor, din partea oricui ar veni. Multi ar spune ca astfel ma risipesc, dar eu cred ca, daruind sprijin si speranta celor mai putin puternici, ma imbogatesc spiritual. Probabil ca acesta este motivul pentru care astazi sunt psiholog – iubesc oamenii si am incredere in posibilitatile fiecaruia.
Scriind in avantaje articole pe teme de psihologie, am inteles cat de multe persoane au nevoie de sfaturi si de intelegere, desi multe nu stiu cum sa le obtina. Contrar unor prejudecati bine inradacinate in mentalitatea romanilor, nu trebuie sa ai probleme psihice sau sa treci prin momente de mare incercare ca sa simti o asemenea nevoie! Traim intr-un ritm rapid, caruia nu toti suntem pregatiti pentru a-i face fata.
SFATUL SPECIALISTULUI
- Succesul depinde si de tine! Nu este gresit sa crezi in destin, dar sa te resemnezi in fata lui nu este niciodata o solutie.
- Nu uita ca macar o parte din viata ti-o construiesti singura, prin alegerile pe care le faci la tot pasul.
- Pentru a avea succes – asa cum ti-l doresti – si pentru a atinge fericirea – asa cum tu o intelegi -, trebuie sa incepi prin a sti exact ceea ce vrei sa obtii si sa ai incredere in tine.
- Convinge-te ca poti face tot ceea ce iti propui si nimic nu-ti va sta in cale.
- Daca intampini dificultati, poti sa apelezi la un psiholog!
- Nu uita niciodata de respect! Nu poti fi o persoana implinita daca nu te respecti mai intai pe tine, apoi pe cei din jurul tau.
- Acorda-le si celorlalti atentia si grija ta – vei descoperi in fiecare persoana de langa tine motive pentru care merita sa o respecti.
- Daca te simti coplesita de propriile probleme, priveste in jur – intotdeauna exista cineva cu greutati mai mari decat ale tale. Ajut-o, dupa puterile tale – totul iti va parea mai usor si vei gasi in tine resursele pentru a face fata oricarei provocari a vietii.
- Cand te simti coplesita – nu ezita sa ceri ajutor! Desigur, prietenii te pot ajuta cu sprijinul si sfaturile lor, dar nu intotdeauna sta in puterea lor sa gaseasca solutia adecvata pentru tine.
- Daca vrei intr-adevar sa rezolvi o problema personala, care ai impresia ca te depaseste, apeleaza la un psiholog. El stie cel mai bine sa recunoasca dificultatile cu care te confrunti si sa te ajute sa gasesti cele mai bune solutii.
- Psihologul nu ia hotarari in locul tau, dar iti poate reda increderea in tine insati, atunci cand ai nevoie, si te poate ajuta sa descoperi resurse de care nici nu stiai ca dispui.
3. Ioana Ciornei – Specialist in aromoterapie
Ce este aromoterapia?
- Aceasta terapie, veche de peste 5.000 de ani, foloseste uleiurile volatile pentru a restabili un echilibru intre minte, trup si suflet. Uleiurile pot fi extrase din fructele, florile sau frunzele plantelor aromate.
- Uleiurile volatile pot fi folosite in mai multe feluri: pentru baie, masaj, gel de dus, lotiune, pentru inhalare si ardere in lampi speciale.
- Inhalarea unui ulei esential inlesneste activarea acelei parti a creierului in care se afla centrul controlului emotional, responsabil pentru reglarea apetitului, activitatii sexuale si a stresului.
Cum se folosesc uleiurile esentiale:
- Cei care apeleaza la produsele gamei Aromoterapie, indiferent daca sunt sau nu cunoscatori, trebuie sa stie ca uleiurile energizante trebuie folosite doar ziua, iar seara doar in cantitati foarte mici, deoarece pot cauza insomnii; uleiurile relaxante se recomanda seara, pentru a asigura un somn linistit si odihnitor.
Cele mai folosite uleiuri:
- LAMAIE – este un stimulent pentru minte (ajuta la concentrare) si un revigorant pentru corp. Poate fi folosit pentru masaj, sauna, in lotiunea de corp sau pentru ardere in lampi speciale de aromoterapie.
- ROZMARIN – un excelent energizant; alunga oboseala si limpezeste mintea. Se poate folosi in apa de baie, in bazele pentru masaj si pentru lotiune de corp si pentru ardere in lampi speciale.
- LAVANDA – relaxant, echilibreaza emotional si asigura un somn linistit. Calmeaza arsurile cauzate de expuneri prelungite la soare. Poate fi folosit in baie, in bazele pentru masaj si pentru lotiune de corp si pentru ardere in lampi speciale.
- YLANG YLANG – combate starile de anxietate (neliniste nelamurita) si ajuta la recastigarea increderii de sine. Este cunoscut si pentru efectul sau afrodisiac. Se foloseste in bazele pentru masaj si pentru lotiune de corp, in baie si pentru ardere in lampi speciale.
Remedii la indemana oricui
Te simti mereu obosita, nu te poti concentra, esti stresata sau confuza? Daca ai la indemana 3-4 uleiuri esentiale, amesteca-le, respectand dozajul indicat, si vei gasi remediul potrivit.
- Durere de cap: Amesteca rozmarin (2 picaturi ), musetel (2 picaturi ), lavanda (2 picaturi).
- Dificultati de concentrare: Amesteca rozmarin (3 picaturi), busuioc (2 picaturi), lamaie (1 picatura).
- Ciclu menstrual dificil: Amesteca musetel (2 picaturi), lavanda (2 picaturi), geranium (2 picaturi).
- Oboseala a) Simti o apasare puternica in zona omoplatilor? Amesteca lavanda (3 picaturi), vetiver (2 picaturi), iasomie (1 picatura).
- Oboseala b) Simti oboseala in degetele de la maini si de la picioare? Amesteca rozmarin (2 picaturi), musetel (2 picaturi), lavanda (2 picaturi).
- Stres: Pentru recuperarea energiei pierdute, amesteca salvie (2 picaturi), rozmarin (2 picaturi), ienupar (2 picaturi).
- Confuzie si oboseala Amesteca lamaie (3 picaturi), busuioc (2 picaturi), menta (1 picatura).
Amestecurile astfel preparate se folosesc in baze de masaj, lotiuni de corp, in baie si lampi de ardere.
PRECAUTII:
- Uleiurile volatile sunt foarte puternice; de aceea trebuie folosite cu multa grija.
- Femeile gravide si cei care sufera de tensiune, epilepsie, astm sau diferite alte probleme medicale trebuie sa consulte doctorul inainte de a folosi aceste uleiuri.
- Nu se folosesc pentru uz intern si trebuie evitat contactul cu ochii.
- Nu se folosesc niciodata nediluate, pentru ca sunt foarte concentrate, iar in contact cu pielea pot provoca iritatii sau alergii.
- Nu trebuie lasate la indemana copiilor.
- Se pastreaza in locuri uscate si intunecoase si se folosesc in maximum sase luni de la deschiderea lor (cu exceptia uleiului de lamaie, care trebuie folosit in maximum trei luni).
Pentru mai multe informatii, viziteaza magazinele THE BODY SHOP din Bucuresti, Calea Vitan, 55-59, sector 3 (Complexul Comercial MALL), telefon : 327.68.32 si bulevardul Magheru, nr. 35, sector 1, telefon : 212.57.63.
4. Mirela Vescan – Make-up Artist Dupa ce am absolvit cursuri de machiaj, in 1992, am inceput sa lucrez in teatru, apoi in televiziune, iar acum sunt make-up artist pentru Margaret Astor. In toti acesti ani, am realizat machiaje pentru prezentari de moda si sedinte foto, pentru reviste si spoturi publicitare, emisiuni de televiziune, am scris articole si am facut demonstratii practice. Ce ne spune machiajul?
|
- Cu ajutorul machiajului poti transmite mesaje nonverbale. Iata cateva exemple: verdele de pe pleoape intimideaza barbatii, in timp ce rozul denota fragilitate sau vulnerabilitate, in functie de ton. Un ruj rosu este perceput ca fiind agresiv, in timp ce un ruj neutru (in culori naturale) este perceput ca atare.
- Machiajul evidentiaza si corecteaza trasaturile fetei, e un fel de „a doua piele”, pe care o imbraci dimineata si o dezbraci seara.
- In afara de aspectul estetic, mai exista si unul benefic: daca un machiaj este realizat cu produse proaspete si de calitate, tenul este protejat intreaga zi, iar, in timp, fata isi pastreaza elasticitatea si prospetimea.
Sfaturile specialistului
- Cand cumperi un produs de machiaj, verifica pe ambalaj daca acesta contine ingrediente naturale, daca ofera protectie impotriva radicalilor liberi, impotriva razelor UVA si UVB, daca este rezistent la apa sau in contact cu imbracamintea.
- Inainte de machiaj, tenul trebuie demachiat, tonifiat si masat usor cu o crema de zi.
- Pentru a inviora tenul, pulverizeaza pe toata fata apa minerala rece sau ceai rece de albastrele.
- Cand alegi un ruj, tine cont de preferintele tale cromatice, dar si de carnatie, tendinte si vestimentatie. Tinand cont ca buzele sunt in imediata apropiere a dintilor, trebuie avuta in vedere si nuanta acestora. Pentru dintii albi, nu e nici o problema in alegerea nuantei rujului, desi cel mai bine sunt evidentiati de o nuanta proaspata de rosu translucid, lucios. Dintii galbeni vor fi si mai galbeni daca se folosesc rujuri maro-bej, dar sunt avantajati de rozuri transparente, rosu sidefat si portocaliu viu.
- Dantura in nuante de gri are nevoie de nuante medii, nesidefate (maro-aluna, grena stins sau culoarea piersicii). Exista rujuri a caror intensitate a culorii creste o data cu numarul de aplicari.
- O metoda usoara pentru aplicarea fardului de obraz: zambeste! Pometii obrajilor se vor ridica si vei observa imediat unde trebuie sa folosesti culoarea (in tonuri naturale, desigur).
- Un fard deschis, sidefat, aplicat in coltul intern al pleoapei inferioare, creeaza un efect de inviorare a privirii.
- Din cand in cand, genele trebuie tunse jumatate de cm, pentru a le stimula regenerarea si indesirea.
5. Mihaela Leventer – Medic dermatolog
Ca specialist in domeniul dermatologiei estetice, consider ca aspectul estetic al pielii, parului si unghiilor nu se rezolva exclusiv in cabinetele cosmetice, ci implica de cele mai multe ori colaborarea cu medicul dermatolog. Acesta intelege cel mai bine structura si functiile pielii si poate rezolva problemele medicale „la vedere”.
In ceea ce ma priveste, sunt adepta zicalei „fiecare varsta are frumusetea ei”. La cei 45 de ani ai mei, ma bucur ca nu am riduri, pentru ca intotdeauna am crezut ca nu avem voie sa ignoram problemele pielii. Ingrijirea acesteia nu se poate face ocazional, ci trebuie sa fie o obisnuinta zilnica si constanta.
CE ESTE DERMATOLOGIA COSMETICA?
Scopul dermatologiei cosmetice nu este doar sanatatea pacientului, ci si rezolvarea problemelor medicale cu maximum de beneficiu estetic.
In clinica DermaStyle din Bucuresti se pot trata toate aspectele patologice ale pielii, de la alunite, veruci, tumori, acnee, alergii cutanate, pana la imbatranirea pielii, transpiratia patologica, parul in exces, alopecia (caderea parului), varicele, petele vasculare si cele pigmentare.
Celulita, vergeturile, dispunerea dizarmonica a stratului adipos sunt tot atatea probleme care au rezolvare dermatologica.
De asemenea, dermatologia estetica ofera recomandari de specialitate privind folosirea corecta a produselor cosmetice si individualizarea tipului de tratament in functie de ten, varsta, mediu de lucru, clima si toleranta individuala a pacientului.
Chirurgia estetica nu mai e un moft
Cele mai solicitate interventii sunt cele de remodelare a sanilor (ridicare, micsorare sau marire), a siluetei (lipoaspiratie), dar si corectia pleoapelor, nasului, urechilor, lifting-ul facial. In ultima vreme, tratamentele nechirurgicale (peeling chimic) pentru indepartare a ridurilor de la nivelul fetei si al gatului sau maririle de buze sunt foarte la moda.
O data cu disparitia unui complex generat de un defect fizic, marea majoritate a pacientilor se declara mai fericiti, mai increzatori in viitorul lor, mai siguri pe ei in viata personala si profesionala. Pentru informatii suplimentare, o puteti contacta pe doamna dr. Leventer la Clinica Derma Style, tel. 410.91.60, 230.59. 44.
7. Georgiana Gheorghe – Specialist in fiziokinetoterapie
Sunt studenta in anul IV la Facultatea de Fiziokinetoterapie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti si lucrez ca fiziokinetoterapeut la Cabinetul medical „Ortofiz”. BR> Cand am inceput facultatea, nu am crezut ca aceasta meserie, relativ noua in Romania, imi va aduce atatea satisfactii. Este un sentiment extraordinar sa stii ca ai contribuit la vindecarea unor oameni cu afectiuni precum scolioza, cifoza, dureri de spate, artroze, paralizii, posttraumatisme, traumatisme sportive, osteoporoza si altele.
Cu ajutorul terapiei aplicate (electroterapie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie, termoterapie), reusesc sa-i pun pe picioare, sa poata duce o viata normala.
Gimnastica medicala
Principalele scopuri ale acesteia sunt sa mentina forma fizica si sa reduca anumite deficite functionale. De aceea, kinetoterapia (gimnastica prin miscare) este folosita in scop preventiv, in scop terapeutic sau de recuperare medicala.
Miscarea a fost intotdeauna considerata o sursa de sanatate, deoarece imbunatateste toate functiile organismului: sangele este mai bine pus in miscare, creierul este mai bine irigat, iar capacitatile intelectuale sunt sporite.
Din pacate, lipsa timpului si stresul cotidian sunt cauzele pentru care oamenii renunta la a mai face miscare (indiferent sub ce forma, de la simplul mers pe jos, pana la practicarea vreunui sport). A crescut numarul persoanelor care sufera de obezitate si afectiuni ale articulatiilor si a scazut varsta celor care incep sa acuze astfel de suferinte.
Domeniul afectiunilor in care se aplica kinetoterapia este foarte larg, printre acestea numarandu-se: sechele post-traumatice, sechele ale afectiunilor neurologice de tip central sau periferic, consecintele suferintelor reumatismale, ale afectiunilor aparatelor cardiovascular, respirator, locomotor si altele.
Invata sa respiri corect!
Respiratia incorecta este cauza multor indispozitii si a oboselii cronice. Oamenii respira superficial, antrenand doar partea superioara a plamanilor. Aceasta deprindere duce la oxigenarea insuficienta a tesuturilor, implicit a creierului. Gimnastica respiratorie poate preveni si combate acest fenomen. Exercitiile sunt simple si se recomanda zilnic, indiferent de loc si de ora:
- Imagineaza-ti ca plamanii tai sunt ca niste sticle. Inspira profund, incercand sa vizualizezi cum sticlele se umplu treptat cu aer, apoi expira foarte incet.
- Incearca sa folosesti respiratia abdominala (diafragmatica). Abdomenul se umfla in inspiratie si se dezumfla in expiratie, in timp ce cutia toracica ramane nemiscata.
- Inspira normal, apoi expira incet pe nas, cu buzele stranse.
- Inspira incet pe nas, ridicand bratele in lateral, pana deasupra capului, tine aerul in plamani doua secunde, apoi expira incet pe gura, coborand bratele tot prin lateral.
- Incearca sa dai tot aerul afara din plamani prin expiratie, apoi asteapta doua secunde pana la inspiratia urmatoare. Repeta exercitiul de 8-10 ori. Incearca sa cresti intervalul dintre inspiratie si expiratie cu cate o secunda in fiecare zi, pana ajungi la 5-6 secunde.
8. Cristina Trohani – Hair stylist
Prin tunsoare, coafura si culoarea pe care i le dam, parul a reprezentat dintotdeauna o oglinda a personalitatii sau chiar a starii de spirit pe care o avem la un moment dat. Un par ingrijit, o coafura adaptata diferitelor situatii (serviciu, ocazii speciale, vacante), o culoare bine aleasa (in ton cu trasaturile fetei, culoarea pielii si a ochilor) ne dau mai multa incredere in noi, iar cei din jurul nostru ne percep ca atare.
CE SE POARTA?
Tendintele internationale inclina spre tunsori franjurate, de lungime medie, pe un fond de culoare naturala, cu suvite in nuante mai deschise.
Secretele unui par sanatos
- Alege un sampon adecvat tipului tau de par, impreuna cu un balsam din aceeasi gama. Daca nu esti sigura de alegerea facuta, nu ezita sa ceri sfatul coafezei tale.
- E bine sa alternezi din cand in cand (o data la doua luni) samponul folosit.
- Parul se clateste cu multa apa calduta. E de preferat ca ultimul jet sa fie de apa rece – parul va fi mai stralucitor si se va aranja mai usor.
- Inainte de a-l usca, piaptana parul folosind un pieptene cu dinti rari si incepe prin a descurca varfurile.
- Usuca parul de la radacina spre varfuri pentru a obtine mai mult volum.
- Pentru a-ti mentine parul sanatos, urmeaza o dieta echilibrata si maseaza usor pielea capului, in fiecare zi.
- Impotriva caderii parului si pentru hranirea acestuia, foloseste un amestec de ulei de masline (1 lingura pentru par scurt sau 2-3 linguri pentru par lung) si un galbenus de ou. Parul se spala in mod obisnuit, se aplica masca, se tine 1-2 ore, dupa care parul se spala din nou. Efectele sunt vizibile dupa o perioada mai lunga de folosire.
- Investeste intr-o vopsea de calitate. Chiar daca e ceva mai scumpa, ofera o mare putere de acoperire, un luciu deosebit si o protectie suplimentara a firului de par.
de Daniela Palade Teodorescu